Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Lifestyle 13 jul 2017 / 08:31 uur

Transmeisje Jody gaat trots en topless over catwalk

Jody is een transmeisje en gaat donderdag topless over de catwalk. Een firsttimer voor Nederland. Ze vindt het spannend, ,,maar ik voel me superpowerful.” Iets wat tot een jaar geleden nog heel anders was.

Jody's Instagram

Sprookje

‘Lange blonde haren, helderblauwe ogen, uit een sprookjesboek geslopen…’ Zie je Jody Rouwenhorst aan komen lopen, dan popt zomaar een variant van het bekende nummer in je hoofd op. De titel van het sprookje: Het eerste transmeisje topless op de catwalk tijdens Amsterdam FashionWeek. Of: Jody gaat lékker. „Maar dat is echt wel anders geweest, hoor.” Jody is pas 23 jaar, maar heeft al een turbulent leven achter haar opvallend rechte rug.

Doodongelukkig in bible belt

De Utrechtse is open en eerlijk en vertelt over het hoopvolle heden en toekomst, maar ook over het verleden en haar jeugd in de bible belt die niet altijd gemakkelijk was. Een understatement. „Ik was doodongelukkig daar, voelde me onbegrepen en suïcidaal en vluchtte weg in van alles.” Zij was toen nog een hij, maar haar geboortenaam verklapt ze liever niet. „Dan krijg je van die versprekingen en daar heb ik no way zin in.”

Jody Foto: Jip Broeks

Happy hormonen

Haar moeder en stiefvader zagen de malaise van hun zoon met lede ogen aan en opperden op een goede dag: zou je niet eens gaan veranderen? Letterlijk ook: een jaar geleden begon Jody met de hormoonbehandeling en sindsdien heeft haar leven een positieve vlucht genomen. Als ze iets op haar telefoon laat zien, valt de kleine tattoo op haar rechter ringvinger op: JS. De J staat voor Jody, de S is een herinnering aan haar vader, licht ze toe. Hij overleed toen ze acht was. „Hij zou me Sabine hebben genoemd als ik als biologisch meisje was geboren.” Met haar moeder is ze, na de rebelse jaren, nu ‘dikke matties’. „Ze noemde me laatst voor het eerst haar dochter, je hebt geen idee hoe goed dat voelde.”

Tattoo met een verhaal

Volle bak zin

Ze zit lekkerder in haar vel dan ooit en en heeft volle bak zin in het leven. Ze is het type aanpakker en ‘nee heb je’ -al hoort ze dat nog maar zelden- en regelt van alles via haar social mediakanalen. Met verve, want ze valt op en wordt geboekt voor vele shoots, is danseres bij de bekendste dj’s op grote feesten en opent donderdag de Amsterdam Fashion Week. Ze loopt mee in de show van Das Leben am Haverkamp, een collectief van vier designers die niet geloven in een gestandaardiseerd schoonheidsideaal en hun ‘Raving Resort-collectie’ op bijzondere wijze tonen: de kleding slepen de modellen achter zich aan, met op hun lijf alleen ondergoed.

One more day – until we turn Amsterdam FashionWeek into your holiday destination. Tomorrow at 19.00h in de Gashouder. If…

Gepostet von Das Leben am Haverkamp am Mittwoch, 12. Juli 2017

‘Nog geen C ofzo’

Het wordt een unicum, want Jody is hier het eerste transmeisje dat met de borsten bloot over de catwalk gaat. „Dat hebben ze niet speciaal voor mij bedacht”, legt ze snel uit, „de show draait echt niet om mij, hoor, iedereen gaat gekleed in enkel een witte slip.” En zij dus ook. Het is allemaal nog niet megagroot, „nog geen C ofzo” en ze strijkt even over haar bovenkleding, „maar je ziet steeds meer vorm.” Het geeft haar een ‘powerful gevoel’, als ze nu in de spiegel kijkt, „terwijl ik er vroeger liever niet in keek.” Ook loopt ze mee in de show van Ajibilou-Rosdorff en ze vindt het ‘supercute’ dat ze twee keer mag lopen. Ja, haar stopwoordje is cute en wel vaker gooit ze er een Engelse term in, wat nog goed van pas kan komen in haar carrière die zomaar eens snel internationaal kan gaan.

100 procent vrouw

Maar eerst volgt rond kerst de volgende belangrijke stap: de geslachtsveranderende operatie. „Ik voel me in mijn hoofd al 100 procent vrouw, nu de rest nog.” Toch oogt ze al op en top vrouwelijk, in al haar 188 centimeters. Haar stem is niet hoog, niet laag, ze praat met meisjesachtige gebaren en ze straalt zowel sexappeal als charme uit. Het enige dat haar ‘hij’ nog zou kunnen verraden, zijn haar voeten. Maatje 44, haalt ze lachend haar schouders op, „doe je niets aan.”

Foto: Jack Walker

In De School…

Tot twee maanden geleden werd ze nog wel eens ‘misgendered’ -hij in plaats van zij genoemd-, „de laatste tijd ziet iedereen me zoals ik mezelf zie en dus zoals ik ben.” Laatst nog in De School en ze begint te glunderen als ze erover praat. Na heel lang te hebben gedanst ‘met een megaknappe gast’, werd intens gezoend. „Ik wil alleen no way seksueel frauderen, dus heb ik hem op een gegeven moment verteld dat ik een transmeisje ben.” Dat was best een spannend moment, bekent ze, „je weet nooit hoe iemand reageert…” Hij vond het geen probleem. Integendeel, „hij vond me mooi en puur, een topcompliment.”

Transformatorhuis vorig jaar

Met een glas water en vooruit, ook een rosétje – „ik heb hard gewerkt vandaag!”-, proost ze op de Amsterdam FashionWeek die nu bijna losbarst. Vorige keer liep ze ook al mee, toen nog in het Transformatorhuis en met een dikke knipoog: „toepasselijk toch?”

Van Jody's Facebook

Alles zelf

Nu staat ze in hoofdlocatie de Gashouder en dat is best iets om trots op te zijn. „Ik doe alles zelf hè, ik heb geen bureau of agent.” Ze benadert mensen op de man af of ze berichten haar op de vrouw af via social media. Een typische millennial, waar ‘kan niet’ niet in het vocabulaire voorkomt en die de spreekwoordelijke berg zelf naar zich toe trekt, als-ie niet naar haar komt. Angst of onzekerheid kent ze niet. Waarschijnlijk omdat ze al genoeg ‘shit’ heeft meegemaakt en alleen nog maar naar vandaag en morgen kijkt. „Dit is mijn tijd”, zo besluit ze. „Ik leef nu en to the fullest.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Transmeisje Jody gaat trots en topless over catwalk
Sluiten