Transmeisje Jody gaat trots en topless over catwalk

Donderdag loopt ze in de openingsshow van de Amsterdam FashionWeek / Jack Walker

Foto van 'Iris Hermans'

13 JUL 2017

Jody is een transmeisje en gaat donderdag topless over de catwalk. Een firsttimer voor Nederland. Ze vindt het spannend, ,,maar ik voel me superpowerful.” Iets wat tot een jaar geleden nog heel anders was.

Jody's Instagram

Sprookje

‘Lange blonde haren, helderblauwe ogen, uit een sprookjesboek geslopen…’ Zie je Jody Rouwenhorst aan komen lopen, dan popt zomaar een variant van het bekende nummer in je hoofd op. De titel van het sprookje: Het eerste transmeisje topless op de catwalk tijdens Amsterdam FashionWeek. Of: Jody gaat lékker. „Maar dat is echt wel anders geweest, hoor.” Jody is pas 23 jaar, maar heeft al een turbulent leven achter haar opvallend rechte rug.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Doodongelukkig in bible belt

De Utrechtse is open en eerlijk en vertelt over het hoopvolle heden en toekomst, maar ook over het verleden en haar jeugd in de bible belt die niet altijd gemakkelijk was. Een understatement. „Ik was doodongelukkig daar, voelde me onbegrepen en suïcidaal en vluchtte weg in van alles.” Zij was toen nog een hij, maar haar geboortenaam verklapt ze liever niet. „Dan krijg je van die versprekingen en daar heb ik no way zin in.”

Jody Foto: Jip Broeks

Happy hormonen

Haar moeder en stiefvader zagen de malaise van hun zoon met lede ogen aan en opperden op een goede dag: zou je niet eens gaan veranderen? Letterlijk ook: een jaar geleden begon Jody met de hormoonbehandeling en sindsdien heeft haar leven een positieve vlucht genomen. Als ze iets op haar telefoon laat zien, valt de kleine tattoo op haar rechter ringvinger op: JS. De J staat voor Jody, de S is een herinnering aan haar vader, licht ze toe. Hij overleed toen ze acht was. „Hij zou me Sabine hebben genoemd als ik als biologisch meisje was geboren.” Met haar moeder is ze, na de rebelse jaren, nu ‘dikke matties’. „Ze noemde me laatst voor het eerst haar dochter, je hebt geen idee hoe goed dat voelde.”

Tattoo met een verhaal

Volle bak zin

Ze zit lekkerder in haar vel dan ooit en en heeft volle bak zin in het leven. Ze is het type aanpakker en ‘nee heb je’ -al hoort ze dat nog maar zelden- en regelt van alles via haar social mediakanalen. Met verve, want ze valt op en wordt geboekt voor vele shoots, is danseres bij de bekendste dj’s op grote feesten en opent donderdag de Amsterdam Fashion Week. Ze loopt mee in de show van Das Leben am Haverkamp, een collectief van vier designers die niet geloven in een gestandaardiseerd schoonheidsideaal en hun ‘Raving Resort-collectie’ op bijzondere wijze tonen: de kleding slepen de modellen achter zich aan, met op hun lijf alleen ondergoed.

'Nog geen C ofzo'

Het wordt een unicum, want Jody is hier het eerste transmeisje dat met de borsten bloot over de catwalk gaat. „Dat hebben ze niet speciaal voor mij bedacht”, legt ze snel uit, „de show draait echt niet om mij, hoor, iedereen gaat gekleed in enkel een witte slip.” En zij dus ook. Het is allemaal nog niet megagroot, „nog geen C ofzo” en ze strijkt even over haar bovenkleding, „maar je ziet steeds meer vorm.” Het geeft haar een ‘powerful gevoel’, als ze nu in de spiegel kijkt, „terwijl ik er vroeger liever niet in keek.” Ook loopt ze mee in de show van Ajibilou-Rosdorff en ze vindt het ‘supercute’ dat ze twee keer mag lopen. Ja, haar stopwoordje is cute en wel vaker gooit ze er een Engelse term in, wat nog goed van pas kan komen in haar carrière die zomaar eens snel internationaal kan gaan.

