Maartje Hensen
Maartje Hensen Lifestyle 21 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Reismeisjes #2: Heb je een vriendje?

Hoe is het om als lesbische vrouw door een land als Rusland te reizen? Maartje Hensen en haar vriendin pakten hun koffers en reizen nu de hele wereld over. Voor Metro bloggen ze elke woensdag over hun avonturen als De Reismeisjes.

Heb je een vriendje? Daar is hij weer: de vraag. Gelukkig is het antwoord simpelweg ‘nee’. En op de vraag ‘waarom niet’, is het standaard antwoord ‘te lastig tijdens het reizen’ genoeg. Het is natuurlijk ook anders bij jullie, verzuchten de meeste meiden. Bij jullie mag je tot je 30e ontdekken wat je wil worden en met wie je wil trouwen. In Rusland niet.

We leren al snel dat Russen ontzettend graag willen weten of we al een vriendje hebben. Niet omdat ze willen weten of je een gepassioneerde relatie hebt met de liefde van je leven, maar omdat je als vrouw maar het beste jong kan trouwen. En dan is 21 de magische leeftijd. Alles ervoor is jong – maar ook prima – en erna is te oud. Ik ben dus nu ‘rijp’ en daardoor dus eigenlijk al te laat. Met haar 23 jaar moet Roxanne toch zeker op zoek naar een man.

Onze lieve couchsurfing host in Moscow, Olga (26), is in ogen van haar moeder serieus al een ouwe vrijster. Godzijdank heeft haar jonge zusje – ondanks haar twijfels – toch voor het huwelijk gekozen vorig jaar. Ze had Olga toevertrouwd ‘ik kan toch altijd over twee jaar nog scheiden’. Want ironisch genoeg is dat wat hun moeder ook deed toen ze kinderen had gekregen. Olga’s andere zusje stapte ook in het huwelijksbootje en floepte er een maand geleden meteen een kind uit. En toen viel het moeder toch een beetje tegen, ze kon helemaal niet zoveel helpen als verwacht, omdat haar kleinkind al in de goede handen was van de andere oma. Traditiegetrouw was Olga’s zusje namelijk bij haar man ingetrokken, die nog thuis woont.

Viktoriya (21) heeft besloten toch niet in het huwelijksbootje te stappen. We ontmoeten haar in Krasnoyarsk, als vriendin van het – nog ongetrouwde – stel waarbij we logeren. Vlak voor de grote dag blies Viktoriya het huwelijk af, tot grote teleurstelling van haar moeder. Haar moeder had haar proberen te overtuigen om wel te trouwen. Het is toch zeker een goede jongen, bedenk wat voor zekerheden je dan hebt: een man, een huis, geld en vast en zeker snel kinderen. Alles wat een vrouw nodig heeft!

Maar ook hier in Rusland hebben ze Facebook, Instagram en Netflix en laat de Russische millenials kennismaken met westerse ideeën over relaties. En steeds meer groeit het besef dat zij ook andere keuzes kunnen maken dan hun ouders. Zo besluit Viktoriya haar gevoel te volgen, en niet te trouwen met de jongen die niet de ware is. De nieuwe generatie gelooft in echte liefde en in meer gelijkheid tussen de seksen. De eerste stappen worden gezet in de richting van een cultuur waar ‘heb je een vriendje’ niet de eerste vraag is aan een vrouw. En wie weet krijgen we bij ons volgende bezoek niet als eerste, maar als een latere vraag ‘heb je een relatie?’ Waarop wij eerlijk kunnen antwoorden ‘ja, die hebben wij.’

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagram foto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en reizen door naar China! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com!

Volgende week woensdag staat Maartje weer vroeg voor je klaar met het vervolg op haar reis!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Reismeisjes #2: Heb je een vriendje?
Sluiten