Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Lifestyle 9 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Killerbody’s op Instagram slechtste motivatie

Staat jouw Instagram-timeline vol met killerbody’s, blokjesbuiken en fitter-dan-fitgirls om jezelf te motiveren? Ontvolg ze maar snel, deze accounts blijken juist de slechtste sportmotivatie die je kunt bedenken.

De Universiteit Utrecht en modeblad Glamour besloten samen te kijken of dat ook echt zo is. Er is namelijk flink wat kritiek op de crossfittende dames. Ze zouden niet alleen een onrealisitsch beeld geven, maar zelfs eetstoornissen in de hand werken. In het onderzoek werd bekeken waar mensen dan wel gemotiveerd van raken. De perfecte plaatjes blijken dat allerminst te doen.

Blokjesbuiken

Het onderzoek werd gedaan onder 500 vrouwen tussen de 18 en 64 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 25. Alle vrouwen waren over het algemeen sportief. De dames kregen verschillende posts van fitgirls te zien. Op de beelden waren blote, afgetrainde buiken te zien, een bedekt lichaam en een beeld zonder fitgirl, bijvoorbeeld van gewichten. Daarna zijn er een aantal vragen afgenomen, onder andere over het zelfbeeld, de mening over sport en of er nog een beetje motivatie is om te sporten.
Die motivatie was er het minst onder de vrouwen die de sportieve foto met de afgetrainde buik hadden gezien. Ze achtten de kans dat ze binnenkort zouden gaan sporten lager dan de vrouwen die de afgetrainde buik niet onder ogen hadden gekregen. De reden? Onzekerheid.

Beeld: Pexels

Lichaam niet centraal

Dian de Vries van de Universiteit Utrecht ziet ruimte voor een nieuwe trend. „Als fitgirls hun volgers willen motiveren om te sporten, kunnen ze dit het beste doen door foto’s te posten waarop hun afgetrainde lichaam minder centraal staat. Fitspiratie-volgers die motivatie zoeken om te sporten, kunnen beter accounts volgen die minder op het uiterlijk gefocust zijn.”

Overigens is die blokjesbuik die getoond werd, niet de belangrijkste reden om te sporten voor de ondervraagden. Het verbeteren van de gezondheid staat toch met stipt bovenaan. Ook positieve emoties en uiteindelijk een positiever zelfbeeld staan in de top drie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Killerbody’s op Instagram slechtste motivatie
Sluiten