Abdi Nageeye in actie tijdens de NN Marathon Rotterdam. Nageeye finishte als beste Nederlander. / Marco de Swart | ANP

Marathonloper Abdi Nageeye heeft routine nodig

Abdi Nageeye in actie tijdens de NN Marathon Rotterdam. Nageeye finishte als beste Nederlander. / Marco de Swart | ANP

Foto van 'Annemerel de Jongh'

Als Abdi Nageeye zelf mag bepalen hoe laat hij opstaat, dan gaat hij ineens allemaal smoesjes bedenken. ‘Als ik uit de routine gehaald word, wordt het moeilijk.’

Op 9 april kwam Abdi Nageeye als eerste Nederlander over de streep tijdens de Rotterdam Marathon. Hij noteerde de snelste Nederlandse tijd ooit in Rotterdam en er waren slechts twee andere Nederlanders ooit sneller dan hij op de 42,195 kilometer. Maar in Ethiopië -waar Abdi zijn meeste trainingen doet - durft hij zijn beste marathontijd eigenlijk niet hardop te zeggen. Het moet nog sneller. En daar traint hij hard voor. Maar hoe traint zo’n professioneel marathonloper eigenlijk?

Waarom heb je er voor gekozen om in Ethiopië te trainen?

In Ethiopië trainen we op hoogte en heb ik een huis dicht bij de stad. Voor de Olympische Spelen heb ik zeven maanden lang in Kenia getraind. Het was een prachtige omgeving, maar wel in de middle of nowhere. Daar kon ik letterlijk alleen maar trainen, eten en slapen. Wellicht dat ik dat volgend seizoen ook weer ga doen, maar voor nu zit ik in Ethiopië goed.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Hoe ziet een dag in Ethiopië eruit?

Mijn wekker gaat om vier uur. Dan heb ik precies tien minuten om me klaar te maken, want om tien over vier staan mijn trainingsmaten voor deur. De wekker gaat en ik trek meteen mijn kleding aan, die de avond van tevoren al is klaargelegd. Alles ligt op volgorde van hoe ik het aan moet trekken, ik moet om vier uur ’s ochtends vooral niet nadenken. Doordat ik altijd haast heb, heb ik ook geen tijd om te bedenken dat ik moe ben, of dat ik eigenlijk liever nog een paar uur wil slapen. We rijden zo’n anderhalf uur naar de training. Onderweg eet ik een wit broodje met een banaan; voor mij het perfecte ontbijt voor een training.

We trainen tien tot twaalf keer per week. Twee keer per week doen we een duurloop, op maandag en op donderdag. De duurlopen op donderdag vind ik het leukst, want dan bootsen we echt een wedstrijd na. We dragen wedstrijdkleding en schoenen. Een paar seconden voordat we van start gaan vertelt de trainer pas wat we die dag gaan lopen. Dan is het ‘40 kilometer met een pace van 3’30, 3,2,1 START!’ Na deze trainingen heb ik altijd een heel voldaan gevoel. De moeilijkste trainingen vind ik de baantrainingen die we een keer per week hebben. 16x 1000 meter bijvoorbeeld, dan ga je echt kapot. Maar na zo’n training heb je wel een goed gevoel.

Na de ochtendtraining gaan we terug naar huis, ik douche, ontbijt en ga een paar uur slapen. Tussen de middag ga ik naar een koffiebarretje met vrienden, dat doen we echt iedere dag. Vaak spelen we spelletjes, zoals Mens Erger Je niet. En dan is het om halfvijf alweer tijd voor de tweede training van de dag. We lopen vijftig minuten rustig, of gaan naar het bos om oefeningen te doen in het gras. We gaan door tot de zon onder gaat, dat is meestal rond een uurtje of halfzeven. We kletsen wat en lopen dan fluitend naar huis. Vaak komen er dan vrienden langs en gaan we theedrinken. Om half negen eet ik en om half tien lig ik in bed. Zo gaat het eigenlijk iedere dag.

Is dat nooit saai?

Ik heb die routine nodig. Als ik uit die routine gehaald word, wordt het pas moeilijk. Als ik zelf mag bepalen hoe laat ik opsta bijvoorbeeld, dan ga ik ineens allemaal smoesjes bedenken. Misschien ben ik best wel moe? Rust is ook belangrijk, toch? Als ik eraan toegeef en een training mis heb ik de hele dag een schuldgevoel. Terwijl ik nog nooit spijt gehad heb van een training. Dan heb ik juist altijd een heel goed gevoel.

