Maico Barneveld
Maico Barneveld Lifestyle 20 jul 2017 / 06:13 uur

Fotoblogger #1: Betere foto’s nemen met je telefoon

De perfecte #treinleven foto maken voor Metro? Of gewoon je Instagram-profiel een visuele boost geven? Lees (en kijk!) dan elke donderdag mee met Maico Barneveld van DeFotoblogger.nl, want hij geeft je de beste tips voor de ultieme smartphonefoto voor onderweg.

Basis

Elke foto begint met een idee of een wens. Je wilt vaak direct iets vastleggen, zodat je het kan delen of later terug kan kijken. En hoewel het heel erg verleidelijk is om die foto direct te nemen, wil ik je uitdagen om heel even stil te staan bij de foto die je gaat nemen. Laten we beginnen met een top 3 tips die je direct verder op weg helpen.

Tip 1. Zorg dat je stevig staat, zit of ligt

Een scherpe foto wordt sneller scherp wanneer je een stabiele houding aanneemt. De telefoons van vandaag de dag kunnen veel, maar er zit vaak nog geen (goede) stabilisator in die je bewegingen kan opvangen. Staat er bijvoorbeeld een harde wind, dan kan je camera de bewegingen van je handen niet goed compenseren. Het resultaat: een bewogen foto.

Zorg er daarom voor dat je een stabiele houding aanneemt. Een handige truc die ik zelf altijd toepas, is ergens tegenaan leunen met de hand die de camera bedient, of ik maak gebruik van een handige tool zoals je op onderstaande foto ziet.

Tip 2. Pas de scherpstelling aan

Je telefoon kan hoogstwaarschijnlijk heel goed scherpstellen op het onderwerp dat direct zichtbaar is. Maar is dat ook het gedeelte dat je scherp gesteld wilt hebben? Het komt maar al te vaak voor dat een foto nét niet scherp is op gedeelte waar jij de focus op wilt hebben. Zoals de ogen van je vrienden, of nog lastiger: van een hond of kat.

Dit los je heel gemakkelijk op. Open je camera en tik de plek op je scherm aan waar je de focus op wilt hebben. Je telefoon zal precies dat gedeelte scherpstellen. Hallo, scherpe foto!

Tip 3. Houd de scherpstelling vast

Oké, maar wat nou als je een object fotografeert dat niet stilzit? Zoals een hond of een kat. Wanneer je een bewegend onderwerp scherp gesteld wilt hebben dat beweegt, is het wel zo handig om de focus scherp te houden. Dit doe je (bij de meeste smartphones) als volgt:

Wanneer je een foto wilt nemen, bepaalt je telefoon automatisch wat scherp gesteld moet worden. Dit voorkom je door zelf aan te geven wat je scherp wilt hebben (zie tip 2). Als je deze specifieke plek wat langer vasthoudt, zie je dat de autofocus vergrendeld wordt. Dit betekent dat je smartphone je voorkeuze onthoudt en dat je eenvoudig met je onderwerp kunt meebewegen. Handig!

Dat was ‘m voor deze week! Ik wil je uitdagen om deze tips toe te passen en te delen met #Metrofoto en met #defotoblogger. Veel succes!

Over Maico

Ik ben Maico Barneveld en ik ben DeFotoblogger. Voor mij is fotografie een middel om creativiteit tot leven te brengen. Het geeft mij de tools om de wereld om mij heen te laten zien zoals ik die beleef. Welke camera ik gebruik, maakt mij niet zoveel uit. Van smartphone tot professionele camera, het gaat om het plaatje. Bij Metro geef ik wekelijks simpele tips die je gelijk in de praktijk toe kunt passen. Volg mij op Instagram (@defotoblogger) met #defotoblogger. Wil je nog meer tips? Neem dan vooral eens een kijkje op Defotoblogger.nl.

Volgende week donderdag staat Maico weer vroeg voor je klaar in de Metro-app met meer fototips voor onderweg!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fotoblogger #1: Betere foto’s nemen met je telefoon
Sluiten