100 procent vrouw

Maar eerst volgt rond kerst de volgende belangrijke stap: de geslachtsveranderende operatie. „Ik voel me in mijn hoofd al 100 procent vrouw, nu de rest nog.” Toch oogt ze al op en top vrouwelijk, in al haar 188 centimeters. Haar stem is niet hoog, niet laag, ze praat met meisjesachtige gebaren en ze straalt zowel sexappeal als charme uit. Het enige dat haar ‘hij’ nog zou kunnen verraden, zijn haar voeten. Maatje 44, haalt ze lachend haar schouders op, „doe je niets aan.”

Foto: Jack Walker

In De School...

Tot twee maanden geleden werd ze nog wel eens ‘misgendered’ -hij in plaats van zij genoemd-, „de laatste tijd ziet iedereen me zoals ik mezelf zie en dus zoals ik ben.” Laatst nog in De School en ze begint te glunderen als ze erover praat. Na heel lang te hebben gedanst ‘met een megaknappe gast’, werd intens gezoend. „Ik wil alleen no way seksueel frauderen, dus heb ik hem op een gegeven moment verteld dat ik een transmeisje ben.” Dat was best een spannend moment, bekent ze, „je weet nooit hoe iemand reageert…” Hij vond het geen probleem. Integendeel, „hij vond me mooi en puur, een topcompliment.”

Transformatorhuis vorig jaar

Met een glas water en vooruit, ook een rosétje - „ik heb hard gewerkt vandaag!”-, proost ze op de Amsterdam FashionWeek die nu bijna losbarst. Vorige keer liep ze ook al mee, toen nog in het Transformatorhuis en met een dikke knipoog: „toepasselijk toch?”

Van Jody's Facebook

Alles zelf

Nu staat ze in hoofdlocatie de Gashouder en dat is best iets om trots op te zijn. „Ik doe alles zelf hè, ik heb geen bureau of agent.” Ze benadert mensen op de man af of ze berichten haar op de vrouw af via social media. Een typische millennial, waar ‘kan niet’ niet in het vocabulaire voorkomt en die de spreekwoordelijke berg zelf naar zich toe trekt, als-ie niet naar haar komt. Angst of onzekerheid kent ze niet. Waarschijnlijk omdat ze al genoeg ‘shit’ heeft meegemaakt en alleen nog maar naar vandaag en morgen kijkt. „Dit is mijn tijd”, zo besluit ze. „Ik leef nu en to the fullest.”


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Kokospudding met gegrilde nectarines

Recept: Kokospudding met gegrilde nectarines

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Kokospudding met gegrilde nectarines

Pudding voor het ontbijt? Natuurlijk! Dat kan als je de pudding maakt van havermout en ongezoete, vezelrijke kokos, samen een nacht geweekt tot je een romig papje hebt. Kokosolie is een goede bron van antioxidanten. Gebruik biologische, ongeraffineerde, koudgeperste kokosolie uit de

Natuurvoedingswinkel (of supermarkt). Voor 2 personen

 • 60 gram havervlokken (niet snelkokend)
 • 30 gram ongezoete geschaafde kokos
 • 375 milliliter water
 • 250 milliliter ongezoete amandelmelk (zie recept, blz. 315)
 • 1/8 theelepel kaneel
 • Een mespunt zeezout
 • 2 theelepel biologische, ongeraffineerde kokosolie
 • 2 nectarines, ontpit en in partjes
 • 1 eetlepels pure ahornsiroop, plus extra om te serveren (optioneel)
 • 20 gram ongezoete grote kokosvlokken, geroosterd

Meng de havervlokken met de geschaafde kokos in een kom met het water. Dek af en zet een nacht in de koelkast. Schep het havervlokmengsel in een middelgrote steelpan. Doe de amandelmelk, kaneel en het zeezout erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer 12 minuten afgedekt sudderen tot een romig mengsel. Haal de pan van het vuur, roer door en dek af om warm te houden.

Verhit de kokosolie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de nectarines in de pan en bak ze in 1-2 minuten al roerend goudbruin. Roer de ahornsiroop erdoor. Verdeel de havervlokken over twee kommen en garneer met nectarines en kokosvlokken. Besprenkel eventueel met extra ahornsiroop.

