Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Lifestyle 26 jul 2017

Sporters met tatoeages zweten minder

Nieuw onderzoek toont aan dat sporters met tatoeages minder zweten dan mensen die met een ‘lege’ huid sporten.

Onderzoekers van het Alma College in het Amerikaanse Michigan hebben ondervonden dat een getatoeëerde huid minder zweet produceert. Het zweet dat wél vrijkomt is anders samengesteld dan het zweet van mensen met een niet-getatoeëerde huid. Dit zou namelijk veel meer zout bevatten dan normaal.

De helft minder zweet

Het onderzoek werd uitgevoerd onder tien mannen met tattoos aan één kant van hun lichaam. De mannen kregen aan beide kanten van hun lichaam een soort chemische stickers aangebracht, die de huid doen zweten.

Nadat het zweet was opgevangen en onderzocht door de wetenschappers, bleek dat de getatoeëerde huid de helft minder zweet produceerde en twee keer zo zout was.

Beschadigde klieren

Hoe dat komt? Het heeft alles te maken met de zweetklieren die onder de huid zitten. Tatoeages zouden deze klieren namelijk permanent beschadigen. Dat betekent dat sporters met tattoos extra alert moeten zijn, omdat zweet nodig is om het lichaam af te laten koelen. Wie minder zweet dan normaal, heeft dus meer moeite om weer op een normale temperatuur te komen na het sporten.

Het plan is om de studie binnenkort te herhalen onder een grotere groep proefpersonen. Hoewel tatoeages duidelijk effect hebben op de productie van zweet, is het niet waarschijnlijk dat iemand oververhit raakt ten gevolge van zijn of haar lichaamsversiering. Die conclusie kan getrokken worden naar aanleiding van eerder onderzoek bij mensen met brandwonden, waaruit bleek dat onbeschadigde zweetkleren meer zweet produceren ter compensatie van de beschadigde klieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sporters met tatoeages zweten minder
Sluiten