Van Laura tot Runninglau en weer Laura

Foto van 'Annemerel de Jongh'

Je zou niet zeggen dat Laura Brijde pas 21 is. Ze heeft haar diploma International Business op zak, wist van haar tienerhobby een goed lopend bedrijf weten te maken, heeft duizenden fans op YouTube, Instagram en haar eigen blog.

Verder heeft ze een serieuze relatie met een knappe Spanjaard (waar ze inmiddels ook woont) en als ambassadeur van Maybelline loopt ze later dit jaar de marathon in New York.

Wanneer werd Laura eigenlijk Runninglau?

In 2011 begon ik met hardlopen. Ik was toen vijftien en had echt alles al geprobeerd: tennis, ballet, gymnastiek, streetdance, paardrijden, voetbal. Maar ik was gewoon overal verschrikkelijk slecht in en had ook nergens lol in. Mijn vader, die al vanaf zijn achttiende hardloopt, riep al tijden dat ik met hem mee moest. Ik had niet heel veel meer te verliezen, want ik had voor mijn gevoel alles al geprobeerd en erg veel slechter dan in alle andere sporten kon ik niet zijn. Maar, verrassing, eigenlijk vond ik het vanaf het eerste moment heel erg leuk. Het gevoel dat lopen je geeft, steeds sneller en langer kunnen lopen. Jarenlang liep ik iedere week minstens drie, vier keer.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Totdat je ineens wel heel erg dun werd…

Mijn ouders hadden het al vaker tegen me gezegd, maar zelf zag ik het niet zo. Totdat ik een spontaan genomen foto van mijn rug zag. Ik schrok me rot. Was ik dit? Ik liep heel veel hard en was in die tijd best wel streng voor mezelf qua voeding. Ik at wel gewoon, maar niet genoeg. Ik ben naar de sportschool gegaan om sterker te worden, maar ik ging ook langzaamaan steeds meer calorieën op een dag eten. Dat leek in het begin heel veel, maar nu, twee jaar later, eet ik nog een stuk meer. Toen ik mijn vriend leerde kennen – die helemaal niet bezig was met gezond eten en veel sporten – kon ik het een stuk beter loslaten. Het leven draait niet alleen om sport en voeding. In het begin vlogen de kilo’s eraan, totdat ik op een lekker gewicht zat. Nu weeg ik rond de 60. Als ik een weekje wat ongezonder eet misschien 62 en als ik dan weer wat beter oplet 59. Ik voel me hier heel goed bij. Er gaat vrijwel geen dag voorbij waarop ik niet ‘zondig’ met een ijsje. Ik heb meer energie en ik vind dit eerlijk gezegd ook een stuk mooier bij mezelf dan dat hele magere.

In 2016 liep je je eerste marathon. Dat ging niet helemaal als gepland. Hoe ga je het dit keer aanpakken?

Vorig jaar raakte ik tien weken voor de marathon geblesseerd. Ik heb hem toen wel gelopen, maar ik ben er niet echt trots op hoe dat gegaan is. Ik heb er bijna vijfenhalf uur over gedaan en zat een half uur bij de EHBO. Daarna was ik nog veel verder van huis. Ik kan nu eindelijk weer tien kilometer pijnloos hardlopen en ik ben als de dood dat het terugkomt. Daarom ben ik van plan om het ‘100 dagen sportrusten’ marathonschema te gaan gebruiken. Hierin train je op hartslag en is je langste duurloop voor de marathon 14 kilometer. Je hoort er wisselende verhalen over, maar als je het niet probeert dan weet je het niet. Hopelijk ben ik er 5 november in New York klaar voor.

Vorig jaar verhuisde je naar Spanje, hoe is het daar eigenlijk gesteld met de fit-hype?

Ik heb het gevoel dat ze daar nu op het punt zijn, waar wij in Nederland twee jaar geleden waren. Best wel heftig dus. Maar het leven hier in het zuiden van Spanje is echt compleet anders. Tony, mijn vriend, zegt weleens, ‘ik heb zo’n medelijden met Nederlandse kinderen, die moeten altijd binnen spelen’. Als het hier een keer regent, stort de hele boel in elkaar, iedereen rent naar zijn auto alsof er iets vreselijks aan de hand is en er gebeuren veel meer ongelukken. Verder gaat iedereen hier veel later naar bed. Mijn schoonmoeder van tegen de zestig gaat niet voor 2.00u slapen, maar staat ook gewoon weer vroeg op. Dan staat ze de hele dag in de keuken voor het middagmaal dat rond half drie geserveerd wordt. Alles, tot de rijstepap aan toe, is zelfgemaakt. Hier komt niets uit pakjes en zakjes. Maar er wordt wel veel gefrituurd, wat het dan weer vrij calorierijk kan maken allemaal.

