Evie Westland
Evie Westland Lifestyle 21 sep 2016 / 10:20 uur

Science says: stappenteller helpt niet bij afvallen

Dacht jij net lekker bezig te zijn met je Fitbit, stappenteller of smartwatch? Dat je door het in kaart brengen van je passen wellicht wat kilo’s zou verliezen? Dan blijk je van een koude kermis thuis te komen.

Uit onderzoek van de American Medical Association blijkt dat mensen die tijdens een dieet een stappenteller dragen minder afvallen dan mensen die hun calorie-inname bijhouden via een website. Gemiddeld vallen de mensen met stappenteller 2,3 kilo minder af.

Dieet

Sterker nog: zónder stappenteller zouden de proefpersonen zelfs meer gewicht verliezen dan met. Het onderzoek werd gehouden onder 471 mensen tussen de 18 en 35 jaar met overgewicht. Zij volgden twee jaar lang een dieet, gericht op meer lichaamsbeweging, gezondere voeding en wekelijkste bijeenkomsten.

De deelnemers werden verdeeld in twee groepen. De eerste groep droeg een stappenteller, de tweede groep gebruikte een speciale website om bij te houden hoeveel calorieën ze innamen en hoeveel ze bewogen.

Verwachting

Het resultaat? De eerste groep verloor 3,6 kilo en de tweede groep 5,9. En daar stonden de onderzoekers zelf van te kijken. Zij hadden juist verwacht dat de groep met een stappenteller méér gewicht zouden verliezen.

Hoe dat kan? Het onderzoek stelt dat „gewichtsverlies moeilijker te monitoren is dan lichamelijke activiteit”. Bovendien houdt een stappenteller geen rekening met eventuele hobbels die mensen ervaren tijdens het volgen van een dieet, stellen de wetenschappers. Die stappenteller hoeft dus niet gelijk de deur uit, maar wellicht is het bijhouden van je calorie-inname toch verstandig, mocht je momenteel een dieet volgen.

Bron: NU.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Science says: stappenteller helpt niet bij afvallen
Sluiten