Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 22 dec 2016
Leestijd: 7 minuten

Metro Test: ontharingsapparatuur

Lichaamshaar is eigenlijk elk seizoen nodeloos ontsierend. Ontharen is een eentonig klusje, en soms schiet het er weleens bij in. Waar de één dagelijks het scheermes over de stoppels trekt, is de ander fan van een ander apparaat om haren te kortwieken. Maar welke apparaten werken en vooral hoe?

De lifestyle redactie van Metro heeft zichzelf onderworpen aan een test om af te rekenen met een stoppellandschap en stekelbenen. Welke apparaten vinden we fijn in gebruik, goed werken en een absolute aanrader? We zochten het uit.

Floor

In de test: Philips SC2009/00 Lumea Prestige IPL
Prijs: vanaf 389 euro
Sterren: ★★★★

Als het op haren aankomt ben ik een paradoxaal geval. Ik ben giga blond, maar heb pikzwarte wimpers en wenkbrauwharen. Hetzelfde geldt dus voor mijn stoppels en ik-heb-al-even-niet-geschoren-vachtje. Nu moet je overigens geen jungle-taferelen voor je zien bij het laatste. Ik was dan ook hartstikke pro mijn benen en bikinilijn te lijf gaan met iets anders dan een basic roze scheermes of een waxstrip (voor de bikinilijn). Want elke haar die ik tijdens het scheren vergeet, wordt alsnog met een pincet uit mijn huid gegrist, en prettig is anders. Ik testte een innovatief hoogstandje, namelijk een IPL-ontharingsapparaat.

Het gebruik
IPL is een lichtontharingstechniek die ervoor zorgt dat je de haarzakjes in slaap brengt als je de behandelingen blijft herhalen. Kortom: haarvrij, míts je het bijhoudt. Anders dan bij laseren, waar het haarzakje wordt omgelegd en je na de behandelingen vaak volledig haarvrij bent. Zoals de verpakking met koddige letters verkoopt komt er een ‘pijnloze flits’ uit het apparaat. Gekeken naar mijn haar- en huidtype mocht ik hem op de hoogste stand zetten (namelijk 5). Het voelt als een warm steekje, en is allesbehalve pijnlijk. Ik kies één vaste dag waarop ik de behandeling kan doen, want de eerste twee maanden moet je het elke twee weken doen (van tevoren moet je zorgen dat alles geschoren is). Omdat ik er zeker van wilde zijn dat ik alle stekels zou omleggen deed ik ruim 40 minuten met militaire precisie over elke behandeling (hé harige Harry).

Het resultaat
Na de eerste flitsbeurt voelen mijn benen, oksels en bikinilijn wat onwennig aan. Ze zijn lichtrood, maar zeker niet geïrriteerd. Na twee maanden fanatiek flitsen beginnen mijn haren het op te geven: als ik een stekel zie kan ik hem er met het grootste gemak uit trekken. Door een verhuizing – en mijn flitsmachine ingepakt in een doos – kon ik een tijdje niet flitsen, en ik merk direct het verschil. Ze zijn weer klaarwakker. Na het uitpakken besluit ik weer van vooraf aan te beginnen.

Conclusie
Inmiddels heb ik het ritme te pakken en hang ik 1x in de twee weken aan de flitsmachine. Ik scheer amper nog (alleen het broodnodige), en mijn haren krijgen een diploma voor hun luiheid. Moet je nagaan hoe mijn vachtje en stekels er over een tijdje aan toe zijn, als ik de behandeling een lange tijd aan het doen ben. Als dit inderdaad zo door gaat, en ik vanaf nu alleen nog maar 1 x in de twee weken een flitssessie hoef te doen – vind ik de prijs meer dan terecht. Ik heb het ervoor over!

Elselotte

In de test: Philips SatinShave Prestige, BRL180
Prijs: 69,99 euro
Sterren: ★★

Met een huid zo gevoelig als de mijne, was ik een beetje bang om dit – overigens prachtig uitziende – scheerapparaat te testen. Mijn huid krijgt al bultjes als ik ook maar naar een scheermesje kijk, dus elektrisch scheren had ik nog nooit gedaan. Tot nu! Na het lezen van enkele reviews over de Philips SatinShave kreeg ik hoop: ze waren stuk voor stuk lovend over het gebruik én effect van het apparaat.

Het gebruik
Het scheerapparaat ligt goed in de hand, is niet te zwaar en niet zo groot. Bovendien kan je het zowel op je natte als op je droge huid gebruiken, super praktisch! Scheerschuim of –olie is niet nodig. Dan het scheren zelf. Dat duurt langer dan wanneer ik het met een ouderwets scheermesje doe. Bovendien maakt het apparaat best veel lawaai, wat de gebruiksvriendelijkheid niet echt bevordert.

