Maico Barneveld
Maico Barneveld Lifestyle 3 aug 2017 / 08:23 uur

Fotoblogger #3: Zo maak je foto’s met ‘diepgang’

Benieuwd hoe je je Insta-foto’s wat meer ‘diepgang’ kan geven? Fotoblogger Maico Barneveld helpt je op weg. Een tipje van de sluier: met scherptediepte!

Wat is dat precies, scherptediepte?

‘Scherptediepte’ staat voor het gebied binnen de foto dat scherp en onscherp is, berekend van voor naar achteren.

Een grote en kleine scherptediepte

Een grote scherptediepte zorgt ervoor dat nagenoeg de gehele scène die je op de gevoelige plaat legt, scherp is. Een kleine scherptediepte bereikt het tegenovergestelde. Het gevolg: alles voor en na het scherptediepte-punt wordt onscherp.

Bij een extreme close-upfoto – zoals hierboven bij een bloem op de voorgrond of bij een portretfoto – gebruik je een kleine scherptediepte.

Het is ook mogelijk om met een iPhone (maar ook andere smartphones) te werken met een kleine scherptediepte. Hoe dichter je bij het te fotograferen object komt met je camera, des te kleiner wordt de scherptediepte. Dat is alles! Denk er wel aan dat de afstand van je onderwerp met de achtergrond ook van invloed is op de scherptediepte. Hoe groter de afstand is van een steen op de voorgrond tot – in dit geval de paal met de spanningskabel – des te vager de paal zal worden.

En dan is er de grote scherptediepte

‘Oké, dit wordt een makkie! Ik ga zo ver mogelijk van mijn onderwerp afstaan om de gehele scène scherp te krijgen, toch?’

Bijna! Ga niet té ver weg staan van het hoofdobject, anders komt het op de foto weer niet tot z’n recht. Zorg voor een goede mix tussen scherptediepte en afstand tot je onderwerp; kijk goed naar de weergave op je display, daar kun je eenvoudig zien of de scène in zijn geheel scherp is.

In bovenstaande foto is de achtergrond scherp gesteld, waardoor de stenen op de directe voorgrond onscherp zijn. En in de voorbeeldfoto met de paardenbloem zie je hoe het kasteel scherp wordt en de paardenbloem minder scherp.

Stel jouw vraag!

Heb jij een prangende fotografievraag? Stuur je vraag naar [email protected]. En vergeet niet je foto te delen via #metrofoto of #defotoblogger.

Over Maico

Ik ben Maico Barneveld en ik ben DeFotoblogger. Voor mij is fotografie een middel om creativiteit tot leven te brengen. Het geeft mij de tools om de wereld om mij heen te laten zien zoals ik die beleef. Welke camera ik gebruik, maakt mij niet zoveel uit. Van smartphone tot professionele camera; het gaat om het plaatje. Bij Metro geef ik wekelijks simpele tips die je gelijk in de praktijk toe kunt passen. Volg mij op Instagram (@defotoblogger) met #defotoblogger. Wil je nog meer tips? Neem dan vooral eens een kijkje op Defotoblogger.nl.

Volgende week donderdag staat Maico weer vroeg voor je klaar in de Metro-app met meer fototips voor onderweg!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fotoblogger #3: Zo maak je foto’s met ‘diepgang’
Sluiten