Sofie Smulders
Sofie Smulders Lifestyle 7 jul 2017 / 20:13 uur

Verplicht thuiswerken: relaxed of toch een valkuil?

Thuiswerken. Bij BNP Paribas Fortis in België willen ze dat al hun medewerkers dat gemiddeld twee dagen per week gaan doen. Tegen 2020 moet dit plan uitgevoerd zijn, meldt De Tijd.

Het idee erachter is simpel: door meer thuis aan de slag te gaan, sta je minder in de file en benut je je tijd optimaal. De slagzin van BNP Paribas Fortis is dan ook: ‘Het gaat om het resultaat, niet om het op kantoor zijn’. In 2013 startte de bank met een personeelsprogramma waarin medewerkers structureel of af en toe thuiswerken. Op dit moment is er ook een experiment gaande waarbij sommige medewerkers thuiswerken en andere op kantoor zitten. De ochtendvergadering vindt plaats via Skype.

Het personeel van BNP Paribas moet dus gemiddeld twee dagen wegblijven van kantoor. Ze mogen hun uren zelf indelen, maar moeten tijdens de drukke uren van de dag beschikbaar zijn. De werknemers hoeven niet per se thuis te werken. Er worden speciale satellietkantoren beschikbaar gesteld waarin werknemers dichter bij hun huis kunnen werken. Op zo’n plek kun je bijvoorbeeld je werk doen en na de ochtendspits naar kantoor vertrekken.

Oplossing

Maar of dat de oplossing is tegen files, daar is niet iedereen van overtuigd. Naar schatting van BNP Paribas zelf zal hun woon-werkverkeer teruggeschroefd worden met 10 procent. Maar als werknemers vanuit satellietkantoren later naar hun werk rijden, schiet het net zo goed niet op, uitgaande van het onderzoek van promovendus Sergejs Gubins. De ochtendfiles zouden volgens deze theorie mogelijk alleen maar opschuiven als mensen ’s morgens vanuit huis beginnen met werken.

Even goed is thuiswerken hartstikke relaxed, toch? Voor sommige mensen is het heel fijn omdat ze minder stress ervaren. Werk en gezin combineren gaat bijvoorbeeld makkelijker. Tijdens een thuiswerkdag kom je ook toe aan huishoudelijke taken, zoals even een was draaien. Maar niet iedereen heeft baat bij thuiswerken.

Het ligt er een beetje aan of je ermee om kunt gaan. „Ik ben ervan overtuigd dat het te maken heeft met persoonlijke factoren. Als je zelfdiscipline hebt, kun je bijvoorbeeld heel goed je dag plannen”, zegt psycholoog Christel Westgeest tegen Metro. Een paar uur werken, tussendoor lunchen, je werk weer oppakken met misschien een huishoudelijk klusje tussendoor en dan ‘s avonds om 20.00 uur je laptop dicht te doen. „Afwisseling van taken is belangrijk, probeer een activatie-rust schema aan te houden.”

Persoonlijkheid

Hoewel weleens wordt gedacht dat thuiswerkers makkelijk misbruik maken van hun vrijheid, kun je er ook te ver in gaan. Ben je niet zo gestructureerd, dan kan thuiswerken weleens tot problemen leiden. „Ik kan me wel voorstellen dat je persoonlijkheid er niet zo geschikt voor is. Bijvoorbeeld als je je snel laat afleiden, je minder zelfdiscipline hebt en gevoelig bent voor werkverslaving", zegt Westgeest. „Het zal waarschijnlijk juist een uitdaging zijn om mensen te remmen in hun werkgedrag. Al die faciliteiten die we hebben – denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruik van smartphones en de mogelijkheid om 24/7 in te loggen op het werknetwerk – werken een werkverslaving in de hand.”

Westgeest denkt dat discussies over thuiswerken de komende jaren flink kunnen oplaaien: „Ik verwacht dat dit steeds meer gaat gebeuren, inderdaad om praktische dingen als files op te gaan lossen. Ook vanuit milieuoverwegingen is het beter en het kan veel tijd schelen.”

Maar als de werknemer er niet voor kiest om thuis te werken, maar zijn werkgever dat van hem vraagt, ligt er wel een zekere verantwoordelijkheid bij de werkgever. Een burn-out kan op de loer liggen. „Kijk naar de persoonlijkheidsstructuur en de functie van die persoon. Kunnen mensen het wel of niet aan? Houd het in de gaten en blijf met elkaar in gesprek”, adviseert Westgeest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verplicht thuiswerken: relaxed of toch een valkuil?
Sluiten