Evie Westland
Evie Westland Lifestyle 10 mrt 2017

Waarom je beter niet met make-up op kunt sporten

Direct na werk een rondje hardlopen of je ’s ochtends vroeg in het zweet werken in de sportschool? Je doet er goed aan om wel even je make-up van je gezicht te halen of om te wachten met het opdoen ervan.

Het lijkt misschien een trend om er op je mooist uit te zien tijdens een sportsessie, maar de waarheid is dat het desastreus is voor je huid. Make-up dragen tijdens het sporten verstopt namelijk je poriën en kan ontstekingen in je huid veroorzaken, schrijft Metro UK.

Verstoppingen en blokkades

De krant sprak met dermatoloog Andy Millward over de vraag of en waarom sporten met make-up op zo slecht voor je huid is. „In tegenstelling tot huidverzorgingsproducten, is make-up ervoor gemaakt om op de oppervlakte van je huid te blijven”, aldus Millward. Als de huid warmer wordt, neemt het meer producten op, waardoor ook de make-up makkelijker wordt geabsorbeerd. Dit kan zorgen voor verstoppingen en blokkades in de poriën.”

Uiteindelijk kan dat leiden tot ontstekingen, mee-eters en acne – zeker als je een huid hebt die gevoelig is voor acne.

Droge huid

Naast acne, mee-eters en ontstekingen, ligt er nóg een mogelijk huidprobleem op de loer: een droge huid. Door het dragen van mak-up kan het zweet geen uitweg vinden, waardoor het als het ware tegen de huid aan blijft plakken. Dat kan weer zorgen voor irritatie en het vergroten van de poriën.

Eigenlijk is het simpel: iedere keer dat je sport met make-up op, sluit je afvalstoffen op in je huid. Uiteindelijk wordt deze doffer en grijzer. Gelukkig geeft Metro UK ons ook nog drie tips mee hoe je wél goed voor je huid kunt zorgen tijdens het sporten.

1. Reinig je huid vóór het sporten met make-upremover of micellair-water en een watje. Vochtige doekjes zijn meestal niet goed voor de huid: die wrijven het vuil vaak juist naar binnen.
2. Gebruik een crème met SPF als je buiten gaat sporten.
3. Gebruik een hydraterend serum na het reinigen van de huid, zodat de huid gehydrateerd en beschermd blijft tijdens het sporten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom je beter niet met make-up op kunt sporten
Sluiten