In Rotterdam brak je 2.10 en liep je 2.09.34, wat is je volgende doel?

In het najaar wil ik weer een snelle marathon lopen, welke ik ga lopen daar ben ik nog niet helemaal uit. 2.09.34 is een mooie tijd, maar in Ethiopië kan ik er niet echt mee aankomen. Als ze daar naar mijn tijd vragen, zeg ik het heel zachtjes en praat ik er daarna snel overheen en zeg ik dat ik 2.07 ga lopen. 2.09 stelt daar niet zoveel voor.

Dit weekend ben je een van de hazen van Nike’s Breaking2 project, vertel, wat gaan jullie precies doen?

Op het circuit van Monza gaan drie atleten van Nike proberen om de marathonafstand onder de twee uur te lopen. Dat is megasnel, het wereldrecord is nu 2.02.57, dus ze zouden zo’n drie minuten sneller moeten lopen om dit doel te bereiken. Nike denkt dat dit mogelijk is door de juiste omstandigheden te creëren. De ondergrond van het circuit is vlak, er zitten geen scherpe bochten in en de weersomstandigheden zijn rond deze tijd van het jaar ook goed. Daarnaast is er speciale kleding ontworpen en stickers voor op het lichaam zodat de atleten minder weerstand hebben. Er is een nieuwe schoen die speciaal voor deze atleten gemaakt is en er is een drankje waar 2 keer zoveel koolhydraten inzitten zodat ze genoeg energie hebben. Ik ga drie keer twee rondjes van 2,4 kilometer hazen. Ik ben misschien nog wel zenuwachtiger dan die jongens, want ik heb net een marathon gelopen en moet straks die jongens met een pace van 2’50 gaan hazen. Maar ik heb er heel veel zin in.

Abdi Nageeye viert zijn winst als beste Nederlander tijdens de NN Marathon Rotterdam. / Marco de Swart | ANP

Abdi Nageeye viert zijn winst als beste Nederlander tijdens de NN Marathon Rotterdam. / Marco de Swart | ANP

Over Abdi

Abdi Nageeye werd op 2 maart 1989 geboren in Somalië. Zes jaar later verhuist hij naar Nederland om bij zijn halfbroer in Den Helder te wonen. In 1999 radicaliseert zijn halfbroer en neemt hij Abdi – nog voordat hij zijn basisschool af heeft kunnen maken - mee naar Syrië. Na een paar jaar in Syrië verhuizen ze naar Somalië.

In 2005 reist hij zelf terug naar Nederland en belandt bij een gastgezin in Oldenbroek. Zijn talent ontdekte hij bij toeval toen hij – aangemoedigd door zijn gastmoeder – meedeed aan een lokale vijf kilometer wedstrijd. Zonder enkele training liep de toen achttienjarige Abdi in 17:35 naar de winst en hij wist meteen, ik word hardloper.

Via Google belandde hij bij de dichtstbijzijnde atletiekvereniging in Apeldoorn en na successen op kortere afstanden (Abdi is nog steeds Nederlands Recordhouder op de 10 en 15 kilometer) maakte Abdi in 2014 zijn debuut op de marathon in Enschede waar hij 2.11.33 noteerde. Na Rotterdam, Amsterdam, Boston en Rio (Olympische Spelen) liep Abdi afgelopen maand zijn persoonlijk beste tijd tijdens zijn tweede Rotterdam Marathon (2.09.34).


Views

0

Model met hoofddoek gezicht van campagne L'Oréal

Model met hoofddoek gezicht van campagne L'Oréal

Model met hoofddoek gezicht van campagne L'Oréal. Foto: Instagram @amenaofficial

Foto van 'Bregje Simons'

Het gezicht van een nieuwe campagne van cosmeticamerk L’Oréal is anders dan we gewend zijn, en dat is dan ook precies de bedoeling! Het model dat haarverzorgingsproducten promoot, draagt namelijk een hoofddoek; een opvallend statement voor diversiteit van L'Oréal.

We hebben het dan over Amena Khan, een bekende beautyblogger uit Groot-Britannië. Ze is bekend vanwege haar filmpjes en foto’s over verzorgingsproducten en heeft bijna 600.000 volgers op Instagram.

