35% ouders laat kind vrij bij keuzes vrije tijd

35 procent ouders laat kind vrij bij hobbykeuze

Foto's: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

15 AUG 2017

Gebukt gaan onder de druk om te presteren, zich aan schema’s aan te passen en te voldoen aan allerlei verwachtingen. Veel kinderen hebben hier last van maar dat is hartje zomer - gelukkig voor hen – even voorbij.

Geen school, minder verplichtingen, lege agenda’s en dus tijd voor fun en ontspanning. Kantar Public (voorheen TNS NIPO) heeft in opdracht van Fruit Shoot laten onderzoeken wat de rol is van ouders in de ontwikkeling van hun kind, met name in het uitoefenen van hun vrijetijdsactiviteiten. Het onderzoek meldt nu dat kinderen tussen de 6 en 12 jaar bijna 10 uur per week (9,6 uur om precies te zijn) bezig zijn met een hobby, activiteit of sport. Om kinderen met hun hobby’s te helpen, houdt Fruit Shoot een campagne Het Is Echt Mijn Ding. Onderaan dit stuk vind je daar een filmpje over.

35% ouders laat kind vrij bij keuzes vrije tijd

Carte blanche

Ruim 1200 ouders van kinderen met de genoemde leeftijd zijn ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt dat de vaders en moeders het sociale aspect van vrijetijdsactiviteiten van hun ‘kleintjes’ het belangrijkst vinden. Opvallend - zo vindt Fruit Shoot – is dat 35 procent van de kinderen carte blanche van hun ouders krijgt bij het kiezen van vrijetijdsbesteding. Oftewel: ze mogen de invulling helemaal zelf weten.

Ontplooien belangrijk

87 procent van de ouders vindt het belangrijk dat hun kind vrijetijdsactiviteiten onderneemt waarbij hij zich kan ontplooien. Dat lukt bij veel kids, want hobby’s en sportactiviteiten die heel veel thuis of buiten de deur worden ondernomen, zijn voetbal, hockey, toneel, muziek maken, buiten spelen, afspreken met vriendjes en vriendinnetjes, knutselen en computeren.

Van de 35 procent van de papa’s en de mama’s die hun kind volledig vrij laten in hun vrijetijdsbestedingen, geeft de helft aan het belangrijk vinden als hun kind buiten speelt, afspreekt met vriendjes en/of sport. Tegelijkertijd weten die ouders dat als hun kind zelf keuzes mag maken hij sneller voor de computer zal kiezen (21 procent).

35% ouders laat kind vrij bij keuzes vrije tijd

Dat de basisschoolleerlingen bijna 10 uur per week vrije tijd hebben, vindt 29 procent van de ouders wat magertjes. Ze geven echter toe dat geld en drukke agenda’s meer vrijetijdsactiviteiten in de weg staan. Het overgrote deel van de ouders vindt het belangrijk dat hun kind met andere kinderen de vrije tijd invult, maar uiteindelijk vinden ze de individuele ontwikkeling toch belangrijker.

Vrij zijn en ontdekken

Pedagoog en voorzitter van het Vader Kennis Centrum Peter Tromp zegt naar aanleiding van het Fruit Shoot-onderzoek dat ouders soms geneigd zijn om een druk programma voor hun kinderen te plannen. „Buiten school zijn ze dan vaak bezig met het regelen van vrijetijdsactiviteiten die moeten bijdragen aan de vaardigheden van hun kind. Voor kinderen is het daarnaast ook belangrijk om vrij te zijn, om te ontdekken wat zij leuk vinden en waar zij goed in zijn. Het onderzoek toont gelukkig aan dat 35 procent van de kinderen volledig autonoom is in de keuze van hun activiteit of hobby. Dat is een goede zaak en misschien ook wel typisch Nederlands. Ouders die actief mee buiten gaan spelen en een balletje trappen hebben ook kinderen die zelf een stuk actiever zijn. Dat werkt stimulerend. Uit het onderzoek blijkt dat vaders sporten belangrijk vinden. Moeders hechten vooral waarde aan het sociale aspect. Iedere ouder heeft zo zijn eigen inbreng.”