Heb je nog tips voor Metrolezers die van de zomer naar een land als Spanje gaan en graag een gezonde levensstijl willen voortzetten?

Als je wil hardlopen, ga of heel vroeg (voor 8.00u) of laat (na 21.00u). Zorg dat je altijd water bij je hebt, want ook al schijnt de zon niet, het is gewoon warm. Ben je eigenwijs en wil je toch overdag lopen, vergeet dan geen pet op te zetten. En neem je pinpas mee, mocht je de weg kwijtraken dan kun je altijd een taxi nemen of iets te eten kopen.

Je kunt Laura volgen op haar blog Laurabrijde.com en op YouTube ‘Laura Brijde’

Ga naar buiten omdat...

1. Je je fantastisch zult voelen na afloop van je run of work-out.

2. En om diezelfde reden je verschrikkelijk lamlendig zult voelen als je niet gaat.

3. Stel dat je van zeven uur ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds wakker bent. Een half uurtje sporten is dan maar 3.125 procent van je dag.

4. Je pakt gelijk wat mee van het heerlijke zomerse zonnetje. En ook als de zon zich achter de wolken verstopt, krijg je buiten vitamine D binnen.

5. Het feit dat je na je run jezelf kunt belonen op die extra grote gezonde maaltijd...

6. Of juist die niet zo gezonde maaltijd. Ik bedoel, je hebt gerend, dan verdien je die McKroket en kipnuggets toch?

7. Deze run is wéér een stap dichterbij je uiteindelijke doel. Stel je run uit, dan stel je ook je doelen uit. Wil je dat?

8. Omdat sporten het stofje endorfine aanmaakt. En van endorfine worden wij – wetenschappelijk bewezen - blij.

9. Omdat, in the end, het gaat om het vinden van je eigen motivatie. Jij hebt deze bovenstaande redenen helemaal niet nodig. Jij kan dit en je weet dat je het in je hebt. Zet daarom je excuses aan de kant en ga ervoor.


Views

22

Dit zijn de meest luxueuze treinreizen ter wereld

Venice Simplon-Orient-Express, Europa lijkt eerder op een hotel dan op een trein.

Foto van 'Daisy Heyer'

Niet zo’n fan van vliegreizen? We kunnen het ons voorstellen, want ook bij ons op de redactie zijn er enkele mensen die (redelijke) vliegangst hebben. Nou moet je als je een beetje ver weg gaat, vaak wel het vliegtuig pakken omdat het anders allemaal te lang duurt, maar binnen sommige landen is het absoluut een véél beter idee om de trein te pakken. Er zijn namelijk enkele superdeluxe treinreizen op deze aarde te vinden. Metro zet de mooiste voor je op een rijtje.

De Seven Stars in Kyushu, Japan

Een wagon in de De Seven Stars in Kyushu, Japan

Dit is de allereerste luxe slaaptrein van Japan. De trein begon met rijden in oktober 2013 en met deze trein kun je het eiland Kyushu verkennen. Sommige delen van het eiland stopt de trein, zodat je de highlights van die plek kunt bezoeken door middel van excursies, waardoor het een soort van ‘cruise’-trein is geworden. Daarna is het namelijk gewoon weer de bedoeling dat je opstapt.

De treinreis is immens populair: de inschrijfronde van dit jaar is gesloten tot september 2018.

Royal Rajastan on Wheels, India

Een wagon van de Royal Rajastan on Wheels, India.

De Royal Rajastan on Wheels is geheel in koninklijke stijl gebouwd. Wie deze treinreis boekt, wordt ondergedompeld in een luxe wereld met feest, lekker eten en een prachtig interieur. Je rijdt ook langs koningen, forten, grote paleizen, tempels, diverse culturen en variërende landschappen vanuit Delhi langs Udaipur, Jaipur, Khajuraho naar Agra (waar Aladin op geïnspireerd is!). De prijs? Een deluxe cabine heb je voor 625 dollar.

