Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Lifestyle 10 apr 2017
Leestijd: 5 minuten

8 keer relaxen met dieren

Dieren aaien of er zelfs maar naar kijken werkt al ontspannend. Yoga, massage en mindfulness ook. Dus wat gebeurt er als je dit combineert? Juist, totale ontspanning. Metro zet een paar opties op een rij.

Mindfulness met katten

Yoga met katten is veel gezelliger. Foto: Sterling College/ Flickr.com
Yoga met katten is veel gezelliger. Foto: Sterling College/ Flickr.com

Een vol hoofd, een gespannen lijf, stress vanwege deadlines, ruzies of liefdesverdriet: een kat heeft er weinig last van. Een kat heeft helemaal nergens last van namelijk, volgens de eigenaren van Kattencafé Poeslief in Groningen. Volgens hen kun je van katten leren ’hoe het is om te leven zonder stress’. Binnenkort kun je dat ervaren tijdens de Catfulness-cursus. Mindfulness-trainer Karst leert je via aandachts- en ademhalingstechnieken hoe je meer afstand kunt nemen tot jezelf, en hoe je beter en dieper kunt ontspannen. Alles met de knorrende katten Cooper, Tammo, Sam, Mees, Tommy, Doris, Lotus en Minet om je heen natuurlijk.

GeitenYoga

Yoga met geitjes op de geitenboerderij. Foto: Yogalesje.nl
Yoga met geitjes op de geitenboerderij. Foto: Yogalesje.nl

Op Geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos kun je elke zaterdagochtend je hoofd leegmaken tijdens een les GeitenYoga. „De geitjes zijn nieuwsgierig en eigenwijs. Tegen zoveel schattigheid is geen enkele spanning in je lichaam bestand”, zegt bedenkster Brenda Bood. „De interactie met de geiten zorgt voor een yogales met veel plezier en speelsheid waarin het compleet in het ‘nu’ zijn gemakkelijk gaat door de omgeving van de boerderij.” Door de aanraking met een dier maakt je lichaam ook nog eens het zogenaamde knuffelhormoon aan (oxytocine) waardoor je lichaam zich vanzelf ontspant.

Varkensmassage

Varkens zijn ontzettend knuffelbaar. Foto: ANP
Varkens zijn ontzettend knuffelbaar. Foto: ANP

Bij Het Beloofde Varkensland in Amstelveen snijdt het mes aan twee kanten. Niet alleen de mens wordt rustig van de varkensmassage die je hier kunt geven, maar het varken zelf heeft er ook baat bij. Eigenaar Dafne Westerhof begon met het masseren van de uit de bio-industrie geredde big Aagje. Het „neurotische, zenuwachtige beestje” werd steeds rustiger van de ’klassieke massage’. Aagje is inmiddels een zeug van 4 jaar, maar Dafne masseert haar nog steeds. En anderen mogen dat ook. Het masseren heeft „een goed en kalmerend effect” op de masseur. „Het bijzondere van deze varkensmassage is het intens fysieke contact dat je met de varkens hebt. Ze kunnen zich schaamteloos overgeven. Varkens kunnen genieten als geen ander.”

Mindfulness met honden

Met een hond naast je ervaar je minder stress. Foto: ANP
Met een hond naast je ervaar je minder stress. Foto: ANP

„Dieren leven in het hier en nu, zijn vaak nieuwsgierig, hebben geen (voor)oordelen en accepteren datgene wat er is. Zij kunnen een geweldige leermeester zijn om ons te leren om in het hier en nu te focussen en gewoon ’te zijn’.” Dat stelt Pets4care dat mindfulness-sessies geeft met honden. Je gaat tijdens de workshop naar buiten met je eigen hond. Hij of zij helpt jou om aandacht te leren ontwikkelen voor innerlijke en uiterlijke ervaringen. „Die aandacht wordt gestimuleerd door een niet veroordelende houding van nieuwsgierigheid, acceptatie, vriendelijkheid en openheid.”

