Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 2 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Deze 4 dingen moet je niet doen op de openbare wifi

Het kan ontzettend goed zijn voor je creativiteit om je kantoorplek eens in de tijd te verruilen voor een fijn koffietentje of een plek in de bibliotheek.

En dankzij de eindeloze mogelijkheden van openbaar internet kan je bijna overal je laptop stallen en aan het werk gaan. Omdat het onze tweede natuur is geworden om altijd en overal te internetten, kan een veiligheidsupdate geen kwaad.

Veiligheidsraad

Want jij mag dan misschien goede intenties hebben, maar dat kan je niet altijd over je buur zeggen. PureWow sprak communicatie- en veiligheidsexpert Shaun Murphy voor een lijstje don’ts op het Wereld Wijde Web. Lees en leer:

1. Blijf weg van je email- en bankaccounts

Misschien zit het terecht al in je systeem om bankzaken te negeren in het openbaar, maar ook je email checken kan gevaarlijk zijn. Hackers kunnen namelijk door middel van je inbox al je wachtwoorden resetten en zo je hele identiteit stelen. Met alle horrorgevolgen van dien. Zorg dus ook voor sterke wachtwoorden met een combinatie van grote en kleine letters, symbolen en cijfers.

2. Deel niets online

Als je thuis of op werk bent deel je waarschijnlijk bestanden, printers en allicht ook je openbare netwerk met anderen. Je raadt het al: doe dit niet op de openbare wifi! Zet alles wat je uit wat je uit kunt zetten en verberg zoveel mogelijk gegevens.

3. Pas op voor onbeveiligde sites

Wanneer je op een website surft, maak je een connectie aan op een netwerk. Dit betekent dat iemand met serieuze computer skills deze gegevens kan inzien. Let er dus goed op dat de websites waar je op zit, veilig zijn. Dit kan je zien aan het slotje in de websitebalk en ‘https’ voor de link. Deze tekens wijzen erop dat de informatie die wordt gedeeld tussen de site en jouw computer, versleuteld is. Ook kan je jouw browser op ‘incognito’ zetten.

4. Gebruik geen apps

Je leest het goed: als je in die nieuwe bar nog snel iets wil opzoeken, kan je het beste naar de originele website gaan. De apps op je telefoon hebben veel minder checks dan de sites, die moeten aan veel meer veiligheidseisen voldoen. Ook hebben de websites, in tegenstelling tot de apps, geen toegang tot je contacten, camera en locatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.