Evie Westland
Evie Westland Lifestyle 1 sep 2016 / 09:28 uur

Dít gebeurt er als je lakens niet vaak genoeg wast

„Hoe gaat het?” – „Druk, druk, druk!” We rennen, vliegen en hollen door het leven en tijd voor basale zaken hebben we niet. Wanneer heb jij bijvoorbeeld voor het laatst jouw lakens gewassen?

Naar alle waarschijnlijkheid is het antwoord: al best een poos geleden. Want ach, wat maakt dat ene weekje korter of langer tussen de lakens nou helemaal uit? Best veel, zo blijkt.

Infecties

‘Was-deskundige’ (ja, kennelijk is dat een beroep) Mary Marlowe Leverette vertelt tegen nieuwssite ATTN waarom het belangrijk is dat je iedere week je lakens verschoont. „Tijdens het slapen blijven we zweten, waarbij we viezigheid en natuurlijke lichaamsoliën verliezen. Speeksel, urine, afscheiding en zelfs poepresten kunnen tussen de vezels worden gevonden.”

En daar kun je behoorlijk ziek van worden, volgens Leverette. „Als de lakens niet vaak genoeg worden gewassen, loop je kans op infecties. Bijvoorbeeld wanneer je open wondjes in je huid hebt.”

Stofmijt

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, is er nóg een reden waarom je jouw lakens maar beter op reguliere basis in de wasmachine kunt gooien. Leverette: „Je verliest ook huidcellen in bed, wat stofmijt aantrekt. Dit zijn minuscule beestjes, die leven op mensenvlees.”

De beesten zorgen ervoor dat je matras zwaarder wordt en kunnen astma en allergieën veroorzaken. En mocht je nog niet overtuigd zijn van het nut van je lakens wassen, kijk dan even naar dit filmpje hieronder. Bovendien: er gaat toch niets boven het gevoel van slapen tussen pas gewassen lakens? Hup, aan de slag!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dít gebeurt er als je lakens niet vaak genoeg wast
Sluiten