Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 9 mei 2017 / 12:38 uur

Leuk of lelijk? Kleding gemaakt van de Ikea-tas

Wie kent ‘m niet, de iconische blauwe tas die je na een middagje shoppen bij het Zweedse woonwarenhuis helemaal vol kan proppen met geurkaarsen en andere (broodnodige) zaken.

Maar behalve functioneel zijn, heeft de grote zak sinds kort een heel nieuw doel: dat van mode-item…

Plagiaat van Balenciaga

Het begon allemaal toen modemerk Balenciaga in april met de ‘Arena Extra-Large Shopper Tote Bag’ kwam. Een blauwe rakker die als twee druppels water op de Frakta van Ikea lijkt. Zelfde formaat, zelfde koningsblauwe kleur, zelfde hengsels. Er zijn slechts een paar verschillen: die van Balenciaga is van leer en mist het Ikea-logo. Hij is bovendien een tikkeltje duurder, met een prijskaartje van 2145 dollar (1995 euro). De Frakta heb je al vanaf 50 cent.

View this post on Instagram

@Balenciaga bag $2,145 Vs @Ikea $0.99. Something tells me the designers at Balenziaga have never popped out for a Billy bookcase and ended up with an arm full of Lacks! #meanwhileinfashion #Frakta #ArenaExtraLargeShopperToteBag

A post shared by Meanwhile In Fashion (@meanwhile_in_fashion) on

Ikea kon smakelijk lachen om de onverwachte copycat en kwam dan ook met een gevatte reactie, in samenwerking met het Zweedse ACNE. In de Instagrampost leggen ze uit hoe je kunt weten of je met een echte Ikea-tas te maken hebt:

https://www.instagram.com/p/BTT6BfTAJhc/

De mensen achter Balenciaga hebben tot op heden nog geen reactie gegeven over het idee achter het ontwerp.

Andere creaties

Ondertussen is de Frakta voer voor mode-inspiratie, nu de koningsblauwe zak óók is omgetoverd tot een paar schoenen, een trui, een niet erg comfortabel uitziend stringetje (waarom?!), een pet en misschien wel de meest handige van het stel: een bloempot.

View this post on Instagram

FRAKTA is on fire 🔥 #IKEA #frakta @lauragarciaphotography / Corset by @hollydots 💕

A post shared by maybe yes, maybe no (@maybeyesmaybenomag) on

https://www.instagram.com/p/BT1oE1UFfa0/

https://www.instagram.com/p/BTucbx2l9HC/

Uit deze bijzondere creaties blijkt maar weer dat je mode ook met een flinke knipoog kunt benaderen, en dat voer voor collecties in alle hoeken te vinden is. Dat bewijst ook Jeremy Scott. Hij is de creative director van Moschino, heeft zijn eigen label en is misschien wel de koning van de gekke ideeën. Zo ontwierp hij een Barbie-collectie, maakte hij kleding in de sfeer van de McDonald’s en liet hij zich inspireren door niemand minder dan Spongebob:

Foto: Getty

View this post on Instagram

Moschino collection 🎨🖌 #moschino #moschino2014 #moschinospongebob #spongebob #style #fashion #fashionillustration #illustration #draw #drawing #paint #painting #art #instaart #runway #рисую #мода #стиль

A post shared by 🎀 Ксения Савостьянова 🎀 (@kseniyasavostyanova) on

View this post on Instagram

MOSCHINO'14 BAGS ✖️ LE77

A post shared by Le77⚡️Moscow Concept Store (@le77store) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leuk of lelijk? Kleding gemaakt van de Ikea-tas
Sluiten