Metro
Metro Lifestyle 19 apr 2017 / 16:05 uur

Vrouw overwint anorexia en wordt bodybuilder

Laten we vooropstellen: het is een hele overwinning wil je een eetstoornis als anorexia achter je laten. De Britse Nicola King deed er nog een schepje bovenop: ze werd prijswinnend bodybuilder.

King won onlangs een van de grootste bodybuildingwedstrijden van het Verenigd Koninkrijk in de categorie ‘beste transformatie’. En da’s geheel terecht, als je weet waar Nicola vandaan komt. De 24-jarige woog namelijk een paar jaar geleden nog geen 25 kilo.

Nicola kreeg te horen dat ze niet lang te leven had: haar organen zouden één voor één uitvallen. Dat begint met de lever en de darmen en eindigt met het hart. Haar familie was op aanraden van de artsen al bezig met afscheid nemen. Het was klaar. Maar na drie weken lang gedwongen sondevoeding, gebeurde er een wonder. Nicola krabbelde langzaam maar zeker op. Metro sprak met deze bijzondere bodybuilder.

Wanneer begon je eetstoornis?
„Ik begon maaltijden over te slaan toen ik een jaar of 16 was. Ik had zo mijn problemen en werd geobsedeerd door controle. Mijn eetpatroon kon ik naar mijn hand zetten, op eten had ik die controle. Langzaam maar zeker kreeg anorexia steeds meer een grip op me. Het werd de kern van het probleem. Ik verloor mezelf. Je kunt het vergelijken met huiselijk geweld. Diep van binnen wil je bij je partner weg, maar je kunt het gewoonweg niet. In december 2010 werd ik uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis.”

Hoeveel woog je op je absolute dieptepunt?
„Nog geen 25 kilo. Ik kwam terecht op de intensive care en kreeg ik vloeibaar voedsel toegediend. Ik probeerde het slangetje er vaak uit te halen. Ik wilde het niet meer. Ik was doodsbang voor hulp en voor mijn ziekte en wist niet meer wat goed en slecht was. Ik had het gevoel dat ik ‘toch’ al op het randje van de dood bungelde en het geen zin meer had.”

Wat kreeg je van je doktoren te horen?
„In 2012 hebben de artsen mijn familie verteld dat het tijd was om afscheid te nemen. Ze dachten dat ik de nacht niet zou overleven. Ik werd van de intensive care afgehaald en naar een ander ziekenhuis gebracht. Wonder boven wonder leefde ik de volgende ochtend nog. In 2013 besloot ik mijn queeste voor beterschap alleen door te zetten. Ik besloot naar Mexico en Amerika te gaan en ik heb met de dag geleefd. Het was pijnlijk, het was doodeng. Maar ik wilde koste wat kost mijn leven terug.”

Hoe ben je uiteindelijk in de sportschool beland?
„Van 2013 tot 2015 zat ik nog vol in mijn (langzame) herstelperiode. Vanaf 2015 ben ik begonnen met trainen. Het werd een fysieke therapie. Ik werd gelukkig van sporten, ik voelde me vrij. Zodra ik begon, wist ik meteen dat dit iets was dat heel belangrijk voor me ging worden. Tijdens mijn ziekte kreeg ik vaak te horen dat dingen niet meer kon doen. Met sporten kon ik bewijzen wat ik wél kon. Ik maakte niet alleen mezelf, maar ook mijn familie trots. Zij hebben ooit afscheid van me moeten nemen. Zover mocht het nooit meer komen. Het werd tijd voor een nieuwe Nicola.”

Kun je stellen dat je anorexia echt hebt ‘overwonnen’?„Ik vind het nog steeds moeilijk om aan te voelen dat ik honger heb, dat is iets wat ik lang heb onderdrukt. En dat zal ook zeker nog wel even duren. De reis op weg naar herstel is een barre tocht en duurt erg lang. Een ding weet ik zeker: ik wil nooit meer terug naar toen. En ik hoop met mijn verhaal anderen weer te kunnen inspireren.”

Wat eet je nu, als bodybuilder?
„Omdat ik nu in de competitie zit, verandert mijn dieet continu. Maar ik eet erg veel maaltijden gedurende de dag. Of dat eng is? Ik vertrouw op het proces omdat ik weet wat mijn doel is.”

https://www.instagram.com/p/BSY8TO-FlEV/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw overwint anorexia en wordt bodybuilder
Sluiten