Hier komen die witte vlekjes op je nagels vandaan

11 oktober 2016 om 16:34Floor Gijsbertse
Hier komen die witte vlekjes op je nagels vandaan
Foto: Colourbox

Onze nagels vertellen ons verrassend veel over onze gezondheid. Bijvoorbeeld door middel van die witte lijntjes of vlekjes op onze nagels. Maar waarom krijgen we deze lijntjes eigenlijk?

Nagellezen

Je wil dat je nagels er verzorgd uitzien, maar je bent er uiteraard niet de hele dag mee bezig. Gek genoeg zijn het juist onze nagels die ons veel influisteren over onze lichamelijke toestand. De heren achter het wetenschappelijke YouTube-kanaal SciShow hebben de oorzaak gevonden voor de witte lijntjes en vlekjes op onze nagels.

Het antwoord

Eén ding kan presentator Hank Green ons alvast mededelen: de vlekjes en lijntjes zijn ongevaarlijk. De medische benaming voor de vlekjes is 'Puncate Leukonychia', ook wel melkvlekjes genoemd. Witte lijntjes over de nagel en vlak bij het nagelbed zijn vaak een teken van een ‘nageltrauma’, aldus Hank. Je kunt hierbij dus denken aan dingen als ongelukjes waarbij je je nagel hebt gestoten. De reden dat je dit ‘trauma’ aan de buitenkant van de nagels terugziet, zit hem in de nagelmatrix. Deze matrix ontwikkelt nieuwe cellen die je nagels vormen. Maar door een stoot of een knal kan dit aanmaakproces worden verstoord, waardoor je dus een wit lijntje of stipje op je nagel krijgt.

Omdat je nagel langzaam groeit - zo’n 3,5 millimeter per maand - zal het lijntje pas zichtbaar worden als de nagel groeit. Het witte lijntje kan ook een infectie aantonen, maar tegen de tijd dat jij het lijntje spot, zal je al lang ziek zijn geweest of bij de huisarts zijn geweest omdat je je niet lekker voelt.