Metro
Metro Lifestyle 13 sep 2016 / 13:07 uur

‘Soms wordt yoga bijna stressvol’

Tara Stiles (35) was in 2008 een van de eersten die haar yoga-video’s op YouTube zette.

Inmiddels zijn we acht jaar verder en heeft ze een waar yoga-imperium weten te creëren, inclusief studio’s over de hele wereld, kledinglijn, boeken én nu ook een speciale yoga-video voor gasten voor het W Amsterdam Hotel. Ik sprak Tara in de W Lounge op de bovenste verdieping van het hotel, dat vorig jaar vlak achter het Paleis op de Dam geopend werd.

Hoe ben je met yoga in aanraking gekomen?
„Als kind heb ik altijd klassiek ballet gedaan en yoga was onderdeel van onze scholing. De lerares gebruikte het tegen stress, om ons beter te leren ontspannen. Ik was toen een jaar of zestien, zeventien, dus alweer bijna twintig jaar geleden. Tien jaar geleden begon ik met meditatie, gewoon in mijn eentje. Hierdoor zat ik een stuk beter in mijn vel, ik ben toen ook weer yoga-lessen gaan volgen en deed al snel zelf een opleiding tot yoga-instructrice.”

In 2007 begon je met je eigen yoga, Strala, wat maakt dit anders dan andere soorten yoga?
„Vanaf het begin betrok ik mijn vrienden bij mijn yoga. Als ik ergens mee bezig was liet ik het aan hen zien en ik probeerde dingen op ze uit. Als iets voor hen niet werkte, liet ik zien hoe ze poses op andere manieren konden doen. Het begon niet met het idee om een ander soort yoga te creëren, ik wilde de yoga gewoon zo aanpassen dat het voor verschillende mensen geschikt was.

De bewegingen bij Strala zijn natuurlijker, het gaat om bewegen op een manier die goed voelt voor jouw lichaam in plaats van dat je probeert om een pose perfect uit te voeren. Het is niet zo strikt of technisch. Het voelt goed. Soms wordt yoga bijna stressvol, alleen maar omdat je een pose per se perfect moet uitvoeren, terwijl yoga eigenlijk iets zou moeten zijn waardoor stress afneemt."

https://www.instagram.com/p/BJ_VW80BA01/

Waar kunnen we Strala lessen volgen?
„Mijn eerste studio opende ik in 2008 in New York, inmiddels hebben we ook studio’s in Singapore, Tokyo, Mexico-City en Barcelona. Daarnaast worden Strala-lessen ook door een groot aantal docenten gegeven bij andere yogascholen. Ik train alle leraren zelf. Volgend jaar herfst ben ik terug in Amsterdam om weer een aantal lessen te geven.”

Strala wordt ook wel de ‘Strala-Movement’ genoemd, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
„Het was geen groots vooropgezet plan. Ik was snel met social media, ik vind dat allemaal heel leuk. Als klein kind nam ik op school al computerlessen. Dus toen YouTube begon dacht ik mooi, dan kan ik daar mijn yoga-video’s opzetten. In het begin werd dit als controversieel gezien, maar nu doet iedereen het.”

Hoe blijf je zelf fit?
„Ik doe drie, vier keer per week yoga, maar ik ben niet heel strikt. Nu ik hier in Amsterdam ben, doe ik ’s ochtends vijf tot tien minuutjes yoga. En ik vind het heel leuk om buiten bezig te zijn, dus ik probeer lekker te wandelen, of ik een huur een fiets. Qua voeding heb ik geen echte restricties, maar ik eet zo veel mogelijk plantaardig en als ik thuis ben kook ik veel zelf.”

https://www.instagram.com/p/BJ24UQhBggd/

Voor W Hotels heb je een speciale yoga-video voor de gasten gemaakt wat maakt deze video anders dan andere yoga-video’s?
„Ik reis erg veel en toen ik deze samenwerking met W Hotels aanging, ben ik gaan denken. Oké, mensen komen aan op de plek van bestemming en ze willen zich goed voelen, de kans is groot dat ze last hebben van een jetlag, ze hebben een energieboost nodig, misschien zelfs een kleine detox in de ochtend… Al deze ingrediënten hebben we allemaal in de video verwerkt, hij is echt speciaal gericht op de wensen van reizigers en je kunt het allemaal in je kamer doen, in twintig minuten.”

Je hebt al ontzettend veel toffe dingen gedaan, staat er nog iets nieuws op het programma?
„Ik ben bezig met een nieuw boek, een soort Strala-yogabijbel voor leraren, maar ook voor absolute beginners. En ik ben zwanger van mijn eerste. Dus dat is nieuw.”

Doe je andere dingen nu je zwanger bent?
„Ik doe wat minder gekke handstanden, ik heb meer behoefte om mijn heupen te openen, om de spanning uit mijn lichaam te krijgen. Ik beweeg nog steeds en ik voel me goed, maar ik doe het iets rustiger aan.”

https://www.instagram.com/p/BIDMBc9Br3P/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Soms wordt yoga bijna stressvol’
Sluiten