Veganistisch – Zuivelvrij

Uit: Frisse start


Views

36

We moeten meer fruit eten en wel hierom
Likeability of 5

We moeten meer fruit eten en wel hierom

Kom jij aan twee stuks fruit per dag? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

GISTEREN

Ben je flink grieperig en kun je wel een oppepper gebruiken? Eet dan eens een extra stuk fruit. Men zegt niet voor niets: An apple a day, keeps the doctor away. En toch, ondanks dat we allemaal wel weten dat we per dag minimaal twee stuks fruit moeten eten, lukt dit veel mensen nog niet. Waarom is het belangrijk dit wel te doen?

Gezond eetpatroon

Groenten en fruit zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Toch eten we volgens onderzoek slechts 113 gram fruit per dag, wat te weinig is. En om maar even met de deur in huis te vallen, diëtiste Patricia Ploeger van GezondaanBod pleit zelfs voor drie stuks fruit per dag: „Liever meer fruit dan zoete koek of chocolade. Dan bespaar je zo een paar honderd calorieën en het is beter voor je gezondheid.”

Het ene fruit is het andere niet. Maar om je uit je droom te helpen wanneer je niet genoeg fruit eet: er is niet één soort dat alle vitamines bevat. "Je kunt eigenlijk alle soorten fruit wel gebruiken”, aldus Ploeger. „Dus varieer vooral lekker zodat je al het goede van fruit binnenkrijgt.”

Waarvoor eten we welk fruit?

„Fruit bevat weinig calorieën en levert veel voedingsstoffen, zoals voedingsvezels en vitamine C. Daarnaast beschermt fruit je tegen ziekten. Voldoende fruit zorgt voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darm- en longkanker”, aldus Ploeger. Maar welke vitamines zitten er nou in welk soort fruit?

Vitamine C
Sport je minimaal drie keer per week? Dan wordt geadviseerd om, naast je gewone voeding, dagelijks 200 milligram vitamine C binnen te krijgen. Circa zestien procent van de vitamine C die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, hierbij kun je het best een citrusfruit of kiwi eten.

Kalium
Kalium helpt je bloeddruk verlagen en is essentieel voor je spieren. Je staat er niet misschien niet bij stil, maar je gebruikt je spieren de hele dag door. Niet alleen bij het traplopen, maar ook bij de kleinste dingen, zoals het knipperen van je ogen. Ongeveer zeven procent van de kalium die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, daarnaast haal je kalium vooral uit groente, aardappelen en vis.

Foliumzuur
Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen. Foliumzuur is essentieel voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem, daarnaast speelt het een belangrijke rol voor zwangere vrouwen. Circa zes procent van de foliumzuur die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, vooral sinaasappels en aardbeien zijn rijke bronnen.

Voedingsvezels
Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde bloeddruk en stoelgang, en helpen om je verzadigd te voelen (en dus snoepen tegen te gaan). Ongeveer elf procent van de voedingsvezels die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, groene kiwi is hier zeer rijk aan, daarnaast haal je je vezels uit groente en volkorenproducten.

We moeten meer fruit eten en wel hierom

Voedingsstoffen per fruitsoort. Foto: Gezond

Welk fruitsoort kunnen we dan het beste eten?

„De kracht zit hem natuurlijk in variatie en combinatie", zegt Ploeger. Maar hoe weet je dan wat slim is om te eten? Volgens Ploeger is het verstandig uit de volgende vier soorten fruit te kiezen. Groene kiwi voor vitamine C, kalium en vezels. Banaan voor kalium. Aardbeien voor foliumzuur en een sinaasappel voor foliumzuur.

En vind je het lastig meer fruit te eten? Verleid jezelf dan met een volle fruitschaal: zet deze te allen tijde in het zicht en binnen handbereik. Neem ook standaard 1 of 2 stuks fruit mee voor onderweg. En als het hierna nog steeds niet lukt, introduceer dan eens 'filefruit', 'verdeelfruit' of 'vergaderfruit'. Een extra stuk fruit eten is dan appeltje-eitje!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likedislike
user_d12afae770fdac3a81aeba0c620995f4e4562aff_avataruser_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avatar

Views

93

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Geen naweeën van carnaval maar nieuwe mode

Je outfit mag best een beetje spacey! Beeld: Spencer Selover

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Renske Mennen is trendwatcher en schrijft voor Metro over fashion en lifestyle. ,,Mocht je iemand zien rondlopen met een space-achtige outfit, dan zijn dat niet de naweeën van carnaval."

