‘Fit zijn is belangrijk, maar genieten ook’

14 februari 2017 om 11:00Annemerel de Jongh
‘Fit zijn is belangrijk, maar genieten ook’
Samen met goede vriend Thomas Creemers is Anton-Jan Thijssen (l) sinds een paar weken captain van de Amsterdamse divisie van de Mikkeller Running Club. / Femmy Weijs

Bier en hardlopen, gaat dat samen? Wel als je het aan Anton-Jan Thijssen vraagt. Samen met goede vriend Thomas Creemers is hij sinds een paar weken captain van de Amsterdamse divisie van de Mikkeller Running Club. Speciaal voor liefhebbers van hardlopen en speciaalbier.

Vertel, wat is de Mikkeller Running Club precies?

Mikkeller is een Deens biermerk dat bekend staat om hun speciaalbier. Een van de oprichters van Mikkeller is een oud-atleet. Samen met een andere hardloper is hij in 2014 de Mikkeller Running Club begonnen. Zijn filosofie is: „Fit zijn is belangrijk, maar genieten ook.” Want je hebt er niets aan als je fit bent, maar er verder niets mee doet. Ze begonnen met als doel om een keer in de maand samen hard te lopen en daarna bier te drinken. Nu lopen ze twee keer per week. Inmiddels zit de Mikkeller Running Club (MRC) over de hele wereld, van Bangkok tot Berlijn en van New York tot Santiago. En sinds dit jaar dus ook in Amsterdam.

Waarom lopen en bier?

Omdat je bier kunt drinken als je hardloopt. Bier, met name speciaalbier, is een beetje een cadeautje voor jezelf. Een cadeautje kun je niet iedere dag zomaar opentrekken, dat moet je verdienen. Althans, zo zie ik het. En als je dat cadeautje dan vervolgens samen kunt verdienen, samen dat finishbier drinken, dat is het mooiste. Als je iedere dag vier bier drinkt en niet beweegt heb je een probleem. Als je iedere dag loopt, maar nooit geniet dan ook. Sinds dit jaar is er zelfs een MRC-App. Hierin houd je bij hoeveel je loopt, maar ook hoeveel biertjes je drinkt. De app vertelt je dan precies of het aantal gedronken biertjes in balans is met de gelopen kilometers. Het is natuurlijk een klein beetje een gimmick, maar het motiveert wel. Wist je trouwens dat bier een hele goede hersteldrank is voor na het lopen? Er zit een goede verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten in bier. Kun je het beste wel alcoholvrij bier drinken, want de alcohol cijfert al die positieve eigenschappen weer een beetje weg.

Hoe ben je op het idee gekomen voor de Amsterdamse versie van de Mikkeller Running Club?

Afgelopen zomer was ik in Bangkok en toen heb ik op aanraden van goede vriend Thomas Creemers meegelopen met de MRC. Hij kende de MRC uit Kopenhagen. Ik was verbaasd dat dit concept nog niet in Amsterdam was, want in Amsterdam is zowel bier als hardlopen populair. Thomas en ik stuurden een mail naar de president van de Mikkeller Running Club in Kopenhagen en we werden meteen als captains in Amsterdam gebombardeerd.

Wat gaan jullie in Nederland precies doen met de MRC?

Iedere derde vrijdag van de maand lopen we aan het begin van de avond een mooie route door Amsterdam. We eindigen bij Delirium, waar het eerste biertje van het huis is. Daarnaast willen we graag een BeerMile organiseren. De ‘biermijl’ is een wereldwijd fenomeen waarbij je vier rondjes op een atletiekbaan loopt (in totaal een mijl) en na ieder rondje een biertje drinkt. Dat is best heftig, vooral het derde en vierde rondje wanneer je drie, vier biertjes gedronken hebt. Het idee is om de BeerMile zo snel mogelijk af te leggen, dus je drinkt dat biertje ook niet rustig op. Nee dat is niet gevaarlijk, want je drinkt uiteindelijk ‘maar’ vier bier en geen vier wodka en de mensen die hieraan meedoen zijn getrainde lopers en drinken wel vaker een biertje. Daarnaast willen we een biermarathon organiseren in Amsterdam, een marathon met verschillende stops waar je biertjes drinkt, geïnspireerd op de biermarathons van de Hash House Harriors. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw komen expats over de hele wereld samen in steden om hard te lopen en bier te drinken. Van de Hash House Harriors hebben we ook onze slogan gepikt, we zijn een Drinking club with a running problem. Ze bestaan nog steeds en we zijn afgelopen week door ze benaderd dus wellicht zit er binnenkort een leuke samenwerking in.

Wie kan er meedoen?

Iedereen! Het is wel handig als je van hardlopen en bier houdt. We maken routes van 5, 10 en 15 kilometer door Amsterdam. Je kunt je inschrijven via onze Facebookpagina.

Wijnmarathon

Geniet jij meer van een goed glas wijn dan een biertje? Ook wijn wordt tijdens het hardlopen gedronken. In de Bordeaux bijvoorbeeld, daar wordt jaarlijks de Marathon du Medoc gelopen. Je loopt de normale marathonafstand (42,195 kilometer) door het glooiende landschap van de Bordeaux, maar in plaats van zoete energiedrankjes en gelletjes, vind je wijn, oesters, kaas, entrecôte en foie gras langs het parcours. Om het allemaal nog iets lastiger te maken vindt de marathon begin september plaats, in de Bordeaux dus. Temperaturen komen rond deze tijd van het jaar regelmatig boven de dertig graden uit. Wijn, oesters, heuvels, ruim veertig kilometer hardlopen en warmte. Een recept voor een groot drama, of een groot feest. Je hebt zesenhalf uur om dit culinaire sportieve spektakel te voltooien. Ga jij je er aan wagen? De volgende editie is op zaterdag 9 september, inschrijven kan vanaf maart via deze link. Kosten? 86 euro.