Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 11 aug 2016 / 09:15 uur

Zó vies is het om je waterfles niet schoon te maken

Gebruik jij een hervulbaar waterflesje om uit te drinken? Een goede zaak voor het milieu en je waterpeil, maar dan moet je hem wél vaak genoeg schoonmaken.

Wat blijkt namelijk: drinken uit een plastic fles die niet goed schoongemaakt is, is viezer dan de wc-bril likken.

Het onderzoek

Treadmill Reviews liet de flesjes van atleten testen in een laboratorium. De waterflessen waren een week lang gebruikt door de sporters. Het flesje met de meeste bacteriën (900.000 kolonie vormende eenheden per vierkante centimeter – afgekort KVE), bevatte er méér dan de gemiddelde toiletpot, zo meldt Metro UK.

De onderzoekers testten ook waterflesjes van gewone mensen en die bevatten een stuk minder bacteriën. ‘Slechts’ 313.499 per vierkante centimeter. Om te vergelijken: het speeltje van je hond of kat heeft 2.937 KVE bacteriën per vierkante centimeter.

Zó vies is het om je waterfles niet schoon te maken
Bron: Giphy

Bovendien bekeken de onderzoekers ook diverse soorten waterflessen. Ze vonden uit dat de varianten met een zuigdop en een rietje als drinktuit (de zogenaamde straw-tops) opzienbarend minder bacteriën bevatten. Ook is een fles gemaakt van roestvrij staal een betere optie dan eentje van plastic.

Wat je eraan kunt doen

Natuurlijk kan je niet overal een glas mee naartoe nemen en moet je ook gewoon de aanbevolen hoeveelheid water per dag drinken. Het is gelukkig ook niet nodig de waterfles helemaal af te zweren, maar het is wel verstandig deze elke dag grondig schoon te maken. Met heet water en een beetje milde bleek of afwasmiddel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zó vies is het om je waterfles niet schoon te maken
Sluiten