Daisy Heyer
Daisy Heyer | LinkedIn Lifestyle 14 jun 2017 / 14:06 uur

Ook zo heet in huis? 5 x verkoeling zonder airco

Heerlijk hè, dat lekkere weer? De meeste Nederlanders genieten met volle teugen van de zonnestralen, maar de hitte heeft ook een paar keerzijdes, waaronder: bloedhete huizen.

Woon je op de bovenste etage van een appartementencomplex en heb je een plat dak? Of woon je nog ‘lekker’ bij je ouders op zolder? Dan weet je waarschijnlijk heel goed waar we het over hebben. En omdat niet iedereen een airco kan betalen (of mag), moeten er bij velen thuis andere manieren gevonden worden om een beetje verkoeling te zoeken. Daarom vanuit Metro vijf tips om je huis zo koel mogelijk te houden.

1. Plat dak? Gooi er een plas water overheen

Colourbox

Dat platte dak: we hadden het er al eerder over. Hartstikke mooi, maar in veel gevallen ook een grote veroorzaker van een gratis sauna in je woonruimte. Hoe het komt dat het zo warm wordt? Op je platte dak ligt in veel gevallen een dikke laag teer, die de temperatuur flink laat stijgen. Hoe je ervan afkomt? Een dikke plens met water eroverheen gooien. Dit is vooral handig als je in een woonboot woont, omdat de kosten van je waterrekening anders behoorlijk kunnen stijgen. Maar, het is een begin!

2. Gebruik een ventilator bij het raam

Naar de ventilator grijpen is sowieso iets wat veel mensen zonder airconditioning doen. Maar wist je dat je de ventilator het beste bij het raam kunt zetten? De warme lucht die binnenkomt blaast dan namelijk weer naar buiten. En als je twee ventilatoren kunt fiksen, kun je die ander nog even op jezelf zetten voor extra verkoeling.

3. Wees even lekker lui!

Colourbox

Heerlijk nieuws voor de luie huisvrouwen onder ons: met het warme weer kun je beter even geen elektrische apparaten gebruiken. De stofzuiger, wasmachine, vaatwasser en het strijkijzer zorgen namelijk allemaal voor extra hitte in je huis, dus laat die met de hitte eventjes met rust. Ook een computer en televisie kun je beter niet gebruiken, maar met het warme weer ben je als het goed is toch vaak lekker buiten. En thee of koffie? Neem liever limonade met ijs! Dan verbruik je geen stroom en met die hitte is een verkoelende limo waarschijnlijk veel fijner.

4. Maak een studentenairco

Geen geld voor een echte airco? Dan maak je er toch gewoon eentje na! Zet in de avond een bak met ijswater of een paar bevroren flessen water voor je ventilator, dan wordt er koude lucht de kamer in geblazen. Stukken goedkoper, zelfde effect.

5. Ga lekker naar buiten!

Colourbox

Die bloedhitte in je huis is eigenlijk het perfecte excuus om gewoon lekker naar buiten te gaan. Zeker koken kun je het beste voor buiten bewaren, dus trek die barbecue uit de schuur of ga voor een gezellige picknick, dat is meteen het perfecte excuus om gezellig met je vrienden of de buren te gaan eten. En trouwens, die warmte zorgt er ook voor dat je heel wat op je energieverbruik bespaart, dus dan kun je van dat geld lekker een paar keer extra een hapje eten op een foodfestival of op een fijn terras. Geniet van de zomer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ook zo heet in huis? 5 x verkoeling zonder airco
Sluiten