35% ouders laat kind vrij bij keuzes vrije tijd

Het Is Echt Mijn Ding

„Het onderzoek laat zien dat ouders verkennend gedrag van hun kind stimuleren”, vult Martijn Rikken, Country Manager Netherlands van Fruit Shoot aan. „De kinderen krijgen de ruimte om te laten zien wat zij kunnen en waar zij goed in zijn. Zo komen zij erachter welke hobby of activiteit het beste bij hen past. Met onze campagne Het Is Echt Mijn Ding, waarin kinderen hun talent laten zien, helpen wij graag de kinderen van Nederland verder te excelleren met hun hobby.”

Informatie over de campagne vind je hier.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

7

Dit zijn de mooiste zwembaden ter wereld

Ubud Hanging Gardens, Bali, Indonesië

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Nu de echte winter toch echt is aangebroken kunnen we natuurlijk de mooiste ski-oorden of ijsparadijsen voor je op een rijtje zetten. Doen we ook, maar geef toe: velen van ons willen nu veel liever ergens op de wereld in een prachtig zwembad liggen. De mooiste baden op deze planeet? Die zet Metro voor je op een rijtje.

Four Seasons Safari Lodge, Serengeti, Tanzania

Combinatie gin en tonic hoeft niet veilig en saai

Combinatie gin en tonic hoeft niet veilig en saai

Met de feestdagen gin en tonic op tafel?

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

15 DEC 2017

Even niet zo’n zin in wijn tijdens Kerstmis? De feestdagentip 2017 is een originele gin-tonic.

„Jongens, mag ik nu een gin-tonic om het te vieren?” Anouk, coach van The Voice Holland, had onlangs gelijk dorst toen zij een ‘mooi talent’ had binnengehaald. De maand november was het, toen 2 miljoen kijkers het de zangeres hoorden roepen. Voor wie altijd dacht dat (gin-)tonic een typisch zomerdrankje is voor op het terras: dat mag, maar liefhebbers drinken het frisse drankje met de bittere smaak het hele jaar door. Speciaal voor al die liefhebbers die moeite hebben om iets buiten de standaardcombinaties van gin en tonic te bedenken, komt Fever-Tree met ideeën om je uit te leven tijdens het kerstdiner of op oudjaarsavond.

Etiquette: zo worden feestdagen een lust en geen last

Etiquette: zo worden feestdagen 'n lust en geen last

Proosten met Kerst en Oud en Nieuw: hieronder lees je de regeltjes.

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

15 DEC 2017

Ben jij het type dat opziet tegen (diners tijdens) de kerstdagen en de onvermijdelijke nieuwjaarsrecepties?

In samenwerking met Anne-Marie van Leggelo van Etiquettebureau.com helpt Metro je een handje. Met een reeks aan etiquette-regels kom je keurig voor de dag en worden de feestdagen geen last maar een lust. Hoe laat ga je naar een kerstdiner en hoe hoort de nieuwjaarskus nou eigenlijk?

Hierom kan je rietjes beter niet té vaak gebruiken

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

15 DEC 2017

Of je ‘m nou in je smoothie of gin-tonic stopt: het rietje wint anno 2017 nog steeds terrein. De streepjes, stipjes en sterretjes maken het tot een geliefd product van nu, ondanks de plasticverspilling die daarmee aan je milkshake kleeft.

Oppepper voor je drankje

Wat je vrijdag aan moet? Een kersttrui!

Deelnemers aan de foute-kerssttruienborrel in het Hilton in 2016. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

14 DEC 2017

Wat je vrijdag aan moet naar werk? Een kersttrui! Het is vrijdag 15 december namelijk Foute Kersttruiendag. Maar lang niet iedereen durft zo'n fout exemplaar naar werk aan te doen.

Dit jaar nog een exemplaar

Zes fantastische feitjes over truffel

Foto van 'Metro'

Metro

14 DEC 2017

Ben je al hard aan het nadenken over wat je wil maken met kerst? Wij ook. Een van onze favoriete ingrediënten is truffel. Maar wat is truffel nou eigenlijk? Oil & Vinegar hielp ons aan zes fantastische feitjes.

Een delicatesse

Voor een prikkie naar New York met Norwegian Air. / ANP

Voor een prikkie naar New York met Norwegian Air

Norwegian Air vliegt van Amsterdam naar New York. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

14 DEC 2017

New York-liefhebbers opgelet! Binnenkort vlieg je voor een prikkie naar de stad die nooit slaapt. Het Parool schrijft dat prijsvechter Norwegian aankomend voorjaar vier keer per week op en een neer gaat vliegen tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Van Amsterdam naar New York