Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 26 jul 2016 / 08:21 uur

Zara haalt gekopieerde kledingstukken uit schappen

Met Instagram, Pinterest en nog tal van middelen om je werk tentoon te stellen als kunstenaar, wordt het ook steeds makkelijker om plagiaat te plegen. De Spaanse winkelketen Zara heeft na verschillende aanklachten eieren voor zijn geld gekozen.

De kledingstukken die ontwerpen betreffen van de Californische illustrator Tuesday Bassen, worden uit het assortiment gehaald, meldt een woordvoerder aan de Britse Vogue. Een deel is al uit het assortiment gehaald. Zara kwam over tot actie nadat de illustratrice, en nog meer kunstenaars aan de bel trokken.

View this post on Instagram

Zara update: they've now contacted me and I'm having my lawyer speak to them. Will keep you posted! Thank you again for the outpouring of support, this has now been covered by almost every major news outlet! Your efforts are working and I'm so appreciative. And tired. 😬

A post shared by Tuesday Bassen (@tuesdaybassen) on

Tuesday poste een week geleden een foto op haar Instagramaccount waar te zien was hoe Zara haar tekeningen kopieert. Op de foto zijn minstens vier van haar eigen ontwerpen te zien op de kleding van de winkelketen. Dit op zich is geen schande, mits de kunstenares daarvoor betaald was en hierover op de hoogte was gebracht. Daarom kondigde de illustrator aan dat ze voorheen haar mond hield hierover en haar advocaat het liet aanvechten. Tot nu toe heeft dat haar behalve veel geld, ook een flinke domper opgeleverd. De winkelketen liet haar eerder middels een e-mail weten dat zij een indie-artist is en Zara een groot bedrijf is en dat ze te onbekend is om hier iets aan te doen.

Nadat Basssen haar onvrede over de plagiaat van de winkelketen uitte, meldden zich nog meer artiesten die hetzelfde hadden. Zoals deze twee artiesten. Via Instagram zijn inmiddels nog zo’ twintig artiesten op de hoogte gebracht van het feit dat Zara hun ontwerpen verkoopt.

https://www.instagram.com/p/BIGmVKSAcrh/

https://www.instagram.com/p/BISpUIyhQh8/

Uit het assortiment

Uiteindelijk heeft Zara gekozen om de producten van Teusday dan toch uit de schappen te halen, vertelt een woordvoerder van de overkoepelende groep Inditex aan de Britse Vogue. Ze meldt de woordvoerder: „Inditex heeft uitermate veel respect voor de individuele creativiteit van alle kunstenaars en ontwerpers en neemt alle claims wat betreft intellectuele eigendomsrechten van derde partijen uiterst serieus.”

En: „Inditex is recentelijk gecontacteerd door Tuesday Bassens advocaten die ons wezen op het gebruik van de illustraties op een aantal badges die extern en op kleding in de winkels werden gevonden. Het bedrijf is direct een onderzoek gestart en heeft de betreffende kledingstukken uit de verkoop gehaald. Inditex’ juridische team staat ook in contact met Tuesday Bassens advocaten om de situatie zo snel mogelijk te verduidelijken en op te lossen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zara haalt gekopieerde kledingstukken uit schappen
Sluiten