Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 8 sep 2016 / 15:50 uur

John Legend: de wereld verdient meer liefde

Hij schreef dé romantische klapper All of Me en heeft een bijster goedgevulde prijzenkast met 10 Grammy’s, een Oscar en een Golden Globe. Maar soulzanger John Legend is op zoek naar meer. Hij slaat de handen ineen met wodkamerk Belvedere en Bono’s goede doel RED in de strijd tegen aids en hiv in Afrika. Vanaf de 17e verdieping in hartje Manhattan spreekt Metro de Legend himself.

Jij en Belvedere, dat vloeit zeker niet alleen voort uit je liefde voor een goed drankje?
Allebei, haha! Ik heb voorheen ook een aantal keer met Bono’s (Product) Red gewerkt, samen met andere merken die goede doelen steunen (‘Product Red’ werkte onder andere samen met merken als Nike, Apple, Gap, Starbucks, red.). Dus het was wel duidelijk dat ik ooit ook met Belvedere zou gaan samenwerken, omdat we allebei iets aan de wereld willen teruggeven. Bovendien koop je toch al Belvedere als je van wodka houdt. Met deze unieke fles steun je direct een goed doel, want 50 procent gaat direct naar de strijd tegen hiv en aids. Win-win toch?!

Wat is die drang om ‘terug te geven’ aan de wereld, voel je je verantwoordelijk als artiest?
Iedere artiest moet dat uiteraard voor zichzelf beslissen. Maar je hebt als succesvol artiest de macht en de mogelijkheden om je in te zetten voor een goed doel. Je hebt een groot platform en een groot bereik. Met deze samenwerking geef je mensen de kans om een goed doel te steunen.

Wat kun je zeggen over het liedje dat je geschreven hebt voor de campagne?
Love Me Now heb ik geschreven voor mijn nieuwe album, maar bleek aan te sluiten bij het gevoel en het doel van mijn samenwerking met de Belvedere Red-campagne. Het liedje sluit aan bij de gedachte dat we allemaal niet weten wat morgen brengt, maar dat we elke dag moeten blijven investeren en vechten om liefde te verspreiden en in stand te houden. Geef wat meer liefde! Daar wordt de wereld mooier van.

Over liefde gesproken, hoe bevalt het kersverse vaderschap?
Luna is natuurlijk pas net geboren (april dit jaar, red.). Het is allemaal nieuw voor ons, elke dag is nieuw. En we leren haar steeds beter kennen. Het is een uitdaging. Iedereen vertelt je dat je niet weet hoe het voelt om ouder te zijn tót het moment daar is, dat is écht zo. Maar het is ook een uitdaging om te leren hoe je ouders moet zijn. Chrissy en ik leren samen hoe we dit het beste kunnen doen. En dat is onwijs spannend, nieuw en bijzonder.

En je eigen vader, heeft hij jou de denkwijze van een rechtvaardige wereld meegegeven?
Jazeker, mijn moeder én vader hebben me dit meegegeven. Ik ging vroeger altijd naar de bibliotheek om boeken te lezen over mensen die gevochten hebben voor mensenrechten. Ik heb mij daar altijd op een bepaalde manier toe aangetrokken gevoeld. Ik heb het in mijn achterhoofd gehouden gedurende mijn carrière, en zoveel mogelijk momenten aangegrepen om een samenwerking aan te gaan om een goed doel te steunen.

In een essay van je middelbare school voorspel je exact wat je nu doet. Is dat niet bizar?
Ja, dat klopt! Mijn vader liet het laatst aan me lezen. Ik schreef wat ik later wilde worden, en dat ik door muziek maken bekend wilde worden, dit wilde inzetten om goede doelen te steunen en mensen te helpen. En ja, dat is preciés wat ik nu doen. En het klinkt cliché, maar de wereld verdient meer liefde en dat probeer ik nu door te geven.

Je bent een bezig bijtje en doet van alles. Wanneer voel je je het meest jezelf?
Dat is wanneer ik mijn liedjes aan het schrijven ben of wanneer ik op het podium sta. Dan voel ik me volledig verbonden met de muziek en de mensen in het publiek. Die energie van een concertzaal is bizar, dan voel je je écht verbonden.

Op welke manier is een goed drankje onderdeel van je levensstijl?
Het maakt een groot deel uit van mijn sociale leven. Het is een goede manier om een moment voor jezelf te pakken en te relaxen, als je er verantwoordelijk mee om gaat natuurlijk, haha. Het brengt me in de juiste stemming, maakt me relaxed. Het brengt mensen samen, en dat doet mijn muziek ook.

En welke muziek draai je op dit soort momenten?
Dat hangt er een beetje vanaf, maar ik luister nu naar het nieuwe album van Frank Ocean. En daarvoor heb ik het nieuwe album van Rihanna grijsgedraaid.

Ben je van plan om meer muziek aan goede doelen te wijden?
Ik weet niet wat we in de toekomst van plan zijn. Ik probeer me zoveel en zo intensief mogelijk aan goede doelen en campagnes te verbinden waar ik mee samenwerk, maar helaas moet ik vaak ook een nee verkopen. Ik moet keuzes maken, want ik ben natuurlijk vooral een artiest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
John Legend: de wereld verdient meer liefde
Sluiten