Koeien knuffelen

Van de trage hartslag van een koe word je ontspannen. Foto: Boerderijrecreatie
Van de trage hartslag van een koe word je ontspannen. Foto: Boerderijrecreatie

Op veel verschillende plekken kun je terecht voor het knuffelen van koeien. Boerderijrecreatie ligt aan het Tjeukemeer in Friesland en laat jou in de wei ontspannen met de Sjoukje, Hiltsje, Baukje, Bertha of Sytske. Volgens de betrokken boeren genieten niet alleen de koeien van het knuffelen, maar heeft de regelmatige ademhaling en de lage hartslag van een koe een bewezen ontspannen effect op de mens. „Alles bij elkaar zorgt ervoor dat u een heerlijk ontspanningsgevoel zult ervaren”, valt te lezen op de website. „Bij het koeknuffelen gaat u terug naar uw eigen basis en moet u communiceren op een andere manier dan dat u gewend bent. U zult ervaren dat overgeven aan een groot dier moeilijk is. Maar wanneer u daar overheen stapt, is het een ervaring om nooit te vergeten.” Om je helemaal over te kunnen geven aan het ’koeknuffelen’ krijg je boerenkledij aan.

Yoga met paarden

Yoga met paarden gebeurt wereldwijd. Foto: Louis/ Flickr.com
Yoga met paarden gebeurt wereldwijd. Foto: Louis/ Flickr.com

Therapeutisch paardrijden. Het bestaat en het is bewezen effectief. In Nederland bestaat daarom sinds 2001 de opleiding Equitherapie, helpen met paarden, volgen. Op verschillende plekken kun je inmiddels dan ook yoga of mindfulness op en naast paarden beoefenen. Het paard als co-therapeut, zeg maar. Zoals bij De Vertakte Boom in het Brabantse Bakel. Bij deze vorm van yoga richt de aandacht zich op de lichaamsbeleving en ademhaling, waarbij „de zintuigen in de nabijheid van het paard op een bijzondere manier worden aangesproken”. „Dit bevordert het gevoel van rust en ontspanning”, aldus de gediplomeerde eigenares. Een paard reageert altijd onmiddellijk en spiegelt ons doen en laten waar wij veel van kunnen leren.

Knuffelen met eendjes en kippen

Ook eenden maken een knuffelhormoon bij je los. Foto: Viewminder/Flickr.com
Ook eenden maken een knuffelhormoon bij je los. Foto: Viewminder/Flickr.com

Voor iedereen die van knuffelen houdt en zich niet wil laten beperken tot een koe of een varken is er De Knuffelboerderij in Uddel. Hier staan niet alleen knuffelbare koeien, maar mag je alles aaien wat er rondscharrelt. Op de boerderij zijn paarden, pony’s, koeien en kalfjes, verschillende soorten kippen, pauwen, honden, poezen, eenden, soms kuikentjes en natuurlijk een paar wollige konijnen. Veel dieren lopen of vliegen rond op het erf en de meesten zijn te aaien. Het knuffelhormoon draait hier overuren.

Wandelen met alpaca’s

Alpaca's spiegelen jouw gedrag. Foto: ANP
Alpaca's spiegelen jouw gedrag. Foto: ANP

In Nederland zijn er twee plekken waar je kunt wandelen met alpaca’s: in Drenthe (AlpacaOord) en in Vught (Alpacahoeve). Alpaca’s spiegelen jouw gedrag, dus tijdens een wandeling word je gedwongen om rustig te zijn en de stress van het dagelijks leven even los te laten. Anders krijg je de alpaca niet in beweging. „Als je gestrest ben, voelt het dier dat gelijk en dan loopt hij gewoon niet mee”, zei Kevin Hamstra van het AlpacaOord eerder tegen Metro. „Zolang jij ontspannen bent, is de alpaca het ook en dat is heel goed voor de mens.” Dat het aanslaat is te zien aan de wachtlijst waarmee ze werken. Tot en met half juni zijn ze volgeboekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
8 keer relaxen met dieren
Sluiten