Verborgen haardos

Het model is een van de gezichten die de Elvive Nutri-Gloss promoot, dat is een beautylijn voor beschadigd haar. ,,De kernboodschap van de campagne is dat je om je haar geeft. En je geeft ook om je haar als je dat niet aan de buitenwereld laat zien'', is haar boodschap. ,,Ook onder een hoofddoek kun je mooi haar hebben. Ik doe niets liever dan mijn haar stylen en het verzorgen met producten.''

Khan is niet onbekend in het cosmeticawereldje en weet waar ze over praat. Ze is medeoprichter van het cosmeticabedrijf Ardere Cosmetics en daarnaast is ze de ontwerper van haar eigen hoofddoekenlijn.

Hoofddoek hoeft geen obstakel te vormen

Khan is het eerste model dat met hoofddoek opduikt in reclame voor haarverzorging. Ze vindt de keuze van het beautymerk om te kiezen voor iemand met een hoofddoek een krachtig signaal, voor zowel een ieder zonder hoofddoek als de meiden die ook een hoofddoek dragen. ,,Ik had vroeger niemand om naar op te kijken. Door voor vrouwen met een hoofddoek te kiezen, krijgen jonge moslimmeisjes wel te zien dat een hoofddoek geen obstakel hoeft te vormen.’'

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

300+

Recept: Bloedend hartje

Recept: Bloedend hartje

Foto van 'Dagblad Metro'

Bloedend hartje (met vanille, rozenwater & aardbei)

De naam klinkt wat afgezaagd, maar dat is de enige kritiek op deze gebakjes, die er even mooi uitzien als ze lekker zijn. Snijd ze open om de rode binnenkant te laten zien. Het beslag moet tenminste een uur rusten. Je kunt het in de koelkast tot een week bewaren en variaties op deze cakejes bakken met verschillende soorten jam, fruit en noten. Deze met aardbei is mijn favoriet. De enige andere versie die eraan kan tippen is die met hazelnootpastavulling en gegarneerd met hazelnoten.

Voor het beslag

 • 140 gram ongezouten boter
 • 200 gram poedersuiker
 • 110 gram amandelmeel
 • 50 gram patentbloem
 • Merg van 1/2 vanillestokje
 • 120 gram eiwit (van 3-4 biologische eieren)

Voor de vulling

 • 6 theelepels aardbei-rozenjam of gewone aardbeienjam met een paar druppels rozenwater

Voor het glazuur

 • 170 gram poedersuiker
 • 1-2 aardbeien (of 1/2 theelepel aardbeienjam)
 • 1/2 theelepel rozenwater
 • Een beetje vanillemerg (1/4 stokje), of 1 theelepel vanille-extract
 • 1 eetlepel glucose of honing

Voor de garnering

 • Onbespoten rozenblaadjes of aardbeien

Smelt de boter in een kleine pan op hoog vuur. Laat koken tot de boter begint te schuimen, goudbruin wordt en een beetje begint aan te branden, haal de pan van het vuur. Voor deze cakejes is een keukenmachine ideaal (als je er geen hebt, kun je het beslag met de hand maken, maar daar heb je wel spierballen voor nodig). Doe de droge ingrediënten en het vanillemerg in de keukenmachine en meng alles goed. Giet, terwijl de keukenmachine draait, het eiwit er geleidelijk bij en meng goed door elkaar. Schenk terwijl de keukenmachine nog draait de gekaramelliseerde boter er langzaam bij, ook de aangebrande bruine stukjes van de bodem van de pan, voor extra smaak. Zet het beslag minimaal een uur in de koelkast (en maximaal een week).

Verwarm, zodra je wilt gaan bakken, de oven voor op 190 °C/170 °C heteluchtoven/ gas stand 5. Vet de siliconenvormpjes in met boterspray (gebruik je metalen vormpjes, vet die dan in met boter en bestuif met bloem). Verdeel het beslag over de vormpjes. Het moet tot ongeveer 2 cm van de bovenrand komen. Schep er bij elk een theelepeltje jam op: druk met de theelepel het beslag wat opzij en duw vervolgens de jam in het kuiltje. Wanneer je de lepel eruit haalt, vloeit het beslag over de jam. Zet de vormpjes op een bakplaat en bak 25-30 minuten totdat de geur onweerstaanbaar is en de cakejes stevig aanvoelen (in dit geval kun je alleen de randen testen, omdat het midden door de jam inzakt). Leg een groot stuk bakpapier boven op de vormpjes, leg daar een bakplaat op en keer het geheel voorzichtig. Laat zo 20 minuten staan.

