Noorwegen verkozen tot gelukkigste land ter wereld

20 maart 2017 om 18:14Steven Musch
Noorwegen verkozen tot gelukkigste land ter wereld
Foto Barbara Gindl/AFP

Het is er misschien koud, maar dat weerhoudt de Noren er niet van om blij te zijn. Noorwegen is maandag verkozen tot het gelukkigste land ter wereld. Dat blijkt uit het World Happiness Report 2017 van de Verenigde Naties.

Vorig jaar stond het land nog op de vierde plek. Na Noorwegen volgen Denemarken, IJsland, Zwitserland en Finland. Nederland staat op de zesde plaats, gevolgd door Canada en Nieuw-Zeeland.

„De top vier landen scoren allemaal hoog op alle belangrijke factoren die geluk ondersteunen: zorg, vrijheid, vrijgevigheid, eerlijkheid, gezondheid, inkomen en goed bestuur”, aldus de samenvatting van het rapport.

De top tien landen zijn allemaal ontwikkelde en welvarende landen, maar volgens het rapport is welvarendheid niet de enige factor die ertoe doet.

Sociale vangnetten

De Verenigde Staten staan op de veertiende plek op de lijst, omdat er weinig sociale vangnetten zijn en relatief veel corruptie, vergeleken met de top tien landen.

China heeft de afgelopen decennia een snelle ontwikkeling doorgemaakt, vooral op economisch vlak, maar dat vertaalt zich niet tot meer geluk. In de afgelopen 25 jaar is het land niet gelukkiger geworden. China staat op de 79e plek.

De premier van Noordwegen Erna Solberg reageerde blij op de uitslag. Hij noemde het een ‘prettige bevestiging’. „Jarenlang stond Noorwegen achter Denemarken op de lijst. Dat vertelde ik vaak in speeches tijdens diners. Nu moet ik een nieuwe speech bedenken.”