Wat is jouw #douchegedachte?

Foto van 'Metro'

30 MEI 2017

Het is de Week van het frisse Opstaan. Metro en Sani-Dump zijn daarom op zoek naar jouw tegeltjeswijsheid.

Waar denk jij ’s ochtends aan onder de douche?
Deel jouw #douchegedachte met Metro en win een tegeltje met jouw spreuk erop!

Plaats je tekst met de hashtag #douchegedachte op Twitter of Instagram, of stuur ‘m via Facebook naar Metro. Mailen mag ook: eindredactie@metronieuws.nl. Van de leukste gedachten maken we een tegeltje dat jij thuis aan de muur kunt hangen.


Views

11

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

'Mooiste hotel ter wereld' is goedkoper dan je denkt

Het is de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde tempels van Angkor Wat. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 17:30

Als we aan het mooiste hotel ter wereld denken, dan denken we ook al snel aan een prijskaartje met een bedrag met meer dan drie nullen. Toch hoef je voor een overnachting in deze prachtige accommodatie niet meer dan 100 euro te betalen voor een tweepersoonkamers.

Volgens TripAdvisor is het Viroth's Hotel in Siem Reap uitgeroepen tot het mooiste hotel ter wereld. Goede nieuws is dat het zeer betaalbaar is, voor 95 euro heb je al een tweepersoonskamer. Het slechte nieuws is dat je wel eerst een ticket naar Cambodja zal moeten boeken. Siem Reap is namelijk een populaire bestemming in het Aziatische land. Het is de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde tempels van Angkor Wat.

Oase van rust

Ben je toe aan wat ontspanning? Dan is het Viroth's Hotel helemaal de place to be, want als we alle reviews mogen geloven is dit pareltje in Cambodja een 'groene oase'. ,,Viroth’s is niet alleen een geweldige plek om de prachtige tempels te bewonderen, maar een bestemming op zich," lezen we in een van de recensies. Ook zijn de gasten zeer lovend over het vriendelijke personeel.

Wat kun je verwachten?

Naast de 'groene oase', heeft het Viroth's Hotel een buitenzwembad van 20 meter en een openluchtzwembad. Uiteraard is er overal gratis WiFi en een 24-uursreceptie. De kamers zijn relatief gezien groot en hebben een stijlvolle frisse uitstraling met hier en daar wat Cambodiaanse elementen. Eigenlijk wil je het liefst de hele dag in de tuinen van het hotel chillen, maar als het allemaal even te warm wordt, dan kun je terecht in je kamer met airco en chillen in je eigen zithoek met satelliet-tv. Ook handig, het UNESCO Werelderfgoed bevindt zich 6,4 km verderop.

Romantische hotel is uiteraard in Parijs

Volgens gebruikers van TripAdvisor is Maison Souquet in Parijs het meest romantische hotel ter wereld. En de beste B&B kun je vinden in Old School in de Engelse Cotswolds.


Views

92

Recept: Smoothie van aardbei, grapefruit en gember

Recept: Smoothie van aardbei, grapefruit en gember

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 17:00

Je hoeft niet bezig te zijn met een detox om van deze toppers te kunnen genieten; drink er eentje als je wat moe bent (of je energie op peil wilt houden).

Voor 3 personen

Doe in een blender:

  • 350 gram aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 1 grapefruit, geschild, pitjes verwijderd en in stukjes
  • 1 zoete appel, klokhuis verwijderd en in stukjes
  • 250 milliliter water
  • 2,5 centimeter verse gember, geschild en in stukjes

Uit: Frisse start


Views

17

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Gezonder eten in kantine kan worden gestuurd

Gezonder eten in kantine kan worden gestuurd

Snacks in de bedrijfskantine Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

GISTEREN

Dat volkoren broodje met 30+ kaas of jezelf toch maar trakteren op die kroket? Altijd een gezonde keuze maken tijdens de lunchpauze op werk is best lastig. Maar die keuze kán worden gestuurd.

Dertig bedrijfsrestaurants werden drie maanden lang onder de loep genomen door gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze kreeg regelmatig vanuit bedrijven de vraag hoe zij hun werknemers gezonder konden laten eten.

