Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 19 dec 2016

Transgender siert de cover van National Geographic

Normaliter zien we een prachtig landschap, een exotisch dier of een prachtig insect op de cover van National Geographic. Maar voor het januarinummer van het blad is een speciaal covermodel voor de lens gekropen. Het is het 9-jarige transgendermeisje Avery Jackson.

Transgender revolutie

Avery is het eerste transgendermeisje ooit dat op de cover van het blad te zien is. En dat is niet helemaal zonder reden. Want het natuurmagazine heeft voor het eerste nummer in het nieuwe jaar voor een speciale editie gekozen: ‘Gender Revolution’. In het nummer worden alle aspecten rondom het geslacht van over de hele wereld belicht. En daar hoort uiteraard een prachtig transgendermodel bij. Het negenjarige meisje mag dan wel piepjong zijn, zij en haar ouders zijn al geruime tijd voorvechters van de transgendergemeenschap. „Het beste aan een meisje zijn is dat ik niet meer hoef te doen alsof ik een jongen ben", staat op de cover.

Geboren als jongen

Avery werd geboren als jongen maar kwam er al snel achter dat ze liever een meisje wilde zijn. Avery is dan ook met prachtige roze lokken en meisjeskleding te zien op de cover van het blad. In de speciale editie van het blad is ook een interview met het meisje te lezen, waarin ze openhartig vertelt over hoe het is om transgender te zijn. Maar ook haar ouders zitten niet stil. Zo schreef haar vader een opiniestuk in de Amerikaanse krant New York Times, waarin hij sprak over zijn dochter en de gemeenschap. Hij schreef „Ik hou van mijn dochter zoals ze is, zonder randvoorwaarden, en ik beloof om haar te helpen om een gelukkig, gezond en productief lid van de gemeenschap te worden. Is dat uiteindelijk niet mijn doel als ouder?"

Eind december ligt het nummer in de schappen. Hoofdredactrice van het blad, Susan Golberg, vertelt aan NBC Out „We wilden bestuderen hoe traditionele genderpatronen over de wereld behandeld worden en hoe gender in al zijn aspecten een rol speelt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Transgender siert de cover van National Geographic
Sluiten