Puck Roest
Puck Roest Lifestyle 31 jan 2017 / 07:41 uur

‘Douche kouder en korter in de winter’

Het is donker en koud buiten maar je moet toch echt je bed uit. Gelukkig kun je nog even lekker lang onder een warme douche staan. Toch zijn die warme stralen niet goed voor je, stelt de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie. Zeker niet in de winter.

De kans is groot dat na zo’n warme douche je huid trekkerig aanvoelt. „Het klinkt tegenstrijdig, maar van douchen droogt je huid juist uit”, aldus Menno Gaastra van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie tegen RTL Nieuws.

Volgens Gaastra is de lucht in de winter vaak droger en doordat de verwarming in huis aanstaat daalt in huis ook de luchtvochtigheid. „En daar wordt je huid nóg droger van.”

Jeuk, eczeem en infecties

Het is daarom helemaal niet verstandig om in de winter zo warm te douchen. „Je spoelt zo alle huidvetten weg. Dat kan gaan jeuken en bovendien ben je zo gevoeliger voor eczeem en andere huidziekten en infecties”, aldus Gaastra.

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat de gemiddelde Nederlander thuis 5 keer 9 minuten onder de douche staat per week. De organisatie raadt dan ook aan een stuk korter te douchen en helpt je daarbij een handje. Op die manier zorg je voor minder CO2-uitstoot.

Drie tips van Milieu Centraal

1) Klok je douchetijd op maximaal 5 minuten met een timer, zandloper of een muziekdeuntje.
2) Kies een waterbesparende douchekop, dan gebruik je ongemerkt minder water per minuut.
3) Koop een zonneboiler of een speciale douche-wtw dat scheelt enorm op je energiegebruik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Douche kouder en korter in de winter’
Sluiten