Evie Westland
Evie Westland Lifestyle 28 okt 2016 / 15:14 uur

Amsterdam wil taboe doorbreken op Wereldpsoriasisdag

Iedereen kan af en toe een arm om zijn schouder gebruiken. Toch wil maar liefst 28 procent van de mensen geen hand geven of in aanraking komen met iemand met de huidziekte psoriasis.

Dat blijkt uit onderzoek van de Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) wil meer bewustwording rondom dit onderwerp creëren en begint daarom de campagne ‘Omarm Psoriasis’.

Aanraking

44 procent van de ondervraagden uit het onderzoek wil geen seksuele relatie met iemand die psoriasis heeft. Een zoen op de wang is een stap te ver voor 30 procent en 28 procent geeft zelfs geen hand. „Deze harde cijfers komen voornamelijk voort uit onterechte aannames over besmettelijkheid en hygiëne,” aldus Elke de Jong, dermatoloog en hoogleraar ontstekingsziekten van de huid in Nijmegen.

Zaterdag 29 oktober is het Wereldpsoriasisdag. Op het Gerard Douplein in Amsterdam staat die dag een levensgrote zuil van onder andere Giorgia Lanuzza, over wie we al eerder schreven. Voorbijgangers kunnen de foto’s letterlijk ‘omarmen’. Op die manier wil de organisatie duidelijk maken dat je mensen met de huidziekte gewoon kunt aanraken.

https://www.instagram.com/p/BLQYNI5geK0/

Skin hunger

De impact van terughoudendheid is namelijk groot, meent seksuoloog en psycholoog Sanderijn van der Droef. „Aanraking is essentieel, het is een eerste levensbehoefte. Voor iedereen. Daar hebben we een treffende term voor: skin hunger. Het is bewezen hoe belangrijk huid-op-huidcontact is. In alle levensfases.”

In Nederland zijn er meer dan 500.000 mensen met psoriasis, een chronische huidaandoening waarbij de huid zich zo snel vernieuwt dat schilfers en rode vlekken aan de orde van de dag zijn. De huid kan jeuken en pijn doen.

Giogria Lanuzza maakte in samenwerking met journalistiek platform Mindshakes een minidocumentaire over de ziekte. De film werd gemaakt door Sophie Dros.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Amsterdam wil taboe doorbreken op Wereldpsoriasisdag
Sluiten