Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 9 nov 2016 / 13:51 uur

Loes stond 100 uur op bruggen voor perfecte foto’s

Foto’s maken is de passie van Loes Heerink. Met haar project ‘Vendors from Above’ laat ze de vrouwelijke fietsverkopers van Vietnam zien, mét hun kleurrijke bagage.

Maar die prachtige beelden kreeg ze niet zomaar op de kiek… Metro Lifestyle vroeg de fotograaf naar het verhaal achter de foto’s.

Kleurrijk beeld

Loes is tijdelijk aan het werk bij een organisatie in Hanoi (Vietnam, red.) als haar oog valt op de vrouwelijke fietsverkopers met enorme ladingen fruit en bloemen op hun fiets. „Het was zo’n indrukwekkend beeld: daar móést ik foto’s van maken.”

Maar toen kwam de grote opgave, vertelt Loes. „Hanoi is een ontzettend drukke stad. Overal waar je kijkt, zijn mensen. Ik wilde alléén de verkopers op de foto. Dat bleek lastiger dan gedacht.”

Loes Heerink

Door weer en wind

In totaal brengt Heerink wel honderd uur door op Vietnamese bruggen. In de regen en in de hitte, voor de perfecte shots. „Normaal heb ik totaal geen geduld, maar als het gaat om foto’s, heb ik er gelukkig een enorme dosis van”, lacht Loes.

Wat Heerink opviel en ontroerde was de kracht van de verkopers. „Zo zag ik een ontzettend fragiel vrouwtje van minstens 70, die bananen verkocht. Ik kreeg zo’n medelijden met haar en zou het liefste zélf die fiets oppakken om haar te helpen.”

De verkopers maken lange dagen, vertelt Loes. „De meesten beginnen al om 04.00 uur ’s nachts en gaan dan de hele dag door. Ze fietsen tientallen kilometers met die zware bepakking, ook in de zinderende hitte.”

Loes Heerink

Kickstarterproject

Van alle foto’s die Loes van de verkopers heeft gemaakt, wil ze een fotoboek laten maken. Ook wil ze de vrouwen interviewen. „Helaas is mijn Vietnamees niet zo goed, dus ik heb wel iemand nodig die als tolk kan fungeren.” Daarom begon ze een inzamelingsactie op Kickstarter, waar ze nu al bijna drie keer haar streefbedrag heeft opgehaald.

„Van het geld ga ik nog een keer naar Vietnam. Zo kan ik nog meer foto’s maken, ook in andere weersomstandigheden”, legt Heerink uit. In maart zal ze teruggaan, in april hoopt ze het boek ‘Vendors from Above’ af te hebben.

Loes Heerink
Loes Heerink

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Loes stond 100 uur op bruggen voor perfecte foto’s
Sluiten