IngelisedeVries
IngelisedeVries Lifestyle 19 jun 2017 / 13:49 uur

Fotograferen met een druppel als lens: het kan

Het klinkt als iets wat niet kan: fotograferen met een waterdruppel. Toch ging een team van wetenschappers samen met fotografe Robin de Puy aan de slag om het te proberen. En dat lukte.

„Ik werd benaderd door Spa of ik wilde fotograferen door een druppel zuiver water”, vertelt Robin aan Metro. „Dat leek me op zich wel interessant, maar hoe?” Toen vertelden ze over vloeibare lenzen, waarbij de druppel de lens is. “Daar werd ik nieuwsgierig van. En het enthousiasme van de wetenschappers van Etulipa, Pieter en Hans, die de camera hebben gebouwd was fantastisch! Het werkt aanstekelijk, en samen zijn we gaan experimenteren om te kijken of we het konden combineren met mijn fotografie.”

Manuel Broekman door Robin de Puy

Terug naar de basis

Er gaat heel wat tijd en energie inzitten, maar dan lijkt het toch te lukken. „De camera bestaat uit vier onderdelen, je houdt alleen de noodzakelijke dingen over”, legt Robin uit. De druppel is horizontaal neergelegd, anders valt-ie naar beneden. Daarnaast is er nog een sensor om het beeld op te vangen, een diafragma en een spiegel. „Ik moet het beeld wel kunnen zien!” Door de druppel platter of boller te maken, kan er worden scherpgesteld.
„Je gaat echt terug naar het basisprincipe van fotografie. Tegenwoordig klik je heel snel op de knop om een foto te schieten, dat kan hierbij niet.” Dat is ook voor degene van wie de portretten worden geschoten heel lastig. „Die moesten heel stil blijven zitten!” Ze legt onder anderen Tess Milne en Manuel Broekman op de gevoelige plaat vast.

Tess Milne door Robin de Puy

Bijzondere vriendschap

In totaal schoot Robin acht portretten door de waterdruppel. De meest bijzondere? „Nico en Sjors. Dat zijn twee mannen die ik ooit ontmoet heb in Oude Tonge, waar ik vandaan kom. Ze wonen allebei aan de andere kant van Nederland maar zijn al vijftig jaar beste vrienden. Dat is niet alleen een goed verhaal, ze hebben ook allebei hele karakteristieke koppen. En met deze techniek voegt dat ook echt wat toe. De ruwe koppen en dan de grove korrel, dat past prachtig bij hun karakter en hun hoofd. Het klopt helemaal!”

Dinsdag werden de foto’s gepresenteerd. „Maarten, de regisseur van de docu die over dit project is gemaakt, zei iets waar ik het helemaal mee eens ben. We zijn namelijk al honderd jaar bezig met het ontwikkelen van lenzen. Je maakt niet zomaar een lens. Dat we dit hebben kunnen maken, is echt fantastisch!”

Nico en Sjors door Robin de Puy

Reageer op artikel:
Fotograferen met een druppel als lens: het kan
Sluiten