Meng de ingrediënten voor het glazuur in een kom. Prak de aardbeien een beetje, zodat het sap en de kleur vrijkomen. Het glazuur moet de textuur hebben van dikke honing, dus lijkt het te dik, voeg dan een paar druppels water toe. Haal de cakejes uit de vormpjes en laat helemaal afkoelen op een rooster voor je het glazuur erover schept of spuit. Laat het glazuur langs de zijkanten druipen en hard worden. Je kunt elk cakeje versieren met een paar verse onbespoten rozenblaadjes of een aardbei. De cakejes blijven bij kamertemperatuur 2-3 dagen lekker zacht.

Uit: Honey & Co - Ons bakboek - Sarit Packer, Itamar Srulovich


Views

54

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

53

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Deze tool bespaart reisjunks wellicht heel wat geld

Tot wel drie jaar terug kun jij snel bekijken of je nog recht hebt op enige vorm van compensatie.

Foto van 'Daisy Heyer'

Ben jij een verfent reiziger? Dan heb je wellicht al één of meerdere keren meegemaakt dat jouw vlucht vertraging heeft gehad. Erg vervelend, maar veel mensen weten niet dat het heel goed kan zijn dat jij best een leuk bedragje terug kunt krijgen voor die vertragingen. En er is nu een tool die jou daarbij kan helpen!

Met AirHelp kun je je trips van de afgelopen drie jaar visueel in kaart brengen en tegelijkertijd zien voor welke vluchten je compensatie kunt claimen. Daarmee is het de eerste tool ter wereld waarbij dit zo makkelijk kan.

Kaart met routes

De tool werd 17 januari gelanceerd en brengt voor jou in kaart op hoeveel compensatie je recht hebt vanwege vertraagde en/of geannuleerde vluchten in de afgelopen drie jaar. De tool toont ook een kaart met vliegroutes die jou als reisjunkie zijn afgelegd. En die kun je dan weer direct delen op social media. Door historische vluchtgegevens en geboekte vluchten te analyseren, creëert de tool een kleurrijke kaart met daarin de meest recente trips, tijd doorgebracht in de lucht, aantal bezochte landen en nog veel meer weergegeven.

De technologie die de organisatie gebruikt moet consumenten bewust maken van hun rechten, waarvan ze wellicht niet wisten dat ze ze hadden.

Wachten op het vliegveld... waarschijnlijk niet onbekend voor de reisjunkies onder ons. / Unsplash

Automatisch nieuw bericht

De tool is beschikbaar op de AirHelp website en de mobiele app, Wie de functie eenmaal heeft gebruikt krijgt automatisch een melding wanneer zich een nieuw recht op compensatie wegens een verstoorde vlucht voordoet.

„Vliegpassagiers meer bewust maken van hun rechten en nieuwe mogelijkheden aanboren om op te komen voor de rechten van vliegpassagiers is altijd al onze prioriteit geweest,” zegt AirHelp CEO en mede-oprichter Henrik Zillmer.

„Meer dan negen miljoen vliegpassagiers wereldwijd hebben jaarlijks recht op compensatie wegens een verstoorde vlucht. Helaas weten de meeste reizigers niet wat hun rechten zijn of hoe ze hun recht kunnen halen. Onze nieuwe tool produceert daarom niet alleen deelbare content voor social mediagebruikers, maar meldt ook automatisch wanneer zich nieuwe opeisbare claims voordoen. We verheugen ons erop om nog meer reizigers te informeren over hun rechten op een leuke, interactieve manier met de laatste technologie.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_468c322d48eba014a8ae9d6ce009af0712f84083_avatar

Views

96

Vegan Life #3: Trap niet in deze instinkers
Likeability of 5

Vegan Life #3: Trap niet in deze instinkers

Vegan Instink

Foto van 'Suzanne den Toom'

In dit deel van de serie Vegan Life kun je lezen welke producten dierlijke ingrediënten bevatten waar je dat niet zo snel van zou verwachten. Wist jij bijvoorbeeld dat aan veel soorten paprikachips melkpoeder wordt toegevoegd?

