Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 17 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

Last van een slechte adem? Hier kan het aan liggen

Er heerst een groot taboe op en mensen durven er vaak niet over te praten: het hebben van een slechte adem, ofwel halitose.

Je zou je adem kunnen vergelijken met parfum: na een tijdje kan je deze niet meer goed ruiken. En dat is precies de reden waarom veel mensen zich zorgen maken over hoe hun adem ruikt. Hoeveel Nederlanders kampen met een slechte adem, is lastig te zeggen. Er is namelijk weinig tot geen onderzoek naar gedaan en mensen schamen zich vaak voor hun adem, waardoor ze het niet rapporteren. Metro Lifestyle vroeg mondhygiënist Lieneke Steverink naar de grootste oorzaken van een vieze adem én hoe je hier vanaf kunt komen.

Tijdelijke lucht

Veel mensen hebben in de ochtend last van een vieze adem, omdat er ‘s nachts geen natuurlijke reiniging is door het speeksel in je mond. Dit is meestal slechts tijdelijk. Het kan dan al helpen om een glaasje water te drinken. Ook sommige voedingsmiddelen zoals knoflook (in dit artikel lees je hoe dat komt), bieslook en uien, kunnen bijdragen aan een vieze adem.

Problemen in je mond

In de meeste gevallen (ruim 90 procent, volgens onderzoeken van de Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten) wordt een langdurige vieze adem veroorzaakt door problemen in de mond. Een ontsteking aan het tandvlees bijvoorbeeld. Ook bacteriën en plak achter op de tong kunnen stinkende zwavelgassen veroorzaken. In dit geval zit er witte aanslag op je tong, een zogenaamde tongcoating.

Last van een slechte adem? Hier kan het aan liggen
Bron: Giphy

Die mondproblemen hoeven overigens niet te betekenen dat iemand zijn/haar tanden niet goed poetst, legt mondhygiënist Lieneke Steverink aan ons uit. „Het kan ook zo zijn dat er ergens een verstandskies onder het tandvlees verborgen zit, waardoor het lastig is om hier bij te komen met een tandenborstel.” Maar wat volgens de mondhygienist het meest voorkomt is dat de geur van de tong afkomt. „Er zit natuurlijk plak op je tong, maar wie komt er op het idee om zijn tong te poetsen? Dat voelt niet erg prettig.”

Toch is dit vaak de oplossing voor slechte adem. Je kunt dit volgens Lieneke het beste doen met een mondschraper. „Dat klinkt als een middeleeuws martelwerktuig, maar gelukkig valt dat mee als je het op de goede manier gebruikt.” Werkt dit nog niet voldoende, dan kan er volgens Steverink een gorgelmiddel gebruikt worden. Dat is een spoelmiddel met chloorhexide (en eventueel zink), waarmee je je mond spoelt en het liefst ook gorgelt. Het beste is om dit met de tong uit de mond te doen. Waarom? Het middeltje komt zo op de achterkant van de tong en daar zit de meeste plak.

Ontstoken amandelen

Heb je weleens gehoord van tonsillitis? Dit is de medische benaming voor ontstoken amandelen. Deze zijn dan rood en opgezwollen en kunnen een nare lucht afgeven. Ook kunnen je amandelen witgele steentjes afscheiden en die kunnen flink stinken, vertelt Lieneke. Als je hier last van hebt is het verstandig even langs te gaan bij de huisarts of KNO-arts (keel-, neus- en oorarts, red.).

Zelf testen

Als je zelf wil weten hoe je adem riekt, kan je dit volgens Steverink simpel even uittesten. Dat doe je zo: lik met het achterste gedeelte van je tong over de binnenzijde van je pols. Laat het twee minuten drogen (net zoals je een parfum test!) en ruik dan aan de huid: zo ruikt je adem ook. Twijfel je nog? Dan kan je volgens Lieneke je adem altijd even ‘laten ruiken’ bij een mondhygiënist. Ook is er een apparaat die het geheel objectief kan meten op basis van gassen. Ten slotte bestaat er een speciaal spreekuur voor de klacht: het halitosespreekuur.

https://www.instagram.com/p/BJFUoekhkCq/

Mondspoeling en kauwgom

Lieneke: „Mensen denken dat smaak gelijk staat aan ademgeur. Je hebt door pepermunt of mondspray een frisse smaak in je mond en denkt dan dat deze ook zo ruikt. Maar de frisse smaak wil niet zeggen dat je slechte adem is verdwenen. Omgekeerd is dat ook zo: een vieze smaak in je mond hoeft niet te betekenen dat de lucht die eruit komt ook onfris is.” Volgens de mondhygiënist is de smaak dus niet bepalend en kan je beter een tongschraper gebruiken dan (alleen) een spoeling, wanneer het gaat om de geur die uit je mond komt.

Tips

Naast het goed verzorgen van je mond en langs de mondhygiënist gaan als je mondgezondheid niet helemaal pluis is, kan je zelf ook enkele dingen doen tegen een vieze adem:

  1. Drink genoeg water en eet voldoende groenten. Hierdoor blijft je speeksel werken om je mond schoon te houden.
  2. Stop met roken! Een kauwgompje camoufleert de lucht voor een paar seconden, maar daarna is de lucht overduidelijk te ruiken. En we hoeven je niet te vertellen dat het ook nog eens ontzettend duur en ongezond is, toch?
  3. Als je een avondje gaat stappen en alcohol drinkt, kan je adem daar vies door gaan ruiken: de welbekende alcoholkegel. Alcohol droogt de mond namelijk uit en kan zo minder goed schoongemaakt worden door je speeksel. Zorg dus dat je naast je versnaperingen genoeg water drinkt en voldoende eet.
  4. Schaf een tongschraper aan om de plak op je tong te verwijderen.

Bronnen: Lieneke Steverink, NVM-Mondhygiënisten, Buunk-Werkhoven ea, (2015). Diagnosis and treatment of halitosis by dental hygienists and dentists in the Netherland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Last van een slechte adem? Hier kan het aan liggen
Sluiten