Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 10 okt 2016

Science says: tijdens deze maand wegen we het minst

De weegschaal is eigenlijk voor niemand een boezemvriend. Uit praktische overwegingen is het tóch fijn om hem in de gaten te houden. Maar er is één maand per jaar waarin je hem juist te vriend moet houden, zo suggereren wetenschappers in een nieuwe studie.

Hormonale schommelingen, drukte op het werk, stress, veel feestjes, menstruatie; we hebben allemaal zo onze redenen om de wat hoog uitgeslagen cijfers op de weegschaal te verklaren. Maar niet alleen deze zaken hebben invloed op ons gewicht. Zo suggereert een studie van de Cornell University dat er ook één periode in het jaar is waarin we minder wegen dan normaal: in oktober, schrijft HLN. Wetenschappers hebben voor deze studie een club van 3000 mensen in Duitsland, Japan en de Verenigde Staten zo’n 12 maanden lang onder de loep genomen. Het gewicht en de voedselinname werd nauwlettend in de gaten gehouden gedurende dat jaar.

Conclusie

Wat bleek? In de maand oktober (rond deze tijd van het jaar), woog de gemiddelde persoon het minste. De onderzoekers wijten dit aan de wisseling van de seizoenen, en denken dat dat de zomervakantie (en het bijbehorende sportregime om strak aan het strand te liggen) daar voor een groot deel invloed op heeft. Bovendien is dit de periode vóórdat alle feestdagen plaatsvinden, en er relatief minder wordt gegeten dan andere periodes in het jaar.

De rest van het jaar

De onderzoekers hebben ook een inschatting gemaakt – aan de hand van de proefkonijnen – hoeveel kilo’s we er gemiddeld binnenkort bij kunnen rekenen. Amerikanen zullen volgens de wetenschappers 0,2 procent zwaarder wegen rond Thanksgiving (eind november) en voor de Kerst zullen we gemiddeld 0,4 procent zwaarder wegen. Zo schatten de onderzoekers in dat het to mei duurt voor we deze feestkilo’s er weer af hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Science says: tijdens deze maand wegen we het minst
Sluiten