Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 4 jul 2016 / 12:30 uur

Tandenpoetsen na een glas wijn? Dit zijn de feiten

Wijn en alcohol in het algemeen: we worden er blij van. Toch zijn er 32 overwegend witte gevallen (lees: je tanden) die niet zo happy zijn met jouw alcoholische versnapering…

Metro Lifestyle ondervroeg mondhygiënist Lieneke Steverink over het effect dat wijn op je tanden heeft en wanneer je het beste kunt poetsen om je gebit zo gezond mogelijk te houden.

Zure vloeistof

We vonden al eerder uit dat je beter even kunt wachten met het poetsen van je tanden als je iets zuurs hebt gegeten of gedronken. Lieneke: „Wijn is een zuur drankje, met een pH-waarde tussen de 2,8 en 4.” Om even te vergelijken: 0 is het zuurst, water heeft een waarde van zeven.

De mondhygiënist vertelt verder dat wijn ook ‘tannine’ bevat, dit spulletje komt vrij bij het persen van de druiven en maakt de alcoholische versnapering langer houdbaar. Lieneke: „Door de tannine wordt je mond droger en is deze dus minder goed beschermd tegen zuren. Neem daarbij dat je telkens kleine slokjes neemt van een glas wijn: de zuuraanval duurt hierdoor extra lang. Dit maakt dat wijn het tandmateriaal (het laagje dat om je tanden zit, red.) kan oplossen.”

Schuurpraktijken

Je kunt je voorstellen dat wanneer je direct na je wijnsessie je gebit grondig poetst, er nóg wat tandmateriaal vanaf schuurt. Wil je er zeker van zijn dat je tanden niet extra blootgesteld worden aan schuurpraktijken, zorg er dan voor dat er tenminste een half uur zit tussen het drinken en het poetsen.

Rood versus wit

Natuurlijk kan je wat je gebit (én je gezondheid!) betreft beter geen alcohol drinken. Als je toch zin hebt in een glaasje en iets liever wil zijn voor je tanden, kies dan vaker voor een (droge) witte wijn. De rode variant bevat namelijk meer kleurstof, wat je tanden sneller verkleurt. Ook wordt je gebit niet zo blij van de suikers die het bevat.

Een alcoholische versnapering die minder schade aan je tanden toebrengt, is een glas bier. De goudgele rakkers bevatten minder zuur.

Helemaal verknocht aan wijn? Dé tip van mondhygiënist Lieneke: „Bestel een glaasje water bij je drankje. Water buffert namelijk het zuur van de wijn en maakt die zo minder schadelijk.” Proost!

Tandenpoetsen na een glas wijn? Dit zijn de feiten
Bron: Giphy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tandenpoetsen na een glas wijn? Dit zijn de feiten
Sluiten