Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 2 nov 2016 / 13:29 uur

Science says: betere sportresultaten door competitie

Natúúrlijk weet je dat sporten goed voor je is. Maar mis jij toch de motivatie om de sportschool te bezoeken en kies je liever voor een avondje series kijken? De oplossing is, volgens onderzoek, simpel: maak er een wedstrijd van.

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania lieten onlangs 800 studenten meedoen aan een ruim twee maanden durend sportprogramma, genaamd ‘PennShape’. Bijbehorend werd er een speciaal sociaal medium opgezet.

De deelnemers werden verdeeld in vier groepen, variërend van individuele competitie en een steunteam tot een team met competitie en een controlegroep. Zo ontdekten de wetenschappers hoe de verschillende manieren van ondersteuning en druk de sportresultaten beïnvloeden.

Het verschil

De studenten in de individuele groep kregen alleen de resultaten van anonieme teamleden te zien, in tegenstelling tot het steunteam. In dat team konden de leden precies zien welke andere teams het goed deden. Ook kregen zij toegang tot een chat zodat ze elkaar konden motiveren.

Het resultaat? De studenten die in de competitieve teams zaten, deden de meeste sportoefeningen. Ook was de aanwezigheid maar liefst 90 procent hoger dan bij de individuele klasjes, waarbij geen sociale controle en druk aanwezig was.

Competitieve band

Onderzoeker Damon Centola licht de resultaten toe: „De groepen waarbij het sporten een wedstrijd werd, hadden een andere band met elkaar. Deze competitieve band helpt bij de motivatie om te sporten, omdat het mensen hoge verwachtingen geeft over hun eigen sportresultaten”, aldus de onderzoeker aan Eureka Alert.

Dus: wil je meer en effectiever sporten? Begin een sportklasje met vrienden, of houd jullie resultaten bij in een app om zo een stok achter de deur te hebben. Kan je daarna samen alsnog die serieavond houden om te herstellen van de spierpijn. Win-win!

Giphy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Science says: betere sportresultaten door competitie
Sluiten