Ik geef het eerlijk toe: toen ik als fashiontrendwatcher de eerste tekenen zag van het verlangen naar het buitenaardse, heb ik mijn hersens even flink laten kraken. Want waarom zouden we hierin geïnteresseerd zijn? Ik heb het over de Mars Yard sneaker, die in 2012 werd geboren als een resultaat van de samenwerking tussen Nike en kunstenaar Tom Sachs. De sneaker werd speciaal gemaakt voor mechanisch engineer Tommaso Rivellini van NASA.

Buitenaardse stijl

Vijf jaar later kwam de Mars Yard 2.0 sneaker. Zoals je vast wel begrijpt: een vernieuwd model. Maar daar bleef het niet bij, want dankzij de samenwerking werd deze zogeheten NIKECraft collectie uitgebreid. De Lightweight Tote Bag met een aluminium uitstraling van Nike & Sachs zag het licht in juni 2017. Binnen no time was deze tas uitverkocht. Als je iets hebt met planeten en ruimtemannen, dan is deze look sowieso iets voor jou. En als je graag voor een buitengewone (of buitenaardse) kledingstijl gaat al helemaal.

Verbeeldingskracht en visionair denken

Als klap op de vuurpijl is nu de Pantone kleur van 2018 Ultra Violet. Nu vraag je je misschien af, waar zie jij de link? Nou, dat zit hem in de betekenis ervan. Leatrice Eiseman, executive director van Pantone Kleureninstituut, vertelt in een interview met The New York Times dat het bij deze kleur gaat om originaliteit, verbeeldingskracht en visionair denken. Eiseman: „It is found in the cosmos (think of all those swirling purple nebulae!).” You got it?

Ultraviolet is dus de kleur die je creativiteit aanwakkert, en ook dé kleur die je in 2018 overal zal zien opduiken. Eiseman noemt in het interview ook namen van creatieven die zich graag omringen met deze sterke paarse gloed, zodat hun creativiteit begint te borrelen. Prince mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken.

Geen naweeën van carnaval

Uiteraard zie je deze trend ook terug op de catwalk. Ontwerpen die je doen denken aan astronauten vanwege het space-gevoel in het design, tot compleet glanzend zilveren stoffen (en met compleet bedoel ik ook echt van schoen tot kraag en van tas tot sok), en ook komt ultraviolet rijkelijk terug in make up lijnen. Een dikke laag ‘creatieve, buitenaardse en inspirerende’ oogschaduw is geen overbodige luxe in 2018.

Dus mocht je vandaag iemand zien rondlopen met een space-achtige outfit, dan zijn dat niet de naweeën van carnaval. Dan is deze persoon juist helemaal ‘on trend’.

Tips van Renske

 1. Check #nikecraft op Instagram voor de Mars Yard collectie
 2. Heb je Justin Timberlakes performance gezien tijdens de Super Bowl? Hij eert Prince terwijl de hele arena paars kleurt. Check YouTube!
 3. De promo video van Pantone geeft perfect het buitenaardse gevoel van Ultra Violet weer: pantone.com/color-of-the-year-2018

Views

3

Dorien (20) reist met beer de wereld over

Foto van 'metronieuws'

15 FEB 2018

In de categorie Instagrampagina's waar we vrolijk van worden: Teddybear Abroad. Dorien (20) en haar broer (27) reizen de wereld rond en schieten mooie plaatjes met altijd hetzelfde accessoire op de voorgrond.

Vertel eens over Teddybear Abroad?

Het begon als een grap. Die teddybeer heb ik echt al sinds ik heel klein ben. Ik nam hem toen altijd al mee op vakantie en dat ging gewoon zo door toen ik ouder was. Toen mijn broer voor het eerst in zijn eentje op vakantie ging - naar IJsland - nam hij hem mee. Nu we onze eigen reizen maken, blijven we hem meenemen. Dat betekent dat hij vier keer per jaar op vakantie is.

Hoe kwam je erop om een Instagrampagina voor hem aan te maken?

Mijn broer had een grappige foto van de beer in een IJslands landschap gemaakt. Ik liet hem aan mijn collega’s zien en zij moesten er heel erg om lachen. Hierna stuurde ik regelmatig foto’s door naar mensen. Afgelopen zomer was ik in Malta en Tenerife en toen ik naderhand de foto’s aan het selecteren was, zag ik dat er heel veel leuks tussen zat.