Venice Simplon-Orient-Express, Europa

Venice Simplon-Orient-Express, Europa.

Deze trein wordt ook wel ‘een grand hotel op wielen’ genoemd. Hij rijdt elk jaar van maart tot november, voornamelijk tussen Londen en Venetië via Parijs heen en weer.  De trein is samengesteld uit zeventien gerestaureerde rijtuigen uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw.

De mooie houtpanelen en de schitterende interieurs zijn creaties van beroemde Jugendstilkunstenaars onder wie René Lalique. En dat is nog niet alles: je krijgt hier ook te maken met kostbaar linnen, tafelzilver en kristal. Niet geschikt voor de klunsjes onder ons dus…

Aan de Venice Simplon-Orient-Express zijn dit jaar drie Grand Suites toegevoegd: zéér luxe privéaccommodatie, elk met een eigen volledige badkamer met douche, toilet en wastafel. Grand Suites zijn beschikbaar op alle reizen van de Venice Simplon-Orient-Express. Goedkoop is het niet: reizen met de express beginnen vanaf 2.315 euro

Al Andalus, Spanje

Het restaurant in de Al Andalus trein.

In deze trein die via drie routes door Spanje rijdt wordt eveneens gebruik gemaakt van wagons die waarschijnlijk vele malen ouder zijn dan jij. De lounge, bar en het restaurant werden bijvoorbeeld al gebouwd in 1929 en 1930 en zijn later gerestaureerd. Gedurende de dag kunnen de bedden in jouw kamer worden ingeklapt door de aanwezige bediening, zodat je in een luxe huiskamer kunt genieten van het prachtige uitzicht. De goedkoopste kamer kost 1850 euro, maar dan reis je zes dagen van Sevilla naar Madrid.

Eastern and Oriental Express, Azië

Best prettig vertoeven in de Eastern and Oriental Express, Azië

Deze trein rijdt jou in drie of vier dagen van Singapore naar Bangkok of andersom. De trein is klassiek ingericht in een jaren ’20 ambiance en je wordt geserveerd door topkoks die jouw lunch en diner bereiden. Ook de wijnen in deze trein schijnen goddelijk te zijn. Dat mag ook wel voor de prijs van het korte reisje: die beginnen vanaf 2520 euro. Maar eerlijk: dan zit je er wel een stuk luxer bij dan de gemiddelde backpacker in Azië!


Views

100+

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

300+

Model met hoofddoek gezicht van campagne L'Oréal

Model met hoofddoek gezicht van campagne L'Oréal

Model met hoofddoek gezicht van campagne L'Oréal. Foto: Instagram @amenaofficial

Foto van 'Bregje Simons'

Het gezicht van een nieuwe campagne van cosmeticamerk L’Oréal is anders dan we gewend zijn, en dat is dan ook precies de bedoeling! Het model dat haarverzorgingsproducten promoot, draagt namelijk een hoofddoek; een opvallend statement voor diversiteit van L'Oréal.

We hebben het dan over Amena Khan, een bekende beautyblogger uit Groot-Britannië. Ze is bekend vanwege haar filmpjes en foto’s over verzorgingsproducten en heeft bijna 600.000 volgers op Instagram.

Verborgen haardos

Het model is een van de gezichten die de Elvive Nutri-Gloss promoot, dat is een beautylijn voor beschadigd haar. ,,De kernboodschap van de campagne is dat je om je haar geeft. En je geeft ook om je haar als je dat niet aan de buitenwereld laat zien'', is haar boodschap. ,,Ook onder een hoofddoek kun je mooi haar hebben. Ik doe niets liever dan mijn haar stylen en het verzorgen met producten.''

Khan is niet onbekend in het cosmeticawereldje en weet waar ze over praat. Ze is medeoprichter van het cosmeticabedrijf Ardere Cosmetics en daarnaast is ze de ontwerper van haar eigen hoofddoekenlijn.

Hoofddoek hoeft geen obstakel te vormen

Khan is het eerste model dat met hoofddoek opduikt in reclame voor haarverzorging. Ze vindt de keuze van het beautymerk om te kiezen voor iemand met een hoofddoek een krachtig signaal, voor zowel een ieder zonder hoofddoek als de meiden die ook een hoofddoek dragen. ,,Ik had vroeger niemand om naar op te kijken. Door voor vrouwen met een hoofddoek te kiezen, krijgen jonge moslimmeisjes wel te zien dat een hoofddoek geen obstakel hoeft te vormen.’'