E-nummers
Etiketten van producten uitpluizen in de supermarkt is voor veganisten een must. In veel producten zitten verborgen dierlijke ingrediënten waar je op het eerst gezicht niet aan zou denken. Gelukkig wordt het lezen van etiketten iets makkelijker gemaakt voor dat allergenen dik gedrukt moeten worden, denk hierbij aan melk en ei. Zie je dat staan dan hoef je al niet verder te lezen: het product is niet veganistisch. Let wel, veel dierlijke ingrediënten gaan schuil onder andere benamingen of E-nummers. Zo wil je E120 vast liever vermijden aangezien dat van schildluizen wordt gemaakt. Maar ook E901 dat voor bijenwas staat en E904 dat schellak is. Schellak wordt verkregen door het opkoken van de stof die lakschildluizen produceren. Lastig te onthouden al die nummers? Gelukkig heeft de Nederlandse Vereniging Voor Veganisme daar een handig lijstje van gemaakt. Print 'm uit en bewaar in je portemonnee, of sla 'm op op je telefoon.

Melk in paprika chips dus? Jazeker, bij de chips van de meeste merken is dat het geval. Maar er zijn nog meer vegan instinkers:

 • veel soorten brood zijn niet geschikt voor veganisten: ze bevatten L-cysteïne dat vaak uit vogelveren wordt gehaald, deze stof wordt gebruikt als weekmaker. En veel soorten vooral wit en zacht brood bevatten melk.
 • aan sommige alcoholische dranken en vruchtensappen worden dierlijke stoffen toegevoegd. Zo wordt er soms albumine uit eiwit of gelatine gebruikt bij het brouwen van bier en maken van wijn en vislijm gewonnen uit de blaas van vissen om dranken helder van kleur te maken. Om wijn, bier en vruchtensappen minder troebel te maken worden deze geklaard, hierbij worden vaak verse eiwitten gebruikt en soms ook gelatine.
 • in sommige bakjes met verse olijven zit melkeiwit en/of lactose
 • sommige verse fruit- en groentesoorten worden van een laagje voorzien waarvan de afkomst dierlijk kan zijn zoals bijenwas of schellak
 • gele rijst bevat melk
 • lactose in kruidenmixen
 • in de meeste soorten beschuit zit ei en in sommige crackers melk(poeder) zoals Wasa Lichtgewicht en Cracottes
 • Aan Rivella wordt melkserum toegevoegd en in veel soorten ijsthee honing
 • en nog veel meer producten. Het is opletten, maar na een tijdje ontwikkel je een derde oog voor het herkennen van dierlijke producten en kies je met gemak een minstens zo lekkere vervanger uit. Zolang je er voor open staat en je erin wil verdiepen is veganisme een verrijking!

Ook aan cosmetica en verzorgingsproducten zijn vaak dierlijke stoffen toegevoegd, zoals tandpasta en haarwax. Raadpleeg deze pagina om te zien welke producten geen dierlijke bestanddelen bevatten.

Vegan fabels
Rondom veganisme bestaan heel veel fabels. Om er een paar te noemen:

VEGANISTISCH ETEN IS ONGEZOND
Een absolute fabel: het is juist hartstikke gezond. Hierbij geldt wel dat net als bij elk voedingspatroon van belang is dat je dieet evenwichtig is. Zorg dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt en probeer te veel aan vet en suiker bijvoorbeeld te mijden. Het voedingscentrum adviseert minder dierlijke producten te eten en dat is niet voor niets! Door plantaardig te eten verminder je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.

JE LOOPT EEN TEKORT AAN EIWITTEN OP
Absoluut niet waar. Veel mensen denken nog altijd dat eiwitten alleen uit dierlijke producten zoals eieren, kwark en kip gehaald kan worden. Maar ook plantaardige voeding is eiwitrijk. Goede bronnen van eiwit zijn bijvoorbeeld linzen en kikkererwten maar ook havermout en soja producten.

DOOR VEGANISTISCH TE ETEN VAL JE AF
Dit is absoluut niet zo en dat ligt helemaal aan jezelf. Eet je te grote porties dan zal je ook met een veganistische leefwijze niet afvallen. Hetzelfde geldt voor wat je eet want je kunt ook behoorlijk slecht eten als veganist, denk aan borrelnootjes, chips, friet, pannenkoeken: die zijn als plantaardige variant absoluut niet per se minder vet of ongezond!

VEGANISME IS EEN HYPE
De aantallen stijgen: volgens de laatste schattingen zijn er momenteel meer dan 100.000 veganisten in Nederland. Dat zijn er véél, heel veel. En die zijn dat allemaal geworden vanwege een hype? Nee. Steeds meer mensen kunnen en willen niet meer wegkijken van de vreselijke misstanden in de bio-industrie en willen niets meer te maken hebben met het systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp. Ook spelen zorgen om het milieu een grote rol in het kiezen voor een voedingspatroon zonder dierlijke ingrediënten. De opwarming van de aardige staat in direct verband met het consumeren van vlees. De veehouderij veroorzaakt namelijk de grootste uitstoot van broeikassen zoals CO2.

