Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Lifestyle 3 aug 2017 / 15:00 uur

Nieuwe trend: cocktails met azijn

Azijn als basis voor een dressing, dat kennen we nu wel. Maar wist je dat een scheutje azijn ook heel lekker in je cocktail kan zijn?

Gin-tonic, move over! Want hoewel een cocktail met azijn in eerste instantie niet heel aanlokkelijk klinkt, lijkt de zogenaamde ‘shrub’ de nieuwe, zomerse cocktailtrend te worden.

Zoete azijn

„De meeste mensen kennen azijn als zuur”, vertelt Choly van Grinsven, Brand & Marketing Manager bij Oil & Vinegar. „Maar wij ontwikkelen ook tientallen zoete azijnen.” Dit varieert van aardbei tot appel-limoen en van framboos tot dadel. „Wij hebben net ook watermeloenazijn toegevoegd aan ons assortiment, dat is niet aan te slepen.”

Met die azijnen worden shrubs gemaakt. Dit zijn cocktails op basis van azijn, veelal in combinatie met bruiswater en verse ingrediënten, zoals munt, framboos, citroen of basilicum. Maar wat maakt azijn nu zo’n geschikt ingrediënt voor de cocktail? „Het is een goede vervanger voor het bittertje wat je anders in cocktails hebt, zoals in de populaire gin & tonics en aperol spritz. De zuurgraad van azijn is de ideale basis voor een aperitief.”

Samenwerking met de cocktailkoningin

„Normaal gesproken meng je azijn met olijfolie en dan maak je een dressing, en in de winkel mengden we het ook met Spa Rood. Maar als drankje is het iets wat mensen niet goed kennen.” Toch bestaat de shrub eigenlijk al honderden jaren, legt Van Grinsven uit. Het werd namelijk in Engeland gebruikt om fruit te conserveren. De trend waaide daarna over naar Amerika. „Enige tijd geleden was ik in een Amerikaanse bar waar ze cocktails serveerden met azijn. Toen dacht ik: goh, dat kunnen wij ook wel doen!’”, vertelt Van Grinsven.

Nadat de manager cocktailkoningin Tess Posthumus tegen het lijf was gelopen op een beurs, ontstond het plan voor een samenwerking. „Het leek een logische combinatie om onze expertises te vermengen en er iets waanzinnigs van te maken.” Samen met ’s werelds beste vrouwelijke bartender maakte Oil & Vinegar vijf Shrubs-recepten, drie met alcohol en twee zonder. En wij mogen er twee met jou delen!

Zo maak je het zelf

Maayan Experience Shrub

Foto: Oil & Vinegar

Een cocktail zonder alcohol saai? Zeker niet! De Maayan Experience Shrub ziet er niet alleen erg zomers uit, maar smaakt ook nog eens zo. Het is een fris-zoete alcoholvrije shrub met aardbeienazijn. De mocktail voor een echte zoetekauw dus!

Ingrediënten

 • 45 ml bruiswater
 • 10 ml aardbeienazijn
 • 5 ml suikersiroop (of wat suiker opgelost in warm water)
 • 15 blaadjes verse basilicum
 • Takje basilicum
 • Aardbei(en)
 • Fijngemalen ijs

Bereidingswijze

Doe alle basilicumblaadjes in een longdrinkglas en vermeng ze met suikersiroop en aardbeienazijn. Vul het glas vervolgens met fijngemalen ijs en het bruiswater. Roer alles eventjes door en je bent eigenlijk alweer klaar! Maak je cocktail Instagramwaardig door een aardbei en takje basilicum toe te voegen.

Mrs. Miller Shrub

Foto: Oil & Vinegar

Ben jij dol op gin-tonics, maar wordt het weer eens tijd voor iets nieuws? Dan is de cocktail ‘Mrs. Miller Shrub’ een echte aanrader. De vlierbloesem-appel-limoenazijn geeft een bijzondere twist aan een klassiek drankje.

Ingrediënten

 • 45 ml gin
 • 20 ml vlierbloesem-appel-limoenazijn
 • 5 ml suikersiroop* (optioneel)
 • 45 ml tonic
 • 6 verse muntblaadjes
 • Schijfje limoen

Bereidingswijze

Pak je cocktailshaker maar uit de kast en schud de gin, azijn en suikersiroop door elkaar. Giet vervolgens alles door een (fijne) zeef in een martiniglas en schenk de tonic erbij. Ten slotte versier je dit frisse drankje met verse munt en een schijfje limoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe trend: cocktails met azijn
Sluiten