Metro
Metro Lifestyle 12 jun 2017 / 09:09 uur

De donkere kant van onze obsessie voor billen

Wat hebben twerken en Kim Kardashian met elkaar gemeen? Precies, billen. We zijn met zijn allen maar wat gek op een goede bilpartij. Toch ‘viert’ niet iedereen mee in deze wereldwijde obsessie.

Sommige vrouwen, een groep die vaak is gezegend met een goed partij billen, voelen zich buitengesloten omdat ze ‘te dik’ en ‘te donker’ zouden zijn. „Jullie zien ons niet en wanneer jullie ons wel zien, zijn we bron van hilariteit”, zegt Jace Harnage, een zangeres uit de Amerikaanse stad Atlanta.

De zangeres, en met haar een hoop andere donkere vrouwen, vindt dat de dikke billen die nu in de mode zijn ‘gestolen’ zijn van donkere vrouwen met een maatje meer. Dikke billen moeten tegenwoordig in het westerse beeld passen, stelt ze.

De ‘acceptable kont’

De fascinatie voor een groot achterwerk begon volgens Harnage twintig jaar geleden. „Als ik toen naast Beyonce of Jennifer Lopez zou gaan staan, zou iedereen zeggen: ‘they don’t know ass’”, vertelt Harnage trots.

Vrouwen als Beyonce en Jennifer Lopez hebben volgens de zangeres een ‘acceptabele kont’. Ze passen in de recente wijziging van het westerse schoonheidsbeeld waarbij vollere billen hip zijn. Maar ondanks hun vollere billen hebben de dames vaak wel een perfect figuur en een lichte huidskleur. De trend sluit de plus-size, donkere vrouwen die aan de oorsprong van deze trend staan, dus buiten. Dit tot grote frustratie van Harnage.

Maatje meer herenigt zich

De zangeres besloot haar frustratie om te zetten in actie. Eind 2016 vierde ze de tiende verjaardag van de Venus Revolution – een campagne om donkere vrouwen met een maatje meer én dikkere billen zoals zijzelf te verenigen en samen met hen het huidige schoonheidsbeeld te herdefiniëren.

De lancering van de campagne vond plaats in een Jazzcafé in Atlanta. Tijdens deze bijzondere avond kwamen er veel, eveneens gefrustreerde, vrouwen aan het woord. „Ik ben er moe en ziek van dat dunne vrouwen ons eerst kopieëren en vervolgens dik noemen”, klonk het luidkeels door de zaal. .

Vooruitgang zichtbaar?

Vandaag de dag worden rondingen steeds vaker geaccepteerd en gevierd. Zo werd de Amerikaanse Ashley Graham (29) bijvoorbeeld het eerste plus-size model dat in badkleding op de cover van het Amerikaanse nummer van Sports Illustrated Swimsuit Issue kwam te staan.

Modellen en popsterren zijn niet de enigen die een gevulder lichaam steeds vaker omarmen. Dat merkt ook Andrew Jimerson, die bij zijn patienten beter bekent staat als Dr. Curves. Hij kan bevestigen dat een gevuld achterwerk een steeds meer voorkomende wens is van zijn klanten. „Er zijn zo’n 200 aanvragen per maand”, zegt hij.

Zelfvertrouwen en acceptatie

Mooi, vindt Harnage, maar ze legt ook uit dat de Venus Revolution om meer gaat dan het omarmen van een voller achterwerk door de maatschappij. „Het gaat om het zelfvertrouwen en zelfacceptatie van de vrouwen die zich bij mij melden”, zegt ze. De zangeres zet haar campagne voorlopig dan ook onvermoeid voort.

Reageer op artikel:
De donkere kant van onze obsessie voor billen
Sluiten