Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 6 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Model met zeldzame aandoening breekt alle modewetten

Ze is 28 jaar, heet Melanie Gaydos, komt uit Amerika en is een topmodel. Klinkt tot zover helemaal niet gek, hé? Toch is het bijzonder dat Gaydos het in de modewereld zo ver heeft geschopt: ze lijdt namelijk sinds ze geboren werd aan ectodermale dysplasie, een zeldzame erfelijke aandoening.

Ectodermale dysplasie is slechts een verzamelnaam, want er zijn verschillende gradaties. Over het algemeen zorgt de ziekte ervoor dat de huid, tanden, nagels, haren en zweetklieren niet groeien of bestaan zoals gewenst.

Model met zeldzame aandoening breekt alle modewetten
Melanie Gaydos. Beeld: Getty

Vaak gepest

Haar aandoening heeft ervoor gezorgd dat Melanie bijna geen haren en tanden heeft. Toen ze nog een kind was leverde haar dat veel gestaar op van mensen. Ook werd ze gepest. Melanies zelfbeeld kelderde en ze kreeg last van depressies en suïcidale gedachten.

Tot ze na haar achttiende verhuisde naar New York. Ze besloot haar leven helemaal om te gooien en het te gaan proberen als model. „Ik wilde meer over mezelf leren en wist dat er altijd wel fotografen zijn die op zoek zijn naar een atypisch uiterlijk.” Daar had ze gelijk in, want inmiddels vliegt Gaydos de wereld over voor shoots en verdient ze haar geld met klussen.

https://www.facebook.com/melanie.gaydos.model/photos/a.286225141484154.54820.283650048408330/1121387781301215/?type=3&theater

Meer diversiteit

Het carrièreverloop van Melanie Gaydos laat zien dat er binnen de modewereld steeds meer verschillende soorten modellen te zien zijn. Neem bijvoorbeeld Winnie Harlow (22), die een aantal jaren geleden bekend werd als het eerste model met de huidziekte vitiligo. Ze deed mee aan America’s Next Top Model, prijkte in campagnes van Diesel en Desigual en ze mocht haar verhaal vertellen bij Humberto Tan’s RTL Late Night. Ook hoofddoeken, andere maten en uiterlijkheden zijn langzaam maar zeker vaker te zien binnen de modewereld. Een goede ontwikkeling, zou je zeggen.

Model met zeldzame aandoening breekt alle modewetten
Topmodellen Bella Hadid (links) en Winnie Harlow. Beeld: Getty Images

Toch zijn er ook twijfels aan het adres van de modewereld, zeker in het geval van Melanie Gaydos. Toen Boredpanda een nieuw artikel uitbracht om haar bijzondere carrièreverloop aan te stippen, blijkt dat niet iedereen het een positieve vooruitgang vindt.

https://www.facebook.com/melanie.gaydos.model/photos/a.286225141484154.54820.283650048408330/1083786245061369/?type=3&theater

Zo zegt Caitlyn dat ze het gevoel heeft dat het ‘een ding is’ om modellen met verschillende ziektes te gebruiken voor campagnes. „Het lijkt bijna alsof de designers deze mensen gebruiken voor meer media-aandacht. En dat vind ik ziek.” „Misschien breekt ze alle stereotypen, maar ze is nog steeds wel anorectisch dun”, reageert Kobitka.

„Mijn morele kompas is in de war”, zegt Ildiko. „Het zijn prachtige foto’s en ik houd van de stijl. Maar het lijkt soms alsof de modewereld een ‘freak-show’ aan het worden is en het erom gaat om mensen te etaleren die er erg anders uitzien. Maar worden ze op die manier wel genoeg gerespecteerd of gaat het alleen om de boodschap?” vraagt ze zich af.

Wat vind jij van de discussie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Model met zeldzame aandoening breekt alle modewetten
Sluiten