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

53

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Bloedend hartje

Recept: Bloedend hartje

Foto van 'Dagblad Metro'

Bloedend hartje (met vanille, rozenwater & aardbei)

De naam klinkt wat afgezaagd, maar dat is de enige kritiek op deze gebakjes, die er even mooi uitzien als ze lekker zijn. Snijd ze open om de rode binnenkant te laten zien. Het beslag moet tenminste een uur rusten. Je kunt het in de koelkast tot een week bewaren en variaties op deze cakejes bakken met verschillende soorten jam, fruit en noten. Deze met aardbei is mijn favoriet. De enige andere versie die eraan kan tippen is die met hazelnootpastavulling en gegarneerd met hazelnoten.

Voor het beslag

 • 140 gram ongezouten boter
 • 200 gram poedersuiker
 • 110 gram amandelmeel
 • 50 gram patentbloem
 • Merg van 1/2 vanillestokje
 • 120 gram eiwit (van 3-4 biologische eieren)

Voor de vulling

 • 6 theelepels aardbei-rozenjam of gewone aardbeienjam met een paar druppels rozenwater

Voor het glazuur

 • 170 gram poedersuiker
 • 1-2 aardbeien (of 1/2 theelepel aardbeienjam)
 • 1/2 theelepel rozenwater
 • Een beetje vanillemerg (1/4 stokje), of 1 theelepel vanille-extract
 • 1 eetlepel glucose of honing

Voor de garnering

 • Onbespoten rozenblaadjes of aardbeien

Smelt de boter in een kleine pan op hoog vuur. Laat koken tot de boter begint te schuimen, goudbruin wordt en een beetje begint aan te branden, haal de pan van het vuur. Voor deze cakejes is een keukenmachine ideaal (als je er geen hebt, kun je het beslag met de hand maken, maar daar heb je wel spierballen voor nodig). Doe de droge ingrediënten en het vanillemerg in de keukenmachine en meng alles goed. Giet, terwijl de keukenmachine draait, het eiwit er geleidelijk bij en meng goed door elkaar. Schenk terwijl de keukenmachine nog draait de gekaramelliseerde boter er langzaam bij, ook de aangebrande bruine stukjes van de bodem van de pan, voor extra smaak. Zet het beslag minimaal een uur in de koelkast (en maximaal een week).

Verwarm, zodra je wilt gaan bakken, de oven voor op 190 °C/170 °C heteluchtoven/ gas stand 5. Vet de siliconenvormpjes in met boterspray (gebruik je metalen vormpjes, vet die dan in met boter en bestuif met bloem). Verdeel het beslag over de vormpjes. Het moet tot ongeveer 2 cm van de bovenrand komen. Schep er bij elk een theelepeltje jam op: druk met de theelepel het beslag wat opzij en duw vervolgens de jam in het kuiltje. Wanneer je de lepel eruit haalt, vloeit het beslag over de jam. Zet de vormpjes op een bakplaat en bak 25-30 minuten totdat de geur onweerstaanbaar is en de cakejes stevig aanvoelen (in dit geval kun je alleen de randen testen, omdat het midden door de jam inzakt). Leg een groot stuk bakpapier boven op de vormpjes, leg daar een bakplaat op en keer het geheel voorzichtig. Laat zo 20 minuten staan.

Meng de ingrediënten voor het glazuur in een kom. Prak de aardbeien een beetje, zodat het sap en de kleur vrijkomen. Het glazuur moet de textuur hebben van dikke honing, dus lijkt het te dik, voeg dan een paar druppels water toe. Haal de cakejes uit de vormpjes en laat helemaal afkoelen op een rooster voor je het glazuur erover schept of spuit. Laat het glazuur langs de zijkanten druipen en hard worden. Je kunt elk cakeje versieren met een paar verse onbespoten rozenblaadjes of een aardbei. De cakejes blijven bij kamertemperatuur 2-3 dagen lekker zacht.

Uit: Honey & Co - Ons bakboek - Sarit Packer, Itamar Srulovich


Views

57

Likeability of 5

Deze tool bespaart reisjunks wellicht heel wat geld

Tot wel drie jaar terug kun jij snel bekijken of je nog recht hebt op enige vorm van compensatie.