Velema besloot tijdens haar onderzoek veertien strategieën te testen, waardoor mensen op werk voor een gezonde lunch zouden kiezen. Aan de helft van de dertig kantines veranderde ze niets, in de andere helft werden deze strategieën toegepast.

Een hoop van die strategieën hadden wel degelijk effect op een gezondere keuze, waaronder het neerleggen van fruit bij de kassa en het maken van combideals met gezonde producten. De ongezonde alternatieven zoals broodjes kroket, werden niet weggehaald uit de kantine, maar werden wel duurder gemaakt.

Minder kroketten

Bovendien lagen er minder kroketten in de kantine en bijvoorbeeld meer 30+ kaas. „Ik verwachtte dat de resultaten na twee weken zouden kelderen, maar de hogere consumptie van magere kaas bleef twaalf weken lang constant”, aldus de onderzoekster tegen het AD.

Ook het plaatsen van gezonde keuzes op ooghoogtes en de inrichting van de kantine speelt een rol. Vind je die gezonde keuzes aan het begin van de route, dan kies je daar toch eerder voor.

De onderzoekers denken dat kleine veranderingen in de bedrijfskantine kunnen bijdragen aan een gezondere eetstijl van werknemers. Daarom hebben zij voor cateraars een handleiding opgesteld.


Views

26

Likeability of 6

Chinees nieuwjaar in Vietnam

Foto van 'Maartje Hensen'

GISTEREN

Goede voornemens voor het nieuwe jaar niet kunnen naleven? Geen probleem, want volgens de maankalender begint het nieuwe jaar deze week pas echt! Afgelopen week vierde heel Azië het “Chinese” nieuwjaar. Het is dus niet alleen maar Chinees, en wij vierde de jaarwisseling dan ook in Vietnam, waar het Tet wordt genoemd.

Het is een viering van het nieuwe jaar, een viering van het voorjaar en de viering van een nieuwe maan. Tet is het grootste feest in Vietnam en mensen nemen er niet alleen oudejaarsdag en nieuwjaarsdag voor: de viering duurt soms wel tien dagen lang!

Ter voorbereiding van Tet maken alle Vietnamezen hun huizen schoon. Schoonmaken tijdens de viering van het nieuwe jaar is taboe, omdat je daarmee het geluk ook wegveegt uit je huis. Verering van voorouders is ook een groot onderdeel van oud & nieuw, omdat familie centraal staat. Graven van familieleden worden schoongemaakt en er wordt van alles ritueel verbrand ter zuivering, maar ook ter verering van voorouders.

Huizen worden versiert met allerlei verschillende bloemen en er worden overal fruitschalen neergezet. Deze symboliseren vruchtbaarheid en worden neergezet in de hoop dat het komende jaar vruchtbaar wordt voor de familie. Ook wordt er “lucky money” geschonken, alles om zoveel mogelijk geluk te krijgen in het nieuwe jaar.

Tet is een familiefeest en wordt in besloten kringen gevierd. Vooraf wordt er dagenlang gekookt. Ze hebben een speciaal nieuwjaarsgerecht: Bahn Chung, kleefrijst taart met bonen of varkensvlees. Dit wordt een dag lang gestoomd en daarna ofwel geofferd aan voorouders of opgegeten met het nieuwe jaar.

De jaarwisseling zelf wordt gevierd met een boel feestelijkheden, waaronder vuurwerk. Er wordt zoveel mogelijk lawaai gemaakt en overal zie je Lan-beelden (de kruising tussen leeuw en draak): alles om slechte geesten te verjagen.

Het is voor de Vietnamezen belangrijk om zo zuiver mogelijk het nieuwe jaar in te gaan en zoveel mogelijk geluk te ontvangen. Na de jaarwisseling geloven ze dan ook dat de eerste persoon die je huis binnenstapt de toon zet voor jouw nieuwe jaar. Het is dus het beste om een succesvol persoon met een goede moraal uit te nodigen om als eerste binnen te stappen in je huis. Uit voorzorg dat er misschien iemand met een minder zuivere geest als eerste binnenstapt, gaan huiseigenaren vaak vlak voor nieuwjaar de deur uit en stappen daarna zelf als eerste binnen.

