Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 7 feb 2017 / 17:49 uur

Noor kreeg 30 dates voor haar verjaardag

Je bent single en wordt dertig. Wat je voor je verjaardag wilt hebben? De nu 34-jarige Noor Spanjer vroeg dates en kreeg er dertig. „Het was geen goed bewaard geheim dat ik single was.”

Nadat haar lange relatie op de klippen liep, besloot Noor het over een andere boeg te gooien. „Ik had veel vrienden om me heen die nogal ontevreden waren over hun leven als single. Ze vonden dat ze niet genoeg dates hadden, of ze deelde niks met de persoon omdat de date te ver afstond van hun eigen leven. Ik besloot het anders te doen: mijn vorige vriendjes waren mannen die ik had ontmoet in mijn sociale kringen. Ik heb veel leuke vrienden die ook weer leuke vrienden hebben. Het leek me slim juist die groep aan te boren.” De dates die daarop volgden bleken prima inspiratie voor een boek, dat vandaag in de winkels ligt.

Zo gezegd, zo gedaan. Noor kreeg dertig briefjes met dito telefoonnummers. De mannen werden vanzelfsprekend ingelicht dat de jarige contact met ze zou opnemen. Noor: „Ik hou wel van een experiment op z’n tijd en nu had ik gewoon een voorraad mannen.” Noors vrienden waren over het algemeen enthousiast toen ze haar opmerkelijk plan voor het eerst hoorden. De één vond het geniaal, de ander verklaarde haar voor gek. Eén van haar vrienden was van mening dat je de liefde niet zo kon sturen, maar daar was Noor het niet helemaal mee eens. „Ten eerste ging het me niet om liefde vinden, maar om het daten zelf. Natuurlijk heeft een date altijd potentie om meer te worden, maar ik geloof niet in ‘de ware’. Daten zelf kan ook gewoon leuk zijn.”

Single zijn is geen tussenfase
In haar boek beschrijft Noor niet alleen de dates (‘ik noem ze trouwens niet allemaal, sommige waren echt heel saai’), maar ook hoe het is om single te zijn en wat dat betekent voor een vrouw als je geen 18 meer bent maar 30. Noor: „Veel tijdschriften richten zich op single zijn als een probleem, vooral bij vrouwen. Het wordt gezien als een tussenfase.” Kreten als ‘singlestress’ en ‘eenzaamheid’ worden dan ook veelvuldig gebruikt. „Alsof het leven pas ‘af’ is als je een relatie hebt. Ik heb ook ervaren hoe je eenzaam kunt zijn binnen een liefdesrelatie. Dat heersende beeld van van single zijn is maar alleen en tijdelijk, en een relatie is de gouden formule voor geluk, klopt gewoon niet.”

Met ruim de helft van haar briefjes heeft Noor een date gehad en deze dienden als inspiratie voor de dateverhalen in haar boek. Zo datete ze met een oudere man (‘ik val meestal op jongere jongens’), met wie het wel héél leuk was. „Zelf had ik ‘m nooit uitgekozen. We hebben een paar keer gedateted en zijn nu goede vrienden geworden. Daar ben ik heel blij mee.” Na een jaar intensief daten gooide ze de handdoek in de ring. „Daten kost best veel tijd, zeker als je een drukke baan hebt (Noor is hoofdredacteur van Vice-titel Broadly, red.). Op een gegeven moment had ik ook weer zin om de vrienden achter de briefjes weer meer te zien.”

Liefde gevonden?
Of Noor een geliefde heeft gevonden? Dat houdt ze liever in het midden. „Een deel van mijn boek gaat over de vraag die mensen altijd stellen aan singles: ‘en, ben je nog alleen, heb je al iemand gevonden?’ Ik zou het verfrissend vinden als het ook eens over andere relaties ging. Zoals: ‘hey, hoe gaat het met je beste vriendin?’. Ik hoop dat we eens ophouden met vrouwen een probleem aan te praten en dat dit verhaal een toevoeging en alternatief kan zijn op het eenzijdige beeld dat we van singles hebben.”

Foto: Keke Keukelaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noor kreeg 30 dates voor haar verjaardag
Sluiten