VEGANISME IS MINDER LEKKER
Ik kan je na bijna een jaar veganistisch leven verzekeren dat ik nog nooit zo lekker en gevarieerd heb gegeten als het afgelopen jaar. Echt! Hoewel er zoals je hierboven kon zien veel producten af vallen die je als veganist tot je kunt nemen, blijft er zoveel over. Je zult merken dat je steeds creatiever wordt in de keuken en andere smaken zult ontdekken!


likewow
user_a486e899b431b1b4cdb0a75b3c663a0230ce443e_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+

Recept: Panettone

Recept: Panettone

Foto van 'Dagblad Metro'

Panettone

Wat is het?

Italiaanse briochecake, gevuld met gekonfijte vruchten en rozijnen, en op smaak gebracht met rum.

Kenmerken

Gewicht: 500 gram

Grootte: 20 x 25 centimeter doorsnee

Kruim: zeer compact, sappig

Benodigd materiaal

Keukenmachine met deeghaak

Grote panettonevorm (inhoud 600 gram)

Spuitzak

Bereidingstijd

Voorbereiding: 45 minuten

Rijstijd: 4 uur (1 uur eerste rijs en 3 uur narijs)

Rusten: 2 nachten

Baktijd: 45 minuten

Dit moet je leren

Kneden

Doorslaan

Tot een bol vormen

Variant

Kleine panettones: vorm stukken deeg van ongeveer 80 gram tot een bol en reken 25 minuten baktijd.

Optie zonder desem

Voor een bereiding zonder vloeibare desem, voeg 5 gram verse bakkersgist extra toe en 20 ml water.

Tip

Als de vruchten niet alle rum hebben opgenomen, laat ze dan uitlekken voordat je ze door het deeg mengt.

Het is klaar

Wanneer de panettone mooi goudbruin is.

Bewaren

1 week goed ingepakt in plasticfolie.

Voor 1 panettone

Deeg

 • 180 gram patentbloem T45
 • 50 gram volle melk
 • 40 gram suiker
 • 3 gram zout
 • 5 gram verse bakkersgist
 • 50 gram vloeibare desem (blz. 20)
 • 3 eidooiers
 • 60 gram boter

Vruchten

 • 35 gram rozijnen
 • 70 gram gekonfijte sinaasappels
 • 15 milliliter rum

Panettonemengsel

 • 90 gram suiker
 • 25 gram pralinettes
 • 15 gram meel
 • 1 eiwit

Afwerking

 • 30 gram amandelschaafsel

Bereiding

2 dagen van tevoren

 • Doe de rozijnen, de gekonfijte sinaasappels en de rum in een kom en laat ze een nacht weken.

1 dag van tevoren

 • Kneed in de keukenmachine het meel, de volle melk, de suiker, het zout, de verkruimelde gist, de vloeibare desem en de eidooiers gedurende 6 minuten op gemiddelde snelheid. Meng de in dobbelsteentjes gesneden boter erdoorheen en laat de keukenmachine op dezelfde stand draaien tot het deeg loslaat van de wand van de kom.
 • Voeg de geweekte vruchten toe en kneed op stand 1 tot ze goed zijn opgenomen.
 • Doe het deeg in een roestvrijstalen kom, dek af met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plaats (25‑28 °C) rijzen.
 • Sla het deeg door, doe het terug in de roestvrijstalen kom, dek luchtdicht af met contact en zet een nacht in de koelkast.

De dag zelf

 • Vorm het deeg tot een bol en leg die in de panettonevorm.
 • Zet 3 uur afgedekt met een theedoek op een warme plaats (25‑28 °C) voor de narijs.
 • Verwarm de oven tot 180 °C. Maak het panettonemengsel: meng de suiker, de pralinettes en het meel in een roestvrijstalen kom. Voeg het eiwit toe en roer tot er een goed homogeen mengsel ontstaat.
 • Schep met een lepel het mengsel over de bovenkant van de panettone. Bestrooi met amandelschaafsel. Bak 45 minuten.

Uit: Kookschool Brood en Banket - Rudolphe Landemaine


Views

68