Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Lifestyle 7 apr 2017

Is kleding uit een 3D-printer de toekomst?

Het lijkt op iets dat uit de toekomst moet komen. Die toekomst blijkt dichterbij dan we denken. Adidas is de eerste die met een nieuwe 3D-printtechniek zolen op maat kan printen. De nieuwe schoen heet de Futurecraft 4D en werd vrijdag gepresenteerd.

Adidas lanceerde deze week de nieuwe sneaker met de zool die geprint is met een 3D-printer. Het plan is om de nieuwe zolen volgend jaar al in massaproductie te nemen. Het Duitse merk wil daarmee de mode-industrie sneller veranderen en meer producten op maat maken. Wil je dus een roze zool met een eigen patroon, dan wordt dat straks mogelijk.

Goedkoper

Ook wordt het met deze methode makkelijker om kleine hoeveelheden in productie te nemen. Nu wordt er vaak heel veel geproduceerd omdat het goedkoper is dan slechts een paar schoenen laten maken. Er komen daarnaast nog meer limited edities van schoenen én de zolen kunnen op maat worden gemaakt, zodat ze naar je voet vormen en precies op je gewicht zijn berekend.
Concurrenten Nike, Under Armour en New Balance zijn ook al een tijdje aan het experimenteren met 3D-printers, maar tot nu toe hebben die alleen nog prototypes en zolen die speciaal voor atleten zijn ontworpen. Dat komt omdat de gewone 3D-printers te langzaam en te duur zijn.

Start-up

Dat probleem is opgelost door Carbon, een start-up uit Sillicon Valley. Ze hebben een techniek ontwikkeld waardoor de 3D-printer met lichter materiaal kan werken dat toch sterk genoeg is.
Ook modeontwerpers en winkels zijn aan het experimenteren met kleding op maat, maar dan gemaakt door een 3D-printer. Kwaliteit, duurzaam, kleding op maat én geen sweatshops meer, is de prognose. Het is nog lang niet overal te doen, maar in Boston en sinds kort ook in Berlijn staan er speciale 3D-printers. Deze printers ‘breien’ razendsnel een kledingstuk voor je.
Het label Ministry of Supply uit Boston heeft inmiddels al standaard een 3D-printer in het pand staan, weet QZ. Het bedrijf denkt dat dit de toekomst van kledingwinkels wordt, je producten worden ter plekke gemaakt. Het zorgt ervoor dat mensen weer naar de winkel komen, omdat het een beleving is.

Standaard maten

Op dit moment kunnen klanten van het merk alleen nog kiezen uit standaard maten, wél kun je zelf de kleuren en patronen voor je nieuwe kleding uitzoeken. In de toekomst hoopt Ministry of Supply dat het ook mogelijk wordt om kleding op maat te maken. Daar wordt in elk geval hard aan gewerkt op dit moment.
Adidas kan dat al wel: door middel van een bodyscan worden je maten opgemeten en wordt kleding precies naar jouw lichaam gemaakt. Goedkoop is het niet: voor een trui betaal je 200 euro. Wel is je trui binnen vier uur gemaakt, gewassen, gedroogd en precies naar jouw wensen gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Is kleding uit een 3D-printer de toekomst?
Sluiten