Het resultaat
Na de eerste beurt zitten mijn benen onder de bultjes. Dat is ook meteen de reden dat ik hem niet voor mijn oksels en bikinilijn durf te gebruiken, iets wat door de speciale kleine scheerkoppen die je op het apparaat kunt klikken, wel mogelijk is. De bultjes en roodheid verdwijnen gelukkig wel helemaal nadat ik het apparaat een paar weken heb gebruikt. Wat rest zijn mijn zachte benen, die naar mijn idee langer glad blijven dan normaal.

Conclusie
Al met al is de SatinShave vooral geschikt voor mensen met een normale huid, die het geen probleem vinden om wat meer tijd uit te trekken voor een scheersessie. En hij scheert wel degelijk een stuk gladder en preciezer dan een normaal scheermes.

Alice

In de test: Braun Silk-expert IPL
Prijs: €279 euro
Sterren: ★★★

Nooit meer scheren, welke vrouw wil dat nou niet? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar de Braun Silk-expert IPL bracht me bijzonder dicht bij deze droom. Dat ging alleen niet geheel zonder pijn. Toegegeven, ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat ik een IPL-apparaat mocht testen. Typisch zo’n geval van: je hebt er weleens over gehoord maar het is te prijzig om zelf de gok te wagen. Laten we wel zijn: 279 euro is ook niet niets. Laten we gelijk beginnen met een disclaimer: niet iedereen mag en kan een IPL-apparaat gebruiken.

Het gebruik
Zo werkt het apparaat het best op een lichte huid met donkere beharing. Met een getinte huid of met spierwitte haartjes kan verbranding optreden. Moeten wet niet willen. Het leuke aan de Braun Silk-expert IPL is dat het apparaat voortdurend je teint ‘leest’ en de lichtintensiteit hierop aanpast. Hierdoor is het apparaat veilig in gebruik.

Heel even schrik ik als ik de doos open. Het apparaat is vrij groot en niet snoerloos. Wanneer ik het in het stopcontact steek, begint het behoorlijk te zoemen. Is dit wel normaal? Dat zagen we niet aankomen.

Het resultaat
Ik begin met mijn benen en schuif voorzichtig het apparaat over mijn been. De flitsen die op mijn huid worden afgevuurd zijn fel, scherp en warm. Volledig pijnloos blijkt deze behandeling niet: wanneer ik een stukje oksel probeer, geef ik het na een minuut weer op. Mijn huid brandt, en niet zo’n beetje ook. We houden het maar bij de benen. Die zijn inmiddels wel wat gewend, na het jarenlang gebruik van een epilator.

Conclusie
Dat is dan ook het grote minpunt van de Silk-expert: hij doet zijn werk erg goed (mijn benen zijn na een maand praktisch haarloos en ik hoef het nauwelijks bij te houden), maar pijnloos is het zeker niet. Ook al wordt dat beweerd op de site. Zelfs de extra milde instelling blijkt niet mild genoeg voor mijn oksels en bikinilijn. En eigenlijk was het daar allemaal toch wel een beetje om te doen. Of ik dit apparaat zou aanraden? Ja, en nee. Ja voor zijdezachte benen. Nee voor comfort. Maar ach. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden?

Evie

In de test: Braun Silk-épil 9
Prijs: vanaf 99,99 euro
Sterren: ★★★

Mijn hele leven heb ik mijn ongewenste lichaamsharen gekortwiekt met een good old fashioned scheermes. Dat werkte prima, want: goedkoop, pijnloos en effectief. Toch zitten er ook nadelen aan het scheermes. De haren zijn snel weer terug en bovendien kun je rekenen op stoppels. Dus toen ik de kans kreeg een epileerapparaat te testen, greep ik die met beide handen aan.

Het gebruik
De eerste keer was – ik kan het niet rooskleuriger maken – echt onwijs pijnlijk. Dat is ook niet zo vreemd, de haren worden immers hardhandig uit je benen gerukt. Na een tijdje raakte mijn linkerbeen redelijk verdoofd, waardoor er beter met de pijn om viel te gaan. Tot ik overging op mijn rechterbeen (au!).

Het resultaat
Na afloop: knalrode bulten op mijn benen. De tweede keer wordt de pijn echter al minder en de keren daarna doet het geen pijn meer. Ook de rode bulten verdwijnen dan veel sneller. Toch merk ik dat niet alle haren verdwijnen, soms moet ik nog een beetje bijscheren.

Conclusie
Ja, het is heel fijn om geen last meer te hebben van stoppels en bovendien duurt het een stuk langer voordat het weer tijd is om te ontharen. Bovendien merk ik dat het het best werkt om te ontharen op droge huid, en pijn doet het inmiddels ook niet meer. Toch gebruik ik het apparaat alleen voor mijn benen. Die beginpijn wil ik mijn intieme zone écht niet aandoen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Metro Test: ontharingsapparatuur
Sluiten