Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Lifestyle 19 jul 2017

Dit is waarom honden zo lief en sociaal zijn

De wetenschap denkt een verklaring te hebben voor het lieve en sociale karakter van honden. Een Amerikaans onderzoeksteam publiceerde woensdag hun bevindingen in Science Advances. Wat blijkt? De trouwe viervoeters zijn een beetje verstandelijk gehandicapt.

De wetenschappers analyseerde het erfelijk materiaal en kwamen tot de conclusie dat de dieren een aangeboren afwijking hebben die lijkt op het Williams syndroom bij de mens. Iemand met dat syndroom heeft een extreem lief, hartelijk en opvallend sociaal en opgeruimd karakter.

Schrijffouten in genen

Volgens hoofdonderzoeker Bridgett von Holdt van de Amerikaanse Princeton Universiteit zijn er in tienduizenden jaren tijd mankementen in het dna van honden ontstaan. Deze mankementen zijn zogeheten ‘schrijffouten’ in drie genen. Precies deze genen ontbreken bij mensen met het Williams syndroom helemaal. De genen zijn verantwoordelijk voor onze reactie op andere mensen in de buurt.

Hondenfokkers

Volgens Von Holdt hebben hondenfokkers, zonder het te weten, ervoor gezorgd dat bepaalde hondenrassen zoals labradors en golden retrievers een steeds liever karakter hebben gekregen. „De schattigheids- of knuffelgenen moeten daarbij een rol spelen.”

Bij andere rassen, zoals waak-, jacht- en sledehonden, is juist het tegenovergestelde resultaat bereikt. „Die rassen hebben minder sociale persoonlijkheidstrekken en dus andere afwijkingen in de genen.”

Niet geestelijk gehandicapt

De hoofdonderzoeker benadrukt dat ze met haar studie honden absoluut niet weg wil zetten als verstandelijk beperkt geworden wolven. „Ook al denken we in de richting van het Williams syndroom, het is te kort door de bocht om honden geestelijk gehandicapt te noemen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is waarom honden zo lief en sociaal zijn
Sluiten