Foto van 'Daisy Heyer'

Ben jij een verfent reiziger? Dan heb je wellicht al één of meerdere keren meegemaakt dat jouw vlucht vertraging heeft gehad. Erg vervelend, maar veel mensen weten niet dat het heel goed kan zijn dat jij best een leuk bedragje terug kunt krijgen voor die vertragingen. En er is nu een tool die jou daarbij kan helpen!

Met AirHelp kun je je trips van de afgelopen drie jaar visueel in kaart brengen en tegelijkertijd zien voor welke vluchten je compensatie kunt claimen. Daarmee is het de eerste tool ter wereld waarbij dit zo makkelijk kan.

Kaart met routes

De tool werd 17 januari gelanceerd en brengt voor jou in kaart op hoeveel compensatie je recht hebt vanwege vertraagde en/of geannuleerde vluchten in de afgelopen drie jaar. De tool toont ook een kaart met vliegroutes die jou als reisjunkie zijn afgelegd. En die kun je dan weer direct delen op social media. Door historische vluchtgegevens en geboekte vluchten te analyseren, creëert de tool een kleurrijke kaart met daarin de meest recente trips, tijd doorgebracht in de lucht, aantal bezochte landen en nog veel meer weergegeven.

De technologie die de organisatie gebruikt moet consumenten bewust maken van hun rechten, waarvan ze wellicht niet wisten dat ze ze hadden.

Wachten op het vliegveld... waarschijnlijk niet onbekend voor de reisjunkies onder ons. / Unsplash

Automatisch nieuw bericht

De tool is beschikbaar op de AirHelp website en de mobiele app, Wie de functie eenmaal heeft gebruikt krijgt automatisch een melding wanneer zich een nieuw recht op compensatie wegens een verstoorde vlucht voordoet.

„Vliegpassagiers meer bewust maken van hun rechten en nieuwe mogelijkheden aanboren om op te komen voor de rechten van vliegpassagiers is altijd al onze prioriteit geweest,” zegt AirHelp CEO en mede-oprichter Henrik Zillmer.

„Meer dan negen miljoen vliegpassagiers wereldwijd hebben jaarlijks recht op compensatie wegens een verstoorde vlucht. Helaas weten de meeste reizigers niet wat hun rechten zijn of hoe ze hun recht kunnen halen. Onze nieuwe tool produceert daarom niet alleen deelbare content voor social mediagebruikers, maar meldt ook automatisch wanneer zich nieuwe opeisbare claims voordoen. We verheugen ons erop om nog meer reizigers te informeren over hun rechten op een leuke, interactieve manier met de laatste technologie.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_468c322d48eba014a8ae9d6ce009af0712f84083_avatar

Views

100

Vegan Life #3: Trap niet in deze instinkers
Likeability of 5

Vegan Life #3: Trap niet in deze instinkers

Vegan Instink

Foto van 'Suzanne den Toom'

In dit deel van de serie Vegan Life kun je lezen welke producten dierlijke ingrediënten bevatten waar je dat niet zo snel van zou verwachten. Wist jij bijvoorbeeld dat aan veel soorten paprikachips melkpoeder wordt toegevoegd?

E-nummers
Etiketten van producten uitpluizen in de supermarkt is voor veganisten een must. In veel producten zitten verborgen dierlijke ingrediënten waar je op het eerst gezicht niet aan zou denken. Gelukkig wordt het lezen van etiketten iets makkelijker gemaakt voor dat allergenen dik gedrukt moeten worden, denk hierbij aan melk en ei. Zie je dat staan dan hoef je al niet verder te lezen: het product is niet veganistisch. Let wel, veel dierlijke ingrediënten gaan schuil onder andere benamingen of E-nummers. Zo wil je E120 vast liever vermijden aangezien dat van schildluizen wordt gemaakt. Maar ook E901 dat voor bijenwas staat en E904 dat schellak is. Schellak wordt verkregen door het opkoken van de stof die lakschildluizen produceren. Lastig te onthouden al die nummers? Gelukkig heeft de Nederlandse Vereniging Voor Veganisme daar een handig lijstje van gemaakt. Print 'm uit en bewaar in je portemonnee, of sla 'm op op je telefoon.

