Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 30 nov 2016 / 16:00 uur

Langer leven? Ga dan tennissen, blijkt uit onderzoek

Langer leven, dat willen we allemaal wel. Maar wist je dat je sportkeuze daar invloed op heeft?

Sporten is gezond: het helpt je op gewicht te blijven, het geeft je energie en verbetert je hart en longfuncties. En dan hebben we voor het gemak een hele lange lijst aan voordelen niet genoemd. Tot op heden was er nooit onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen op langer termijn. Tot nu.

Uit grootschalig (80.000 respondenten) onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt dat het overlijdensrisico een bijna de helft lager is (47 procent) als je er regelmatig aan een racketsport doet. Dat kunnen sporten zijn als tennis, badminton en squash. Bij zwemmers gaat het om respectievelijk 28 procent, aerobics 27 procent en wielrennen 15 procent. Bij hardlopen, rugbyen en voetbal is er geen kleinere overlijdenskans gevonden.

Racketsport scoort

Volgens de wetenschappers is dit mede te verklaren door het sociale aspect van tennis en squash, dat heel anders is dan bij voetbal. Zo vertelt Dr. Charlie Foster aan The Guardian: „wij geloven dat racket sporten niet alleen fysieke voordelen kent, maar ook goed is voor je geestelijke gezondheid. De sociale voordelen zijn misschien wel uniek binnen de sportwereld.”

Ook werd er binnen het onderzoek gekeken naar de risico’s op hart- en vaatziekten. En wat bleek? Ook hier scoren de racketsporten het hoogst: wie regelmatig tennist, verlaagt het risico op overlijden met ruim de helft (56 procent). Gevolgd door zwemmen (41 procent) en aerobics (36 procent).

Niet ongezond

Dit onderzoek wil niet zeggen dat voetballers en hardlopers direct aan een carrièreswitch moeten denken. Dat deze sporten geen extra levensverlengend voordeel kent, betekent niet dat ze ongezond zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Langer leven? Ga dan tennissen, blijkt uit onderzoek
Sluiten