Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 24 aug 2016 / 10:15 uur

Science says: anticonceptiepil zorgt voor minder zin

Veel vrouwen slikken dagelijks een anticonceptiepil om beschermd te zijn tegen zwangerschappen. Maar de pil kan ook invloed hebben op lustgevoelens, zo ontdekte een Zweedse universiteit.

Het Karolinka Instituut verdeelde 332 vrouwen in twee groepen. De ene groep kreeg een populaire anticonceptiepil, de andere helft slikte dagelijks een placebo. De vrouwen wisten niet welke versie ze slikten, zo meldt de Zweedse krant The Local.

Na de testperiode werden de vrouwen ondervraagd over hun orgasmes, het zelfbeeld tijdens het vrijen én hoeveel zin ze hadden in een stoeipartij tussen de lakens.

De uitkomsten

Beide groepen (dus zowel de pilslikkers als de placeboslikkers) rapporteerden dat ze net zo vaak een orgasme kregen. Ook het zelfbeeld tijdens een vrijpartij was gelijk.

Echter: de vrouwen die de anticonceptiepil slikten, gaven aan dat ze minder zin hadden in vrijen. Ook werden ze minder snel opgewonden en gaven ze aan niet zoveel te kunnen genieten van seks als vóór de testperiode.

Science says: anticonceptiepil zorgt voor minder zin
Bron: Giphy

Meer onderzoek

Gynaecoloog Angelica Lindén Hirschberg werkte mee aan de studie. „Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat de pil de seksualiteit kan aantasten. We hadden wel onze vermoedens, maar er was nog geen wetenschappelijk bewijs”, vertelt ze in een interview op een Zweedse radiozender.

De onderzoeker hoopt dat de resultaten ervoor zorgen dat er nu meer onderzoek zal worden gedaan naar de effecten van de pil. „Het gaat om jonge, gezonde vrouwen die de pil dagelijks slikken. Soms voor tientallen jaren. Het is niet redelijk dat deze de gezondheid en de seksualiteit zou beïnvloeden!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Science says: anticonceptiepil zorgt voor minder zin
Sluiten