Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 14 dec 2016

Dit is waarom een man geen penisbot heeft

Een penis breken was vroeger écht mogelijk. De man heeft namelijk in de loop der tijd zijn penisbot verloren, blijkt uit Brits onderzoek. Conclusie? Het is allemaal te wijten aan monogamie.

Het merendeel van de zoogdiersoorten heeft een penisbot, ook wel een baculum genoemd. De walrus heeft het langste penisbot van allemaal, met een lengte van zo’n 60 centimeter. Gek genoeg ontbreekt zo’n bot bij de mens.

„Dit is de laatste nagel in de doodskist van het uitgestorven penisbot”, vertelt hoofdonderzoeker Kit Opie van de Britse krant The Guardian. Er werd tot op heden altijd aangenomen dat het penisbot weg-geëvolueerd was en dit onderzoek bevestigt dat. Het bot verdween zeker 1,9 miljoen jaar geleden toen onze verre voorouders begonnen met monogaam voortplanten.

Langer doorgaan

Uit het onderzoek blijkt dat het penisbot het grootst was bij dieren die in groepsverband leven en regelmatig seks hadden. Een penisbot vergroot de kans op seks én zorgt voor steun: zo konden de mannetjes langer doorgaan.

De baculum is verdwenen toen monogamie de voortplantingsstrategie onder onze voorouders, de Homo erectus, werd. Met minder competitie werd het bot overbodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is waarom een man geen penisbot heeft
Sluiten