Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 20 jan 2017 / 13:52 uur

Krap bij kas? Zó bespaar je makkelijk geld

Het is voor veel mensen één van de goede voornemens: dit jaar eindelijk eens geld besparen of van de schulden afkomen. Maar dat kan nog knap lastig zijn.

Metro sprak met bespaarexpert Lida Buis van budgetcoach.nl, die je een paar tips geeft. Wie weet kan jij dan binnenkort wel die vakantie van je dromen boeken, of die tas kopen die al eeuwen op je verlanglijstje staat.

Check je kosten

Lida Buis legt uit dat er bij haar in de praktijk vooral mensen met schulden langskomen. „We gaan samen met deze mensen een lijst af en proberen zo te ontdekken waar het geld naartoe gaat. In veel gevallen hebben mensen geen flauw idee dat ze eigenlijk geld over zouden moeten hebben elke maand.”

Krap bij kas? Zó bespaar je makkelijk geld
Foto: Colourbox

Lida tipt dat het verstandig kan zijn om eens in de tijd je financiën eens goed onder de loep te nemen. „Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar alles waarop je geabonneerd bent. Zitten daar dubbele verzekeringen tussen? Of tijdschriften die je toch niet leest? Zeg het abonnement dan op. Dat kan je op jaarbasis veel schelen.”

Handig: huishoudgeld

Als je eenmaal weet wat je per week te besteden hebt, is het volgens de budgetcoach handig dit geld te pinnen. „Stop het geld in je portemonnee: daar moet je het die week mee doen. Wees wel streng voor jezelf en houd je aan dit weekbedrag.”

Wil je toch liever blijven pinnen? De app van AFAS laat je in één oogopslag zien waar je geld naartoe gaat.

Nog meer bespaartips:

Krap bij kas? Zó bespaar je makkelijk geld
De Beurspassage in Amsterdam. Foto: ANP

1. Beperk je niet tot één winkel

Laat je inspireren door tv-programma’s zoals Extreme Cheapskates en Extreme Couponing (TLC), waarbij de -soms ietwat gekke- deelnemers talloze winkels met coupons afgaan voor de juiste koopjes. Je hoeft er natuurlijk geen dagtaak van te maken, maar het kan al schelen om op zondag even te checken waar je favoriete producten die week in de aanbieding zijn.

2. Weet waar je het voor doet

Voor wie het ontzettend lastig vindt om de hand op de knip te houden, kan het helpen om een duidelijk doel voor ogen te stellen. Of dit nu een vakantie of een kledingstuk is, maak er foto’s van en zet ze op de achtergrond van je telefoon. Zo zie je telkens weer wat je goede doel is.

3. Smeer thuis alvast broodjes en neem zelf koffie mee

Het lijkt zo weinig: 2 euro voor een belegde sandwich of 1,50 euro voor een lekkere latte. Maar als je dit elke dag doet, kan het aardig in de kosten lopen. Neem dus gewoon een thermoskan en lunchpakketje mee naar werk. Goedkoper en vaak ook nog stukken gezonder. De dames van Chickslovefood hebben op hun website een handige planner staan, die je kunt gebruiken om je weekmaaltijden van tevoren te plannen.

View this post on Instagram

Gone are the days of stressing over what to cook or where to eat when you start meal prepping in advance! What’s preventing you from getting started? She’s always delivering incredibly inspirational meal preps… by your’s truly @floordeboor_fit 💪🏼🙅🏼💪🏼 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::" Today's mealprep is done ✔ — Breakfast is superseed protein oats with peanutbutter and a banana. Veggies as a snack. Lunch is either sausage, sweet potato with raw veggies or salmon, sweet potato with broccoli. Fruit and a bar as a snack. Dinner is lentil pasta with cream cheese-blue cheese-veggie sauce and an egg. :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::” 🍴Tag us @mealprepster or #mealprepster for a chance to get featured! 🍴#mealpreplife #mealprepandchill #mealprepideas #mealprepsunday

A post shared by 🍴Meal Prep Plans & Ideas (@mealprepster) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krap bij kas? Zó bespaar je makkelijk geld
Sluiten