Het brengt ook goed geluk om je winkel te openen in het nieuwe jaar en traditie is dat je eerste klant ook meteen wat koopt. Veel winkels sluiten dus officieel voor oud & nieuw en heropenen in het nieuwe jaar. Soms zijn de winkels en restaurants gesloten voor een hele week, wat als toerist soms lastig kan zijn!

Op de eerste dag van het nieuwe jaar staat het gezin centraal, de tweede dag vrienden en de derde dag leraren. Vietnamezen bezoeken tijdens Tet ook veel tempels, doneren veel en laten hun toekomst voorspellen. Kortom: een groots feest! Als toerist ontzettend leuk om een keer mee te maken, maar hou wel rekening met hogere prijzen, overvolle bussen en gesloten winkels/restaurants voor soms wel een hele week. Maar een gave ervaring is het zeker!

Over de Reismeisjes

Als jonge - net afgestudeerde - twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor 'nu' te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto's te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

Views

22

Banketbakker van Vegter's Rolletjes is failliet

Banketbakker van Vegter's Rolletjes is failliet

Enzo Knol met een Vegter's Rolletje. / YouTube.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De enige banketbakker van de Vegter's Rolletjes en Vegter's knijpertjes (ook wel kniepertjes) is failliet. De opgerolde wafels, die in het noorden en oosten van het land beter bekend staan als de nieuwjaarsrolletjes, werden gemaakt door banketfabriek Jac. Vegter in Hoogezand.

Omdat de omzet uit de wafelverkoop terugliep, verkocht Vegter de afgelopen jaren ook andere soorten koeken. „Daarop is de winstmarge heel klein door grote internationale concurrentie. Als je dan een Duitse afnemer kwijtraakt, heb je een probleem", aldus curator Pieter Lettinga tegen RTV Noord. 

Goede hoop

Bij de bakkerfabriek werken 24 vaste medewerkers en 15 uitzendkrachten. Voor het faillissement was er al belangstelling voor een overname van het bedrijf. „Die belangstelling is er nog steeds", zegt de curator. „Dus ik houd goede hoop."

Ook directeur Gerrit Vegter wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat aan het eind van het jaar alles weer op rolletjes loopt. „Het is mijn eer te na dat er aan het einde van het jaar geen Nieuwsjaarsrolletjes van Vegter in de winkel liggen", zegt hij tegen RTV Noord.

Enzo

Vorig jaar december maakte YouTuber Enzo Knol nog een vlog over de Vegter's Rolletjes. Benieuwd wat hij ervan vindt? Check dan even zijn vlog vanaf 8:35.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Het eten wordt lopend of per step gebracht. Foto: Schiphol.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Een pizzaatje of sushi bestellen en binnen een kwartier laten bezorgen aan de gate, het kan vanaf nu op Schiphol. Het draait nu nog om een pilot, die bij succes wordt uitgebreid.

De luchthaven slaat hiervoor de handen ineen met cateraar HMSHost en maaltijdbezorger Deliveroo. De pilot is dinsdag gestart voor passagiers op de E-pier, die vooral wordt gebruikt voor vluchten buiten Europa. In maart komt daar de D-pier bij.

Bestellen via de app of site

Gerechten kunnen besteld worden met de app of via de website van Deliveroo. De maaltijden worden bereid door de restaurants achter de douane zoals The Grill en The Oven en de Streed Food Market die onder cateraar HMSHost International vallen.

Er wordt 2,50 euro voor de bezorging gerekend, maar dan heb je je bestelling wel binnen een kwartier. Handig als je lange rijen wilt vermijden.

Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Het eten heb je binnen een kwartier. Foto: Schiphol.

De service is dagelijks tussen 07.00 en 20.30 uur beschikbaar. De proef loopt in eerste instantie tot en met eind maart, daarna volgt een evaluatie. Schiphol is de eerste luchthaven in Europa die experimenteert met bezorging bij de passagier.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

89

Tosti’s: ben jij 'team ketchup' of 'team curry'?

Tosti’s: ben jij 'team ketchup' of 'team curry'?

