Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 7 nov 2016 / 13:40 uur

De wetenschap adviseert: haal deze 5 dingen in huis

Geluk in huis zit hem in veel dingen. Voor de één is dat een schoon en opgeruimd huis, voor de ander zit hem dat in het interieur. Maar volgens de wetenschap zijn er bepaalde dingen, zoals kleuren, geuren en accessoires, die je geluk in huis positief kunnen beïnvloeden.

1. Kleur geel en groen

De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar welke kleuren ons het meest een geluksgevoel bezorgen. Wat bleek? De kleuren geel en groen zorgen ervoor dat we ons het gelukkigst voelen thuis.

2. Vanille

Wil je lekker ontladen na een lange, slopende werkdag? Dan kun je volgens de wetenschappers van de studie Effects of Fragrance on Emotions, gepubliceerd in Chemical Senses, het beste vanillekaarsen of geurstokjes in huis halen. Van deze geur ontspannen we en worden we gelukkiger, suggereren de onderzoekers. Dit komt doordat de stof in vanillebonen een opbeurend effect heeft.

3. (Knuffel)huisdieren

Ze worden ook wel je allerbeste vriend genoemd, huisdieren. Maar volgens een onderzoek in Journal of Personality and Social Psychology betekenen dieren voor ons meer dan alleen een knuffelmaatje. Zo kunnen huisdieren baasjes gelukkiger maken door interactie en contact met hen te maken en simpelweg door hen gezelschap te houden. Ook zorgen huisdieren ervoor dat we uit een sociale isolatie blijven. Want we hebben bepaalde plichten wanneer we een huisdier hebben: voer halen, dierenarts, hond uitlaten, noem maar op.

4. Een opgemaakt bed

Gooi jij je dekbed ’s ochtends van je af en maak je het eigenlijk nooit op? Doe jezelf een lol, en maak je bed morgenochtend wel op, want daar pluk jij uiteindelijk de vruchten van. Volgens een onderzoek van website Hunch.com zijn mensen die hun bed wél opmaken gelukkiger (72 procent van de bedopmakers was gelukkig en 62 procent van de niet-opmakers was ongelukkig). En waarom zouden we die twee extra minuten in de ochtend niet besteden aan een fijner en relaxter thuiskomen in de avond? Morgenochtend de proef op de som nemen?

5. Elimineer rommel

Een huis vol met spullen of huishoudelijke objecten, dat is iets waar vrouwen absoluut niet gelukkiger van worden, suggereert een onderzoek. Want volgens het Amerikaanse researchcentrum UCLA (dat onderzoek doet naar dagelijkse zaken en familiezaken) is er een link tussen cortisol (stresshormoon) en vrouwen die veel spullen (van alles dus) bezitten. Dit betekent volgens de onderzoekers dat hoe meer spullen vrouwen hebben, hoe meer stress ze ervaren. Hoe dit komt? De onderzoekers zeggen dat dit vooral te maken heeft met het feit dat vrouwen een rommelig huis associëren met ‘falen’ en daardoor gestrest worden. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De wetenschap adviseert: haal deze 5 dingen in huis
Sluiten