Vriendinnen moedigden me aan om een Instagrampagina aan te maken. Ik dacht: ‘ga ik nou echt een Instagram voor een knuffelbeer aanmaken?’ Ik probeer twee keer per week wat te posten.

Heb je veel volgers?

Nu bijna 2.200. Vooral in het begin ging het heel hard en nu bouwt het nog steeds langzaam op. Ik heb veel volgers uit Duitsland en Oostenrijk, omdat een groot deel van mijn foto’s daar gemaakt is. Mensen worden blij van mijn foto’s, krijgen er echt ‘good vibes’ van. Dat is precies wat ik wil bereiken met mijn posts.

Welke Instagramaccounts volg je zelf?

Pagina’s zoals Gypsea_lust en Doyoutravel bijvoorbeeld. Zij plaatsen altijd mooie foto’s. Ook het officiele account van National Geographic volg ik.

Waar gaan we Teddybear Abroad nog zien?

We hebben nu al foto's op landen en eilanden in heel Europa gemaakt, maar ik wil graag ook mijn horizon verbreden buiten Europa. Met name Thailand, Vietnam, Nieuw-Zeeland, Cuba en Zuid-Afrika staan hoog op mijn verlanglijstje.


Views

91

Recept: Yoghurtmascarponetaart met pistachenoten

Recept: Yoghurtmascarponetaart met pistachenoten

Foto van 'metronieuws'

15 FEB 2018

Yoghurtmascarponetaart met pistachenoten

Voor de bodem

 • 180 gram speltbiscuit
 • 100 gram biologische roomboter of ghee

Voor de vulling

 • 4 blaadjes gelatine
 • Rasp en sap (ca. 50 milliliter) van 1 biologische sinaasappel
 • 2 eetlepels rijststroop
 • 500 gram mascarpone
 • 600 gram dikke Turkse yoghurt
 • 40 druppels stevia
 • 2 theelepel oranjebloesemwater
 • 40 gram ongezouten, ongebrande pistachenoten, gepeld
 • Scheutje ahornsiroop of rijststroop

Verder nodig

 • Springvorm van 26 cm Ø 1 taart voor 10-12 personen | 25 minuten + 1 nacht opstijven 

Maak de speltbiscuit fi jn in een keukenmachine of door op hetdichte pak met een deegroller te slaan. Smelt de boter en kneed de kruimels er goed door. Vet de springvorm goed in (ook de zijkanten) en bekleed met bakpapier. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk met een vochtige lepel goed aan. Zet de bodem koel weg. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm in een steelpan het sinaasappelsap. Los de rijststroop erin op. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het sap. Neem de pan van het vuur.

Klop de mascarpone en de yoghurt met rijststroop en de stevia tot een glad geheel. Roer het gelatine-sapmengsel, de sinaasappelrasp en het oranjebloesemwater erdoor. Verdeel het mascarponemengsel over de deegbodem, dek de springvorm af met plasticfolie en zet de taart een nacht in de koelkast.

Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan en hak ze grof. Besprenkel de taart naar smaak met wat ahornsiroop en garneer met de pistachenootjes.

Uit: Natuurlijk! Zonder suiker kookboek


Views

28

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Rijst met zalm, avocado en geroosterde nori

Recept: Rijst met zalm, avocado en geroosterde nori

Foto van 'metronieuws'

14 FEB 2018

Rijst met zalm, avocado en geroosterde nori

In plaats van bestellen kun je ook zelf een lekker Japans gerechtje maken. Serveer er extra geroosterde norivellen bij als eiwitrijke snack. Voor 4 personen

 • 625 milliliter water
 • Zeezout
 • 225 gram bruine kortkorrelrijst
 • 1 theelepel koolzaadolie
 • 4 zalmmoten geschikt voor sushi (elk ongeveer 110 gram en 2,5 centimeter dik)
 • 2 norivellen
 • 3 eetlepels vers citroensap
 • 3 eetlepels natriumarme sojasaus
 • 1½ theelepel hete chilisaus
 • 1 avocado, gehalveerd, ontpit, geschild en in plakjes
 • 1 komkommer, in de lengte gehalveerd en daarna in schuine plakken gesneden
 • Handvol koriander
 • 1 kleine Thaise chilipeper, in ringen, om te garneren (optioneel)

Breng het water met zeezout en de rijst aan de kook in een steelpan. Zet het vuur laag en laat ongeveer 40-50 minuten met het deksel op de pan sudderen tot de korrels zacht zijn en het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur. Laat 10 minuten staan en roer los met een vork.

