Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 28 dec 2016 / 15:00 uur

De voordelen van een maand lang geen alcohol drinken

December is de natste maand van het jaar, zeggen ze. Niet zo gek, want met alle feestdagen wordt er behoorlijk wat afgedronken.

Veel mensen kiezen er dan ook voor om in januari een maand lang alcohol te laten staan. Wat zijn nu écht de voordelen als je dit doet? Volgens Willemijn Vollebregt van het Trimbos-instituut brengt het (tijdelijk) stoppen met alcohol drinken veel voordelen met zich mee en zijn die zelfs al binnen een maand merkbaar. Zo slaap je niet alleen stukken beter zonder een slok op, ook zal ook de concentratie merkbaar toenemen. Maar er zijn nog veel meer voordelen.

Je lever normaliseert
Door slechts een maand lang niet te drinken, begint de lever zich te herstellen. Op het moment dat alcohol niet meer door de lever afgebroken hoeft te worden, heeft het tijd om andere gifstoffen af te breken. Bizar maar waar: alcohol krijgt bij de afbraak van gifstoffen altijd voorrang bij de lever. Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord.

Gewichtsverlies
Vollebregt: „Wie wat kilootjes te zwaar is, kan afvallen door het schrappen van alcohol. Niet zo gek, want alcohol bevat veel calorieën. En wat extra kilo’s eraf in januari, kan natuurlijk nooit kwaad.” Met behulp van deze calculator kun je checken hoeveel calorieën er in alcoholische dranken zitten. We kunnen je alvast verklappen: het zijn er behoorlijk veel.

Een betere huid
Het is bewezen dat alcohol je huid grauw, droog en onzuiver maakt. Dat komt omdat alcohol de communicatie tussen je zenuwen en andere lichaamsdelen verslechtert en dat geldt ook voor de huid. Wie veel drinkt, krijgt vaak ook rode wangen, doordat de bloedvaten minder goed functioneren. Door het glas te laten staan, zal je huid zichtbaar verbeteren. Daarnaast droogt alcohol de huid ook uit omdat het de aanmaak van het het antidiuretisch hormoon tegengaat. Hierdoor moet je vaker naar het toilet en ontstaat er een verstoorde vochthuishouding.

Minder medische klachten
Volgens Vollebregt zullen ook bepaalde medische klachten afnemen. Het drinken van alcohol beïnvloed bijvoorbeeld je immuunsysteem. Ook worden depressies en angsten versterkt door alcohol. Last van maagzuur? Deze klachten zullen ook verminderen door je glas te laten staan.

Kijk uit: Nieuwjaarsborrels
1 januari beginnen met een alcoholpauze? Volgens Vollebregt is het wel oppassen geblazen wat nieuwjaarsborrels betreft. Dat zijn toch de ‘moeilijke momenten’ die niet-drinkers in de verleiding brengen het glas te heffen. De gouden tip: stel mensen in je omgeving op de hoogte over je plannen, zodat je ze kunnen ondersteunen op dit soort momenten. Wie helemaal gezond wilt doen, kiest niet de hele avond voor suikerhoudende frisdrank, maar drinkt juist veel water.

Zelf organiseert Trimbos op 1 maart de alcoholchallenge ‘Ik Pas’ voor respectievelijk dertig of veertig dagen. Je leest hier meer over deze actie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De voordelen van een maand lang geen alcohol drinken
Sluiten