Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 26 okt 2016 / 14:20 uur

Bullet Journal: hoe werkt het en waarom is het hip?

Men neme een leeg notitieboek, een stel pennen, een liniaal en een flinke dosis creativiteit. Even mengen en de nieuwe trend op agendagebied is daar: Bullet Journaling. Maar hoe werkt het precies en waarom is het momenteel zo populair?

Metro Lifestyle sprak met Juliette Moolenbeek van My Lovely Notebook, die fan is van de nieuwe manier van agenderen. „Ik kan er mijn creativiteit in kwijt.”

Agenda-plus

Het idee van een Bullet Journal (afgekort BuJo) is dat je zelf een agenda maakt en deze aanvult met wat je maar wilt. Bijvoorbeeld met to-dolijstjes, kladboekruimte en tekeningen. Een agenda-plus, eigenlijk. Ontdekker van de BuJo is de Amerikaanse productdesigner Ryder Carroll.

Juliette Moolenbeek begon een paar maanden geleden met haar BuJo. „Ik heb een voorliefde voor lijstjes en overzichten. Op Instagram en andere social media zag ik prachtige beelden voorbijkomen van Bullet Journals. Hierdoor werd ik geïnspireerd! BuJo is een leuke manier om op een creatieve wijze alles te bundelen.”

Moolenbeek denkt dat de nieuwe manier van agenderen kan helpen om wat rust te brengen in je leven. „Eerst werden kleurboeken voor volwassenen al hip, nu BuJo. Mensen krijgen steeds meer een hang naar creativiteit!”

Moeilijkheidsgraad

Maar is de trend ook voor iedereen geschikt? Juliette denkt van wel. „Je kunt er zelf van maken wat je wilt: een zakelijk overzicht of juist heel losjes met veel tekeningen. Ik denk dat het heel goed voor mensen kan werken omdat je nadenkt vóórdat je iets op papier zet. Hierdoor kost het wel tijd aan voorbereiding, maar dat is een investering. Een beetje me-time!”

Juliette benadrukt dat zij haar Bullet Journal gebruikt naast een reguliere agenda. „Daar zet ik mijn afspraken en deadlines in. De BuJo gebruik ik voor de overige dingen. Zoals lopende projecten, lekkere gerechten en een dagboek.” Dagelijks bladert Juliette door haar lijstjes en bekijkt ze wat er al afgestreept kan worden.

Tips voor beginners

Zou jij ook wel een Bullet Journal willen beginnen? Juliette geeft haar tips voor beginners:

  1. Kies voor een leeg notitieboek met ruitjes of puntjes. Puntjes zijn erg populair: hierbij kan je namelijk zelf de lijnen bepalen.
  2. Houd het notitieboek overzichtelijk door een zogenaamde index (inhoudsopgave) te maken. Maak ook een soort legenda, zodat je de verschillende lijsten van elkaar kunt onderscheiden. Door tabbladen houd je overzicht! Gebruik bijvoorbeeld twee pagina’s per maand om je afspraken neer te pennen.
  3. Als je de BuJo netjes wilt maken, kan je ervoor kiezen eerst met potlood te tekenen en schrijven. Als het naar wens is, trek je de lijnen over met een fineliner en gum je de potloodlijnen uit.
  4. Wees niet té perfectionistisch: het moet wel leuk blijven!
  5. Doe inspiratie op via Instagram en YouTube, daar zijn veel mooie voorbeelden te vinden.

https://www.instagram.com/p/BMBKNXBByjj/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bullet Journal: hoe werkt het en waarom is het hip?
Sluiten