Verhit de koolzaadolie in een antiaanbakpan op hoog vuur. Dep de zalmmoten droog. Bak de vis 1½ tot 2 minuten, zodat de buitenkant goudbruin is, maar de binnenkant nog rauw. Laat even afkoelen.

Rooster intussen de norivellen door ze een voor een met een tang in de vlam van het fornuis te houden tot ze beginnen te rafelen en de geur vrijkomt.

Meng in een kom het citroensap, de sojasaus en de chilisaus. Verdeel de rijst over vier borden en giet de helft van de saus erover. Schik de avocado en komkommer op de rijst. Trek de zalm in stukjes en verdeel over de borden. Besprenkel met de overgebleven saus en bestrooi met koriander en chilipeper, indien gewenst. Breek de nori in stukken en serveer erbij.

Zuivelvrij – Notenvrij – Glutenvrij

Uit: Frisse start


Views

44

Parijs? Vier de liefde in Ljubljana!

Het Sloveense woord voor liefde (ljublezen) is zelfs verweven in de naam van deze hoofdstad. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

14 FEB 2018

Met Valentijnsdag 'vieren' we de liefde! Hoe je dat doet? Met een mooie reisje natuurlijk! Heb je nog geen cadeau voor je geliefde? Wij hebben de leukste steden voor een romantisch weekendje weg op een rij gezet!

Ljubljana

Niet zo voor de hand liggend, maar wel heel erg leuk! Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en de perfecte bestemming voor een weekend vol knusse momenten. Het Sloveense woord voor liefde (ljublezen) is zelfs verweven in de naam van deze hoofdstad. De relatief kleine stad is nog niet zo bekend bij de toeristen waardoor je in alle rust kunt genieten van je lover en van de stad. Ga met een kabelbaan naar Ljubljana Castle voor een romantische view, bezoek een van de vele cafés en wandel langs de Ljubljanica rivier. Extra fijn: tickets naar Ljubljana zijn enorm betaalbaar en de stad zelf is ook niet duur. Tip: het is even oefenen op de uitspraak, dus schrijf je verrassing op een kaart!

Brugge

België op zijn best! Brugge is niet bepaald goedkoop, maar België is lekker dichtbij, dus je bent er snel. Brugge is ook ideaal voor een dagje weg, want met de trein ben je er zo. Wat je kunt verwachten? Romantische bruggetjes, smalle kronlkelstraatjes, middeleeuwse gebouwen en gezellige cafés! Brugge is ook een culinair paradijs, op iedere straathoek zie je wel een chocolatier met bonbons, een kraampje met wafels of een biercafé. Vergeet niet om een boottochtje te maken door de grachten.

Brugge is een culinair paradijs! Foto: Colourbox

Krakau

Mooie parken om doorheen te wandelen, prachtige architectuur en veel cafés met kaarsjes overal. Ja, Krakau is hartstikke knus en romantisch! Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen en het oude stadscentrum behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Nog niet overtuigd? Eten en drinken is in Krakau uitzonderlijk goedkoop.

Lissabon

Lissabon is leuk voor iedereen, maar ook uitermate geschikt voor een romantisch weekend. Waarom? Liefde gaat door de maag en in Lissabon heb je eindeloos veel gezellige barretjes en restaurants. Het leuke van Lissabon is dat er veel 'hidden-gems' zitten. Zoals Park-bar, een hele hippe rooftop op de bovenste verdieping van een parkeergarage. Of bar Chapito, het lijkt een museumshop, maar beneden tref je een bar met live-muziek. Verder is het heel leuk om door de authentieke wijk Alfama te slenteren en een bezoekje aan Castelo de Sao Jorge of het Kasteel van Sint Joris te brengen. Ga je wat langer naar Lissabon? Binnen een uur ben je op het strand van Caiscas. En dan nog wat, in Lissabon kan het zelfs tijdens de winter alsnog 16 graden zijn!

Liefde in Lissabon. Foto: Colourbox


Views

74