Foto van 'Leonie ter Veld'

GISTEREN

In mijn tiende en laatste artikel voor Metro kan ik het natuurlijk over niets anders dan tosti’s hebben. Ergens in 2016 heb ik mezelf bekroond tot Tostikoningin van Nederland (niemand droeg die titel, dus ik nam hem maar), tattoeëerde ik een tosti op mijn pols (ja echt) en eind 2017 lanceerde ik een kookboek met 56 TOFFE TOSTI’S. En hoewel het jaar 2017 werd uitgeroepen tot het jaar van de tosti (door wie vraag je je af, maar niemand weet het antwoord), kunnen we in 2018 nog steeds geen genoeg krijgen van het simpele gerecht. Vandaag praat ik je bij over waarom tosti’s ook dit jaar weer razend populair zijn.

Nationale tostidag

Bij een populaire maaltijd hoort een nationale feestdag. Wist je dat we afgelopen 8 februari voor het eerst in de geschiedenis Nationale Tostidag hebben beleefd? Ja ja. Het bekendste ketchupmerk van Nederland vond het de bedoeling dat er minstens één dag in het jaar werd uitgeroepen tot dag van de tosti. En daar kan ik het alleen maar roerend mee eens zijn. Bovendien; als een van de bekendste ketchupmerken een speciale dag uitroept in het teken van de tosti, dan moet het wel een populair ding zijn. Toch?

Praat mee!

Dat doet me trouwens denken aan de vraag: ben jij #TEAMKETCHUP of #TEAMCURRY? Praat mee op de Facebookpagina van Metronieuws.nl.

Tosti’s in de supermarkt

Ken jij iemand in je omgeving die níet van tosti’s houdt? Waarschijnlijk niet. Dat tosti’s fantastisch zijn, vinden ook de Spijsbereiders. Vanaf 21 februari ligt hun fantosti – een diepvriestosti in drie verschillende smaken – in het vriesvak van Albert Heijn. Náást de altijd klassieke Vlamtosti, die al járen niet uit het vriesvak (en de voetbalkantine) weg te denken is.

TOFFE TOSTI’S

Over de Vlamtosti gesproken; wist je dat ik een boek schreef met daarin 56 toffe tosti-recepten? Mijn versie van de Vlamtosti vind je in het hoofdstuk ‘klassieke tosti’s’, maar in TOFFE TOSTI’S vind je nog veel meer toffe tosti-recepten. Wat dacht je van de frikandel speciaaltosti, een vierkazentosti, tosti vruchtenhagel, een tosti truffelmayo of de klassieke tuna melt? Voor iedereen die gek is op tosti’s een must have. Zeg ik ongegeneerd als auteur van dit boek, haha. Maar echt.

Tostibars zijn ongekend populair
Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Goed nieuws: de tostibars poppen ook in 2018 uit de grond. Tussen 2015 en 2017 openden er al zo’n twintig nieuwe tostibars in Nederland en ik voorspel dat dat er in 2018 alleen maar meer worden. Zo opende er onlangs in onze hoofdstad nog de nieuwe tostibar Toast it. Praktisch op het Leidseplein kun je tot diep in de nacht genieten van je favoriete lunchgerecht, katermaal, of bodem voor een flinke nacht stappen. Ik weet niet hoor, maar dat is toch fantostisch nieuws?!

Oh en om het fabeltje nu voor eens en altijd uit de wereld te helpen: een tosti met gesmolten kaas bevat níet meer caloriën dan een boterham met kaas. Het verschil waarom een tosti tóch vaak meer als dikmaker wordt beschouwd, is omdat je ‘m vrijwel altijd met saus eet. En dat is natuurlijk minder gezond dan die kale boterham met kaas ;-).

Van nationale feestdag tot perfecte snack tijdens het stappen in Amsterdam en van tostikookboek tot tosti’s in het vriesvak van de supermarkt; ook in 2018 omarmen we de tosti. En als het aan mij ligt waait de tosti-trend nog lang niet over; ik zit boordevol toffe tostiplannen die waarschijnlijk dit (voor)jaar werkelijkheid worden. Meer over weten? Houd mijn website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl in de gaten. Let’s tosti!

Wat mij betreft mist er in dit rijtje tostitrends alleen nog één ding… Een tostifestival! Festivaldirecteuren en horecaondernemers; lezen jullie mee?


Views

58