Melk in paprika chips dus? Jazeker, bij de chips van de meeste merken is dat het geval. Maar er zijn nog meer vegan instinkers:

 • veel soorten brood zijn niet geschikt voor veganisten: ze bevatten L-cysteïne dat vaak uit vogelveren wordt gehaald, deze stof wordt gebruikt als weekmaker. En veel soorten vooral wit en zacht brood bevatten melk.
 • aan sommige alcoholische dranken en vruchtensappen worden dierlijke stoffen toegevoegd. Zo wordt er soms albumine uit eiwit of gelatine gebruikt bij het brouwen van bier en maken van wijn en vislijm gewonnen uit de blaas van vissen om dranken helder van kleur te maken. Om wijn, bier en vruchtensappen minder troebel te maken worden deze geklaard, hierbij worden vaak verse eiwitten gebruikt en soms ook gelatine.
 • in sommige bakjes met verse olijven zit melkeiwit en/of lactose
 • sommige verse fruit- en groentesoorten worden van een laagje voorzien waarvan de afkomst dierlijk kan zijn zoals bijenwas of schellak
 • gele rijst bevat melk
 • lactose in kruidenmixen
 • in de meeste soorten beschuit zit ei en in sommige crackers melk(poeder) zoals Wasa Lichtgewicht en Cracottes
 • Aan Rivella wordt melkserum toegevoegd en in veel soorten ijsthee honing
 • en nog veel meer producten. Het is opletten, maar na een tijdje ontwikkel je een derde oog voor het herkennen van dierlijke producten en kies je met gemak een minstens zo lekkere vervanger uit. Zolang je er voor open staat en je erin wil verdiepen is veganisme een verrijking!

Ook aan cosmetica en verzorgingsproducten zijn vaak dierlijke stoffen toegevoegd, zoals tandpasta en haarwax. Raadpleeg deze pagina om te zien welke producten geen dierlijke bestanddelen bevatten.

Vegan fabels
Rondom veganisme bestaan heel veel fabels. Om er een paar te noemen:

VEGANISTISCH ETEN IS ONGEZOND
Een absolute fabel: het is juist hartstikke gezond. Hierbij geldt wel dat net als bij elk voedingspatroon van belang is dat je dieet evenwichtig is. Zorg dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt en probeer te veel aan vet en suiker bijvoorbeeld te mijden. Het voedingscentrum adviseert minder dierlijke producten te eten en dat is niet voor niets! Door plantaardig te eten verminder je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.

JE LOOPT EEN TEKORT AAN EIWITTEN OP
Absoluut niet waar. Veel mensen denken nog altijd dat eiwitten alleen uit dierlijke producten zoals eieren, kwark en kip gehaald kan worden. Maar ook plantaardige voeding is eiwitrijk. Goede bronnen van eiwit zijn bijvoorbeeld linzen en kikkererwten maar ook havermout en soja producten.

DOOR VEGANISTISCH TE ETEN VAL JE AF
Dit is absoluut niet zo en dat ligt helemaal aan jezelf. Eet je te grote porties dan zal je ook met een veganistische leefwijze niet afvallen. Hetzelfde geldt voor wat je eet want je kunt ook behoorlijk slecht eten als veganist, denk aan borrelnootjes, chips, friet, pannenkoeken: die zijn als plantaardige variant absoluut niet per se minder vet of ongezond!

VEGANISME IS EEN HYPE
De aantallen stijgen: volgens de laatste schattingen zijn er momenteel meer dan 100.000 veganisten in Nederland. Dat zijn er véél, heel veel. En die zijn dat allemaal geworden vanwege een hype? Nee. Steeds meer mensen kunnen en willen niet meer wegkijken van de vreselijke misstanden in de bio-industrie en willen niets meer te maken hebben met het systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp. Ook spelen zorgen om het milieu een grote rol in het kiezen voor een voedingspatroon zonder dierlijke ingrediënten. De opwarming van de aardige staat in direct verband met het consumeren van vlees. De veehouderij veroorzaakt namelijk de grootste uitstoot van broeikassen zoals CO2.

VEGANISME IS MINDER LEKKER
Ik kan je na bijna een jaar veganistisch leven verzekeren dat ik nog nooit zo lekker en gevarieerd heb gegeten als het afgelopen jaar. Echt! Hoewel er zoals je hierboven kon zien veel producten af vallen die je als veganist tot je kunt nemen, blijft er zoveel over. Je zult merken dat je steeds creatiever wordt in de keuken en andere smaken zult ontdekken!


likewow
user_a486e899b431b1b4cdb0a75b3c663a0230ce443e_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+